Ο Στιβ Κερ, ο προπονητής της ομάδας Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, που διεκδικεί τον τίτλο του επαγγελματικού αμερικανικού πρωταθλήματος μπάσκετ, αναφέρθηκε δηκτικά στην «ειρωνεία» του γεγονότος ότι κατά τη διάρκεια μιας γιορτής στον Λευκό Οίκο για να τιμηθούν οι ΗΠΑ και το εθνικό τους σύμβολο, που αντικατέστησε μια τελετή προς τιμή μιας ομάδας του αμερικάνικου φούτμπολ, έγινε σαφές πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ήξερε καν τα λόγια του πατριωτικού τραγουδιού «God Bless America».

«Με αφήνει άναυδο η ειρωνεία του γεγονότος» ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «απέσυρε την πρόκληση» να πάει στον Λευκό Οίκο η ομάδα του αμερικάνικου φούτμπολ, οι Philadelphia Eagles, που κατέκτησε το Σούπερμπολ, ειδικά «όταν διαβάζω για όλες τις αγαθοεργίες που έχει κάνει η ομάδα για τον τοπικό πληθυσμό», εξήγησε ο Κερ, λίγο πριν από την έναρξη του τρίτου αγώνα της σειράς των τελικών του NBA, στην οποία οι Γουόριορς αντιμετωπίζουν τους Κλίβελαντ Καβαλίερς.

«Και ταυτόχρονα, παιανίζουμε στρατιωτικά εμβατήρια στον Λευκό Οίκο προς επίδειξη του πατριωτισμού μας, όταν δεν ξέρουμε τα λόγια του «God Bless America»–είναι απίστευτο», συνέχισε ο Κερ, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον ρεπουμπλικάνο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Τραμπ αρχικά ήταν προγραμματισμένο να υποδεχθεί τους Ιγκλς, την ομάδα του NFL, την Τρίτη. Αλλά επικαλούμενος το ότι πολλοί παίκτες της είχαν συμμετάσχει στη συνεχιζόμενη διαμαρτυρία κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ, για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για τις φυλετικές διακρίσεις στις ΗΠΑ, ο Τραμπ ακύρωσε την τελετή. Αντ’ αυτής οργάνωσε μια γιορτή για να τιμηθεί η αμερικανική σημαία, κατά τη διάρκεια της οποίας φάνηκε να μην μπορεί να θυμηθεί και να «μασάει» μέρος των στίχων του πατριωτικού τραγουδιού στο οποίο αναφέρθηκε ο Κερ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο προπονητής των Γουόριορς επικρίνει τον δισεκατομμυριούχο και τις αποφάσεις του, ιδίως όσον αφορά το ζήτημα της μετανάστευσης. Ο Στιβ Κερ επισήμανε ότι από τη δική του σκοπιά, ο αθλητισμός πρέπει να «ενώνει».

«Το βλέπουμε σε όλα όσα κάνουν οι Ιγκλς για την πόλη της Φιλαδέλφεια, το πόσο ευτυχισμένο κάνουν τον τοπικό πληθυσμό», επέμεινε.

Για τον προπονητή τον Γουόριορς, οι αθλητές που αγωνίζονται στο NBA δείχνουν τον πατριωτισμό τους έμπρακτα, εκτός γηπέδου: επικαλέστηκε το παράδειγμα του Κέβιν Ντουράντ, ενός από τους αστέρες της ομάδας του, ο οποίος διέθεσε 13 εκατομμύρια δολάρια σε προγράμματα με σκοπό να προσφερθεί βοήθεια σε νέους στο Τέξας, στο Μέριλαντ και στην Καλιφόρνια.

Τον πατριωτισμό των ανθρώπων του αθλητισμού ο Τραμπ δεν διστάζει να τον μετατρέπει «σε πολιτικό παιγνίδι, σε πόλεμο για τις μετρήσεις (σ.σ. της τηλεθέασης), σε έκφραση εθνικισμού», αλλά «όμως πατριωτισμός είναι να βοηθάς τον συμπολίτη σου», συμπλήρωσε ο Στιβ Κερ.

Μία ημέρα νωρίτερα, οι διασημότεροι παίκτες των δύο ομάδων που αναμετρώνται στους τελικούς του NBA γνωστοποίησαν ότι όποια από τις δύο κι αν κατακτήσει τον τίτλο, δεν θα πάει στον Λευκό Οίκο για να το γιορτάσει μαζί με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Μπορεί να δίνουν σκληρές μάχες στο γήπεδο, αλλά οι ΛεΜπρόν Τζέιμς και Στέφεν Κάρι συμφώνησαν ότι δεν πρόκειται θα δεχθούν την πρόκληση του Τραμπ.

«Ξέρω πως όποιος κι αν κερδίσει τη σειρά, δεν θα θέλει την πρόκληση, ούτως ή άλλως», ανέφερε ο Τζέιμς, πολύ γνωστός στις ΗΠΑ για τον κοινωνικό ακτιβισμό του.

«Ούτε η μια ούτε η άλλη ομάδα θα πάει λοιπόν», πρόσθεσε.

«Συμφωνώ με τον ΛεΜπρόν. Όπως το χειριστήκαμε πέρυσι, θα παραμείνουμε συνεπείς σε αυτό», είπε ο Κάρι.

Ο Τραμπ είχε αποσύρει την πρόσκληση στους Γουόριορς, τους περσινούς πρωταθλητές.

Ο Κέβιν Ντουράντ σχολίασε πως θεωρεί «καλό το ότι τα παιδιά επιμένουν σε αυτό που πιστεύουν. Όπως είπαν κι εκείνοι, είμαι σίγουρος πως όποιος κι αν κερδίσει τη σειρά, δεν θα πάει» στον Λευκό Οίκο.