Ο Φερνάντο Ιέρο θα είναι τελικά ο άνθρωπος που θα οδηγήσει την ισπανία στο Παγκόσμιο Κυπελλο της Ρωσίας. «Ο Φερνάντο Ιέρο αναλαμβάνει καθήκοντα εθνικού προπονητή για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας», αναφέρει στη λιτή ανακοίνωσή της η RFEF, η οποία θα παρουσιάσει τον 50χρονο Ιέρο σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, το απόγευμα της Τετάρτης.

Ο 50χρονος τεχνικός είχε εργαστεί τελευταία φορά στην Οβιέδο της Segunda Division τη σεζόν 2016-2017, γι’ αυτό και το όνομά του έχει προκαλέσει μία μικρή έκπληξη.

Την περίοδο 2014-2015 είχε βρεθεί και στη Ρεάλ Μαδρίτης ως βοηθός προπονητή, με τις καλές συστάσεις για το όνομά του να προέρχονται κυρίως από αυτή τη θέση. Ως ποδοσφαιριστής, είχε πραγματοποιήσει 89 εμφανίσεις με την εθνική Ισπανίας, ενώ είχε φορέσει τη φανέλα της Ρεάλ από το 1989 έως το 2003.

Επισημαίνεται ότι ο Χουλέν Λοπετέγκι δεν μίλησε στους δημοσιογράφους στο Κράσονταρ, μετά την αποπομπή του από τον πρόεδρο της ομοσπονδίας, Λουίς Ρουμπιάλες. Ο πρώην πλέον ομοσπονδιακός τεχνικός της «ρόχα», και προπονητής της Ρεάλ, αναμένεται να κάνει δηλώσεις κατά την επιστροφή του στην Ισπανία.

Πρωτοφανή πράγματα συμβαίνουν λοιπόν στην εθνική Ισπανίας, μόλις δύο 24ώρα πριν οι «φούριας ρόχας» ριχτούν στη μάχη του Μουντιάλ. Οι ασκοί του Αιόλου άνοιξαν μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας της Ρεάλ με τον Χουλέν Λοπετέγκι. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Λουίς Ρουμπιάλες, οδηγήθηκε στην απόφαση να απολύσει άμεσα τον ομοσπονδιακό τεχνικό, δύο 24ωρα πριν από την πρεμιέρα της Ισπανίας στο Μουντιάλ και μάλιστα κόντρα στην Πορτογαλία. Στην πρώτη ανακοίνωση δεν υπήρχε όνομα αντικαταστάτη!

Στη συνέχεια ακούστηκε το όνομα του Άλμπερτ Σελάδες. Ο παλαίμαχος μέσος της Μπαρτσελόνα κα της Ρεάλ και προπονητής της Εθνικής Ελπίδων της Ισπανίας, ήταν μέλος του προπονητικού τιμ της ισπανικής ομάδας. Τελικά επικράτησε ο Ιέρο.

Το χρονικό της αναστάτωσης

Η απομάκρυνση του Βάσκου προπονητή ανακοινώθηκε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ο Ρουμπιάλες στο Κράσνονταρ, όπου βρίσκεται η προπονητική βάση των «φούριας ρόχας». «Ευχαριστούμε τον Χουλέν για όσα έκανε, γιατί είναι ένας από τους υπεύθυνους που βρισκόμαστε στη Ρωσία, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να τον απομακρύνουμε. Πρέπει να υπάρξει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους όσοι εργάζονται για την ισπανική ομοσπονδία, ότι υπάρχουν κάποιες αξίες που πρέπει να τηρούνται», δήλωσε ο Ρουμπιάλες. «Δεν αισθάνομαι προδομένος, το πρόβλημα είναι τα όσα έγιναν εν αγνοία της ομοσπονδίας και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Η εθνική ομάδα ανήκει σε όλους τους Ισπανούς», πρόσθεσε ο επικεφαλής της RFEF.

Από αργά το βράδυ της Τρίτης είχε διαρρεύσει η έντονη ενόχληση του Λουίς Ρουμπιάλες, όχι τόσο για τη συμφωνία του Λοπετέγκι με τη Ρεάλ, όσο για το χρόνο ανακοίνωσή της. Οταν ανακοινώθηκε η έκτακτη συνέντευξη Τύπου, η γενική εκτίμηση ήταν ότι ο ομοσπονδιακός τεχνικός θα αποτελέσει παρελθόν, όμως η αναβολή της κατά μιάμιση ώρα (από τις 11:30 ώρα Ελλάδας άρχισε στις 13:00) δημιούργησε ένα όργιο φημών. Τα ισπανικά ΜΜΕ δημοσίευσαν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι αρχηγοί της εθνικής, με επικεφαλής τον Σέρχιο Ράμος (ο οποίος φέρεται να έχει παίξει ρόλο και στην απόφαση της Ρεάλ να εμπιστευθεί το Βάσκο προπονητή), παρενέβησαν στον Ρουμπιάλες και του ζήτησαν να κρατήσει τον Λοπετέγκι για το Μουντιάλ. Ο ίδιος δεν το διέψευσε, υπογράμμισε όμως ότι «… τους εξήγησα και κατάλαβαν. Με διαβεβαίωσαν για τη μέγιστη δέσμευσή τους και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα τα δώσουν όλα».