Στη Θεσσαλονίκη όλοι όσοι γνωρίζουν τον κ. Ιβάν Σαββίδη ισχυρίζονται ότι η εφετινή σεζόν είναι η χρονιά της ποδοσφαιρικής του ωριμότητας. «Με τον Ιβάν έχει συμβεί κάτι παράξενο. Οι πιο πολλοί από τους λεφτάδες που έχουν μπει στον χώρο του ποδοσφαίρου χρειάζονται κάποιο διάστημα για να καταλάβουν πώς λειτουργεί το πράγμα στην Ελλάδα. Οταν το καταλαβαίνουν, διοικούν και καλύτερα. Ο Σαββίδης έμοιαζε καιρό τώρα να μη θέλει να καταλάβει. Ο άνθρωπος είχε μέσα στο μυαλό του μια συγκεκριμένη εικόνα για το τι είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο, βλέποντας καλούς και κακούς. Οποιος προσπαθούσε να του εξηγήσει ότι δεν είναι τα πράγματα όπως ακριβώς νομίζει έπεφτε σε δυσμένεια. Εφέτος κατάλαβε πως πολλά από αυτά που δεν ήθελε να πιστεύει ισχύουν και με το παραπάνω» έλεγε άνθρωπος που δουλεύει στον ΠΑΟΚ. Βέβαια αυτή η ωριμότητα του Ιβάν δεν προέκυψε χωρίς κόστος.
Ολα ξεκίνησαν στον Βόλο
«Ο Σαββίδης», λένε οι συνεργάτες του, «φουρτουνιάζει και ηρεμεί, αλλά μέχρι τώρα έχει αποδειχτεί καλύτερος στη φουρτούνα». Η διαπίστωση αυτή είναι αρκετά κοινή: και στη Σούπερ Λίγκα λέγεται πως αν θες να πιάσεις κορόιδο τον Σαββίδη πρέπει απλά να τον κοιμήσεις.
Η παράξενη εφετινή σεζόν του ΠΑΟΚ ξεκινά ουσιαστικά τη βραδιά του περσινού τελικού που έγινε στον Βόλο. Η νικηφόρα έκβαση του ματς και το γεγονός ότι αυτό κρίθηκε από ένα διαιτητικό λάθος του βοηθού κ. Καλφόγλου (που εγκατέλειψε τη διαιτησία) έπεισαν τον Σαββίδη ότι είναι ο νέος ισχυρός άνδρας του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Η συνακόλουθη αποτυχία του ΠΑΟΚ στα play off και η απώλεια της δεύτερης θέσης που οδηγούσε στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ χρεώθηκε στον προπονητή κ. Βλάνταν Ιβιτς, που απολύθηκε. Το πρόσωπο που συγκέντρωσε πάνω του όλες τις ευθύνες έγινε ο κ. Λούμπος Μίχελ, ο παλιός διεθνής διαιτητής.
Δεν ήταν ιδιαιτέρως αγαπητός ο κάπως αλαζόνας Σλοβάκος, όμως πέτυχε κάτι σημαντικό: στον ΠΑΟΚ έπαψαν να υπάρχουν συνιστώσες, όπως τα προηγούμενα χρόνια, όταν αρκετοί εμπλεκόμενοι με την ομάδα συγκέντρωναν γύρω τους ανθρώπους. Δεν υπάρχουν πια ο Ζαγοράκης, ο Βρύζας, ο Βεζυρτζής, ο Τσιστιακόφ κ.λπ. και οι αυλές τους.
Η εφετινή διοικητική οργάνωση του ΠΑΟΚ υπήρξε η καλύτερη δυνατή και όταν την ομάδα ανέλαβε και ο Ρασβάν Λουτσέσκου ο Σαββίδης βρήκε ανθρώπους με τους οποίους μπορεί να συνεννοηθεί: όχι τυχαία, και οι δυο προέρχονται από την Ανατολική Ευρώπη. Ενα σημάδι ωριμότητας είναι ότι τους στήριξε και τους δυο: ο Μίχελ εμφανιζόταν ως έτοιμος για απόλυση μετά το ναυάγιο της μεταγραφής του Μολέδο, ο Λουτσέσκου έμοιαζε με τις βαλίτσες στο χέρι μετά την ήττα από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ –σε άλλες χρονιές θα είχαν απολυθεί. Οχι εφέτος.
Ο χορηγός της Σούπερ Λίγκας
Το φθινόπωρο, μετά τη νίκη της παράταξης του κ. Ευάγγελου Γραμμένου στις εκλογές της ΕΠΟ, ο Σαββίδης πίστεψε ότι είναι πανίσχυρος, και αυτό αποδείχτηκε λάθος. Ο εφησυχασμός του προέκυψε από πολλές βεβαιότητες. Ηταν ο χορηγός της Σούπερ Λίγκας και αρκετοί πρόεδροι έτρεμαν στην ιδέα μήπως ανακαλέσει την απόφασή του, όταν η Dimera, που ήταν η πρώτη του εταιρεία που ανέλαβε τη χορηγία του συνεταιρισμού, δεν πήρε τηλεοπτική άδεια.
Είχε στην ομοσπονδία πλέον «τον δικό του άνθρωπο»: έτσι αποκαλεί τον Γραμμένο. Εκανε μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τάξης των 10 εκατ. ευρώ μετά τον αποκλεισμό του ΠΑΟΚ από την Εστερσουντ, ώστε να κυλήσουν όλα ήσυχα: ο ΠΑΟΚ για λόγους Financial Fair Play τον Ιανουάριο πούλησε μόνο τον Τσίμιροτ.
Η συμμαχία τελείωσε
Ο Σαββίδης εφέτος κατάλαβε πολλά. Η ομοσπονδία δεν είναι δυνατόν να διοικηθεί από τη Θεσσαλονίκη, πόσω μάλλον να συνδιοικηθεί: η συμμαχία του με την ΑΕΚ τελείωσε –όχι τυχαία, στις πρόσφατες εκλογές της Ενωσης Εβρου κατέβηκαν αντιμέτωποι ένας υποψήφιος πρόεδρος της ΑΕΚ και ένας του ΠΑΟΚ. Ο Σαββίδης προβληματίζεται για τις δυνατότητες του Γραμμένου να διοικήσει την ομοσπονδία και οι έλληνες συνεργάτες του τον πιέζουν να επαναφέρει στην ΕΠΟ, μέσω εκλογών, τον καθηγητή κ. Ιωάννη Δρόσο, πρόεδρο τοποθετημένο από τη FIFA για λίγους μήνες: ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, που μπορεί να μιλά μαζί του ρωσικά, τον θεωρεί ικανότερο και τους έλληνες συνεργάτες του πλέον τους ακούει.
Επίσης είναι αρκετά δύσπιστος τελευταία με τους κυβερνητικούς παράγοντες: με τον Βασιλειάδη π.χ. υπάρχει ψυχρότητα και για αυτό ο υφυπουργός δεν πήγε και στον τελικό του Κυπέλλου. Μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου θέλησε να εμφανιστεί σαν ηγέτης του ποδοσφαίρου: είπε ότι έσωσε τον ΠΑΟ γιατί δεν απαίτησε τον υποβιβασμό του για χρέη, ενώ οι συνεργάτες του λένε ότι το κανάλι του, το Epsilon, συζητεί και την προοπτική αγοράς των τηλεοπτικών δικαιωμάτων άστεγων ομάδων. Εχει πλέον αποφασίσει να πορευτεί μόνος και αυτό είναι η αντίδρασή του στο «μαχαίρωμα». Στις αντιδράσεις είναι καλός. Η ερώτηση είναι αν, νιώθοντας ότι κάθεται σε θρόνο, δεν θα κοιμηθεί πάλι…
«Μαχαιρώθηκα πισώπλατα και προδόθηκα»

Οταν ο Σαββίδης δήλωσε την περασμένη Κυριακή ότι «μαχαιρώθηκε πισώπλατα και προδόθηκε», θέλησε με αυτόν τον ακραίο τρόπο να δείξει ότι οι αποφάσεις του Κομίνη εκείνο το βράδυ ήταν καθοδηγούμενες.

Οταν είχε γίνει η διακοπή του ματς ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός, ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού κ. Σάββας Θεοδωρίδης του είχε πει στα αποδυτήρια της Τούμπας ότι δεν έχει καταλάβει ποιος είναι ο εχθρός του: «Νομίζεις ότι ελέγχεις το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά δεν ελέγχεις τίποτα» του είχε πει παρουσία δεκαπέντε ανθρώπων. Αυτή η δήλωση του έμπειρου Θεοδωρίδη φαίνεται ότι έχει τρυπήσει το μυαλό του Ιβάν, που ήθελε στον τελικό του Κυπέλλου όχι απλά να κερδίσει ο ΠΑΟΚ το τρόπαιο, αλλά να γίνει αυτό με τρόπο που θα κάνει φανερό πως ξεκινά μια νέα εποχή. Αυτή του η απαίτηση στάθηκε αιτία για να έρθει ο ισπανός διαιτητής κ. Μπορμπαλάν και να γίνει έξαλλη η ΑΕΚ, που έβγαλε ανακοίνωση για τη μεθόδευση.
Η απόφαση αυτή είναι η πρώτη στην οποία φαίνεται το παραγοντικό βάρος του Σαββίδη στο ελληνικό ποδόσφαιρο: ο ίδιος έχει μιλήσει τρεις φορές σε συνεντεύξεις του για την ανάγκη να έρθουν ξένοι διαιτητές και να προχωρήσει και το VAR, την εγκατάσταση του οποίου ήθελε να χρηματοδοτήσει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ