25 Μαΐου 1983. Το Αμβούργο κατακτά το Κύπελλο πρωταθλητριών, νικώντας 1-0 την πανίσχυρη τότε Γιουβέντους στον τελικό της διοργάνωσης που διεξήχθη στο ΟΑΚΑ. Το καταπληκτικό σουτ του Φέλιξ Μάγκατ έξω από την περιοχή δεν άφησε περιθώριο αντίδρασης στον Ντίνο Τζοφ. Η γερμανική ομάδα ήταν το αουτσάιντερ σε εκείνο τον τελικό, καθώς είχε να αντιμετωπίσει τη Γηραιά Κυρία που είχε στη σύνθεσή της αστέρια όπως οι Τζεντίλε, Σιρέα, Καμπρίνι, Ταρντέλι, Ρόσι, Μπέτεγκα και δύο από τους κορυφαίους παίκτες της Ευρώπης, τον Μισέλ Πλατινί και τον Ζμπίγκνιεβ Μπόνιεκ. Το Αμβούργο είχε στον πάγκο τον Ερνστ Χάπελ και στη σύνθεσή του μεταξύ άλλων τους Μάνφρεντ Καλτζ, Ντίτμαρ Γιάκομπς, Βόλφγκαγκ Ρολφ, Χορστ Χρούμπες, Φέλιξ Μάγκατ, Λαρς Μπάστρουπ.

Πτώση με αξιοπρέπεια

12 Μαΐου 2018. Το ρολόι στο «Volkspark» σταμάτησε ύστερα από 55 χρόνια. Το Αμβούργο ολοκλήρωσε μια καταστροφική χρονιά στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας και υποβιβάστηκε στη Β’ κατηγορία. Μέχρι εκείνο το απόγευμα ήταν η μοναδική ομάδα της Μπουντεσλίγκα (από το 1963) που δεν είχε υποβιβαστεί. Ο χρόνος του όμως στη μεγάλη κατηγορία είχε τελειώσει. Υστερα από 55 χρόνια συνεχόμενης παρουσίας και 35 χρόνια έπειτα από εκείνο το υπέροχο βράδυ στην Αθήνα…
Το Αμβούργο έπαιζε με τη φωτιά τα τελευταία χρόνια και πάντα κατόρθωνε να σωθεί την τελευταία στιγμή. Η νίκη επί της Γκλάντμπαχ δεν ήταν τίποτα άλλο παρά γόητρο: «Μία πτώση με αξιοπρέπεια» όπως γράφτηκε. Το καμπανάκι χτυπούσε συνέχεια αλλά κανείς δεν το άκουγε. Η ομάδα πέρυσι κέρδισε την παραμονή της μόλις στο τελευταίο παιχνίδι. Το 2015 και το 2016 χρειάστηκε να εξασφαλίσει την παραμονή της μέσω των πλέι άουτ. «Από οικονομικής πλευράς το Αμβούργο ήταν η χειρότερή μου επένδυση» είπε ο επιχειρηματίας Κλάους-Μίκαελ Κουν. Αυτή η χρονιά ήταν η πιο χαοτική απ’ όλες. «Φωναζε» από νωρίς ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και η καταστροφή ερχόταν. Τρεις προπονητές κάθισαν στον πάγκο. Ο Μάρκους Γκίσντολ που είχε αρχίσει τη χρονιά απολύθηκε τον Ιανουάριο, στη θέση του ήρθε ο Μπέρντ Χόλερμπαχ, αλλά κι αυτός αντικαταστάθηκε από τον Κρίστιαν Τιτζ. Ο τελευταίος έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε, αλλά η τύχη της ομάδας ήταν προκαθορισμένη. Στα οκτώ ματς που ήταν στον πάγκο το Αμβούργο συγκέντρωσε 13 βαθμούς, μάζεψε τη διαφορά από τις υπόλοιπες ομάδες, αλλά δεν πρόλαβε αυτή τη φορά να ολοκληρώσει την προσπάθεια.

Τα τελευταία λεπτά

Οι οπαδοί της ομάδας πικράθηκαν, η αντίδρασή τους όμως επιδείνωσε ακόμα περισσότερο το άσχημο κλίμα. Τα τελευταία λεπτά της ομάδας στην πρώτη κατηγορία είχαν καπνογόνα, φωτοβολίδες και δυνάμεις της Αστυνομίας στον αγωνιστικό χώρο. «Αυτή τη στιγμή αισθάνομαι απίστευα απογοητευμένος. Πίστευα μέχρι το τέλος ότι θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε» είπε ο Τιτζ μόλις κατάφερε να «καθαρίσει» το μυαλό του από τις εικόνες που είχε δει λίγο νωρίτερα στο γήπεδο. Ομως δεν ήταν μόνο ο Τιτζ που πίστευε στην παραμονή, αλλά και οι παίκτες: «Πάντα το πίστευα» είπε ο αμυντικός της ομάδας Ααρον Χουντ. Κάθε φορά έβρισκαν έναν τρόπο. Πίστευαν πως ίσως μπορούσαν να το κάνουν ξανά.
Ο Τιτζ πάντως φαίνεται ότι μπορεί να έχει και μια δεύτερη ευκαιρία στο Αμβούργο. Να είναι αυτός που θα προσπαθήσει θα επαναφέρει την ομάδα εκεί που ήταν 55 χρόνια. «Είναι η πρώτη φορά στα τέσσερα χρόνια που είμαι στο Αμβούργο που βλέπω την ομάδα να παίζει ποδόσφαιρο» σχολίασε για τον Τιτζ ο μέσος Λιούις Χόλτμπι.
Η ζωή στο δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης θα συνεχιστεί με την ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης στη Β’ κατηγορία. Ο κροάτης βετεράνος επιθετικός Μλάντεν Πέτριτς που πέρασε από την ομάδα δεν έκρυψε την αισιοδοξία του ότι την επόμενη σεζόν θα τη δει πάλι στα σαλόνια. «Με τον τρόπο που αγωνιστήκατε τις τελευταίες εβδομάδες είμαι σίγουρος πως την επόμενη σεζόν θα είστε πάλι εκεί» έγραψε σε ανάρτησή του στα social media.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ