Το άξιζε και το σήκωσε! Έξι χρόνια μετά το τελευταίο της ευρωπαϊκό τρόπαιο (2012) κι αφού δεν κατάφερε σε δύο τελικούς Champions League να πανηγυρίσει, η Ατλέτικο Μαδρίτης στέφθηκε ξανά κυπελλούχος Ευρώπης, μετά την θριαμβευτική νίκη της με 3-0 επί της Μαρσέιγ στον τελικό του Europa League, που διεξήχθη στο Stade de Lyon.

Ένας τελικός που μπορεί να μην προσέφερε μεγάλες συγκινήσεις, αλλά ήταν γεμάτος πάθος και δυνατές μονομαχίες, είχε έναν απόλυτο πρωταγωνιστή (Αντουάν Γκριεζμάν) και την Ατλέτικο να κατακτά πέρα για πέρα δίκαια το τρόπαιο απέναντι στην Μαρσέιγ, που ήταν «απούσα» στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης.

Η ομάδα του Ρούντι Γκαρσία μπήκε πολύ δυνατά, αλλά… ξεφούσκωσε μετά το 10΄ και σα να μην έφτανε αυτό «δώρισε» το γκολ με το οποίο οι «ροχιμπλάνκος» άνοιξαν το σκορ. Το τραγικό λάθος του Ανγκισά στο 21΄ έδωσε την ευκαιρία στον Γκριεζμάν να βρεθεί απέναντι από τον Μανταντά και με ιδανικό πλασέ να ανοίξει το σκορ.

Ο Γάλλος πλάσαρε υποδειγματικά, κάτι που δεν έκανε νωρίτερα (στο 4΄) ο Ζερμέν, όταν βρέθηκε σε ανεπανάληπτο τετ-α-τετ με τον Όμπλακ και σημάδεψε… την εξέδρα. Το γκολ έδωσε… φτερά στους «ροχιμπλάνκος», οι οποίοι σε συνδυασμό με την έξοδο του Παγέ στο 32΄ (αναγκαστική αλλαγή) ανέλαβαν πλήρως τα ηνία του αγώνα και στο 49΄ έβαλαν τις βάσεις για να στεφθούν κυπελλούχοι Ευρώπης.

«Δράστης» και πάλι ο Γκριεζμάν, ο οποίος ίσως στον τελευταίο του τελικό με την φανέλα της Ατλέτικο (από τη νέα σεζόν μάλλον θα αγωνίζεται στην Μπαρτσελόνα) «έσκαψε» τη μπάλα πάνω από τον Μπανταντά και με το 2-0 ουσιαστικά έδωσε πρόωρο τέλος στον τελικό.

Μέχρι το 81΄ ο Γιαν Όμπλακ ήταν θεατής στον αγώνα. Τότε, ο Κώστας Μήτρογλου με κεφαλιά σημάδεψε το δοκάρι, επτά λεπτά μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο, στην πιο μεγάλη ευκαιρία της Μαρσέιγ στο ματς μετά από αυτή του 4ου λεπτού. Το γκολ δεν ήρθε για τους τυπικά γηπεδούχους, αντίθετα στο 89΄ ο Γκάμπι σημάδεψε σωστά και με ευθύβολο σουτ «σφράγισε» τη μεγάλη νίκη της ομάδας του (3-0).

Διαιτητής: Μπγιορν Κάιπερς (Ολλανδία):

Κίτρινες: Αμαβί, Λουίς Γκουστάβο, Ενζιέ – Βρσάλικο

Οι ενδεκάδες:

ΜΑΡΣΕΙΓ (Ρούντι Γκαρσία): Μανταντά, Οκάμπος (55΄ Ενζιέ), Σανσόν, Παγέ (32΄ Λόπες), Σαρ, Αμάβι, Λουίς Γκουστάβο, Ραμί, Τοβέν, Ζερμέν (74΄ Μήτρογλου), Ανγκισά

ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Χέρμαν Μπούργκος): Όμπλακ, Γοδίν, Κόκε, Γκριεζμάν (90΄ Τόρες), Σαούλ Νίγκεθ, Κορέα (87΄ Τόμας), Γκάμπι, Βρσάλικο (46΄ Χουάνφραν), Ντιέγκο Κόστα, Λούκας, Χιμένες