To βράδυ του διασυρμού της Βραζιλίας από την Εθνική Γερμανίας στο Μπέλο Οριζόντε, ενώ η χώρα έκλαιγε έχοντας δει τους Γερμανούς να κερδίζουν με 1-7 τη Σελεσάο, ο πιο αγαπητός βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής του καιρού μας, ο Λουίς Ναζάριο Λίμα, πιο γνωστός ως «Ρονάλντο το φαινόμενο», ανέλαβε τον ρόλο του εκφραστή της πίκρας της χώρας κάνοντας τηλεοπτικό διάγγελμα. «Λυπάμαι για τα παιδιά που είδαν αυτό το θέαμα» είπε. «Η Βραζιλία είναι από σήμερα μια τραυματισμένη χώρα. Ας μαζέψουμε τα κομμάτια μας και ας προβληματιστούμε. Ας κλάψουμε τώρα, γιατί σύντομα θα χρειαστεί να σχεδιάσουμε το μέλλον» είχε πει. Τέσσερα χρόνια αργότερα ο ίδιος άνθρωπος δηλώνει από τη Μόσχα όπου βρίσκεται πως «είναι ώρα η Βραζιλία να κερδίσει το Μουντιάλ». Τονίζει επίσης πως έφτασε η στιγμή όλος ο κόσμος να δει την αντίδραση της Σελεσάο.
Η Βραζιλία, που απόψε ξεκινά την προσπάθειά της κόντρα στην Ελβετία για να αποδείξει πως ξεπέρασε το μεγάλο τραύμα της, εναποθέτει τις ελπίδες της σε δυο πρωταγωνιστές που στο Μπέλο Οριζόντε δεν ήταν παρόντες: στον ομοσπονδιακό της προπονητή, τον Αντενόρ Λεονάρντο Μπάτσι, που όλοι αποκαλούν Τιτί, και στον Νεϊμάρ, που το 2014 τραυματίστηκε στον δρόμο για τον ημιτελικό.

Ο θαυματοποιός προπονητής

Ο Τιτί είναι η ελπίδα των Βραζιλιάνων ότι θα παρουσιαστούν με μια ομάδα καλύτερη. Ο άγνωστος στην Ευρώπη 57χρονος Βραζιλιάνος δουλεύει ως προπονητής από το 1991 (!) και είναι ίνδαλμα στη Λατινική Αμερική –ένας από τους λόγους είναι ότι κατέκτησε το 2012 το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων με την Κορίνθιανς κερδίζοντας στον τελικό την Τσέλσι.
Για τους Βραζιλιάνους, το να κερδίσει μια ομάδα τους έναν ευρωπαϊκό σύλλογο θεωρείται πλέον θαύμα, και ο Τιτί είναι θαυματοποιός. Την Εθνική την ανέλαβε μετά τον αποκλεισμό της στο Κόπα Αμέρικα το 2016 –οι Βραζιλιάνοι έπαιξαν στις ΗΠΑ τότε χωρίς τον Νεϊμάρ και την ήττα τους από το Περού την πλήρωσε ο Κάρλος Ντούνγκα που είχε διαδεχθεί τον Φελίπε Σκολάρι.
Ο Τιτί έχει ως προσωπικό κίνητρο να ξεπεράσει τον Σκολάρι, του οποίου υπήρξε μαθητής αλλά στην πορεία και εχθρός: τον κατηγορεί ότι ως προπονητής της Παλμέιρας έχασε κάποτε επίτηδες από τη Φλουμινένσε για να μην κερδίσει η δική του Κορίνθιανς ένα ακόμα πρωτάθλημα.
Ο Τιτί, που είναι και αυτός από την επαρχία του Ρίο Γκράντε Ντο Σουλ, όπως ο Ντούνγκα, ο Σκολάρι και ο Μενέσες, δηλαδή οι τρεις τελευταίοι ομοσπονδιακοί βραζιλιάνοι προπονητές, έχει τη φήμη του πραγματιστή, που ξέρει να χειρίζεται ανθρώπους με μοναδικά όπλα την ειλικρίνεια και τη δικαιοσύνη. Το 2015 είχε επιτεθεί στον πρόεδρο της βραζιλιάνικης ομοσπονδίας Μάρκο Πόλο Ντελ Νέρο, που τότε ήταν στόχος ερευνών του FBI: «Οτι θα δουλέψω στην Εθνική δεν σημαίνει πως θα γίνουμε και φίλοι» είχε πει όταν ανέλαβε.
Στην Κορίνθιανς ανέστησε τον Πάτο μετά τις ευρωπαϊκές του αποτυχίες, αλλά δεν τον πήρε και στην Εθνική. Μόλις διαδέχτηκε τον Ντούνγκα φρόντισε να επαναφέρει τον Τιάγκο Σίλβα, ενάντια στη θέληση των πανίσχυρων βραζιλιάνικων ΜΜΕ που τον θεωρούν υπεύθυνο για τον διασυρμό στο Μπέλο Οριζόντε. Θύμισε τέλος στον Νεϊμάρ ότι ο ρόλος του ηγέτη της ομάδας είναι δικός του, αρκεί να σταματήσει τους θεατρινισμούς: «Συγχωρώ την κακή απόδοση, όχι όμως τις επιδείξεις» του είπε στην πρώτη προπόνηση. Να σημειωθεί ότι όταν ο Νεϊμάρ έπαιζε στη Σάντος είχε τσακωθεί και δημοσίως μαζί του. «Με τον Τιτί δεν πρόκειται να επιστρέψει το χαμένο όμορφο βραζιλιάνικο παιχνίδι, ας μην έχουμε αυταπάτες» είχε πει ο Ρονάλντο στην παρουσίασή του. «Αλλά», πρόσθεσε, «θα γυρίσει η όρεξη για νίκες και η λογική –τουλάχιστον οι παίκτες θα παίζουν στις θέσεις τους». Ο Τιτί οδηγεί στο Μουντιάλ μια Βραζιλία που έκανε περίπατο στα προκριματικά και έχει 17 νίκες στα τελευταία 21 ματς.

Ο σταρ της Παρί είναι καλά

Αν ο κόουτς εγγυάται για τη σοβαρότητα της ομάδας, ο Νεϊμάρ επιτρέπει στους Βραζιλιάνους να πιστεύουν ότι η Σελεσάο μπορεί να πετύχει κάτι σπουδαίο. Είναι πιο ώριμος απ’ ό,τι τέσσερα χρόνια πριν και πλέον αγωνίζεται ως έξω αριστερά με στόχο το γκολ και δεν περιφέρεται παντού στο γήπεδο. Φτάνει στη Ρωσία ξεκούραστος, αφού ο τραυματισμός του, μετά τα ματς της Παρί με τν Ρεάλ, τον κράτησε εκτός αγώνων για τρεις ολόκληρους μήνες.
Οι εμφανίσεις του και τα γκολ του στα φιλικά ματς με την Κροατία και την Αυστρία έδιωξαν κάθε είδους πονοκέφαλο από τον προπονητή: ο άσος της Παρί είναι καλά. Λίγο καιρό πριν ξεκινήσει την προετοιμασία του με την Εθνική για την περιπέτεια στη Ρωσία, οι Βραζιλιάνοι προσπάθησαν να τον εμψυχώσουν με έναν τρόπο μοναδικό: μια τηλεοπτική εκπομπή, το «Caldeirão do Huck», του έδωσε τη δυνατότητα να επισκεφτεί την παλιά του γειτονιά στο Σάο Βισέντε.
Το κανάλι είχε ανακαινίσει το παλιό του σπίτι, δημιούργησε ξανά το παλιό του παιδικό δωμάτιο, έφερε εκεί τους παλιούς του φίλους, τους οποίους βρήκε στο Σάο Πάολο και στο Ρίο. Με δάκρυα και μεγάλη συγκίνηση, ο Νεϊμάρ, που ακόμα λίγο κούτσαινε, μπροστά στους φίλους του, στη χώρα και κυρίως στη μαμά του έδωσε δύο υποσχέσεις. Η πρώτη ότι θα είναι παρών στο Μουντιάλ και η δεύτερη ότι θα το κερδίσει. Ηταν συνεπής στην πρώτη, να δούμε αν θα κρατήσει τη δεύτερη.

Οι σειρήνες της Ρεάλ φοβίζουν

Οι Βραζιλιάνοι καμαρώνουν για τα έξι του γκολ και τις οκτώ ασίστ στα προκριματικά και θυμούνται ότι στο καταραμένο Μουντιάλ της Βραζιλίας ο Νεϊμάρ είχε πετύχει 4 γκολ σε 5 ματς –επίδοση σπουδαία για έναν πρωτάρη. Ο Ρονάλντο λέει ότι οι παίκτες που έχει δίπλα του αυτή τη φορά μπορούν να τον βοηθήσουν. «Στη Βραζιλία το μεγάλο μας πρόβλημα ήταν η θέση του φορ, τώρα ο ανταγωνισμός του Γκαμπριέλ Ζεσούς με τον Φιρμίνο μάς επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι» λέει. Την ίδια στιγμή ο Ριβάλντο φοβάται μην αγχωθεί ο Νεϊμάρ, ζητεί από τον κόσμο να μην τον στρεσάρει κι άλλο, αλλά δεν κρύβει πως από αυτόν και μόνο περιμένει το κάτι παραπάνω. Φοβάται επίσης τις προτάσεις της Ρεάλ που μπορεί να τον αποπροσανατολίσουν –τίποτε άλλο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ