Σκοράρει στα γήπεδα, αλλά σκοράρει και στα δικαστήρια ο Λιονέλ Μέσι. Ο τιμηθείς όσο κανείς άλλος ποδοσφαιριστής –τέσσερις φορές εκλέχθηκε παίκτης της χρονιάς –κέρδισε υπόθεση δικαιωμάτων εμπορικής επωνυμίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου.
Ο Αργεντίνος άσος της Μπαρτσελόνα βρέθηκε αντίδικος της ισπανικής εταιρείας κατασκευής ενδυμάτων για ποδηλάτες Massi. Η σύγχυση με το επίθετο Μέσι (Messi) είναι πιθανή, γι’ αυτό και η Massi είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη ζητώντας να απαγορεύσει στον ταλαντούχο αθλητή να εκμεταλλεύεται εμπορικά το όνομά του –διότι, όπως και άλλες διάσημες προσωπικότητες του αθλητισμού και της τέχνης, ο Μέσι κερδίζει εκατομμύρια από διαφημίσεις και εμπορικά προϊόντα τα οποία χρησιμοποιούν το όνομά του για να προσελκύσουν πελάτες.
Το Δικαστήριο των Βρυξελλών έκρινε λοιπόν ότι ο Μέσι θα έχει τη δυνατότητα χρήσης στην ΕΕ του συγκεκριμένου λογότυπου, το οποίο συνίσταται από ένα έμβλημα με ένα κεφαλαίο Μ και από κάτω το όνομα Messi.
Ο Μέσι μάχεται δικαστικά από το 2011 για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα εμπορικής χρήσης του λογότυπού του, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως σε είδη σπορ ενδύσεως και υποδήσεως.
Ο Χάουμε Μασφερέρ Κομά, ιδιοκτήτης της φίρμας ένδυσης για ποδηλάτες Massi, είχε μπλοκάρει τη χρήση του λογότυπου του Μέσι υποστηρίζοντας ότι είχε κατοχυρώσει τα δικαιώματα για αποκλειστική χρήση της επωνυμίας Massi στην ΕΕ και ότι αν ο ποδοσφαιριστής χρησιμοποιούσε το επίθετό του ως εμπορική επωνυμία θα δημιουργείτο σύγχυση στους καταναλωτές.
Το 2014 το ευρωπαϊκό γραφείο προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας στο Αλικάντε της Ισπανίας που έκρινε πρωτοδίκως την υπόθεση είχε αποφανθεί ότι ο Κομά έχει δίκιο και απαγόρευσε στο Μέσι να εκμεταλλευθεί εμπορικά το όνομά του. Ο παιχταράς προσέφυγε, όμως, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου και έκανε την ανατροπή.