Ηταν μια φορά κι έναν καιρό ένας Κώστας. Στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Ηταν μια φορά κι έναν καιρό και δεύτερος Κώστας. Σε άλλη όμως διοργάνωση. Στην ημιτελική φάση του Γιουρόπα. Ηταν μια φορά κι έναν καιρό και ένας Κωνσταντίνος. Μικρότερος σε ηλικία αλλά με το ίδιο δικαίωμα στο όνειρο. Οχι, δεν πιάσαμε τα παραμύθια. Εδώ θα πούμε την αλήθεια μας και είναι ευχάριστο που πρόκειται για αλήθεια που διαφημίζει τη χώρα μας. Το είχαμε πολύ μεγάλη ανάγκη μετά τα όσα έχουμε ζήσει το τελευταίο διάστημα. Ο νέος «Καίσαρας» της Ρώμης σχεδιάζει την… επέκταση της καριέρας του. Ο «πειρατής» της Μασσαλίας θέλει να «δέσει» την αρμάδα του στη Λυών. Κι ας μην… υπάρχει θάλασσα. Θέλει να υψώσει τη φανέλα της Μαρσίλιας στη γέφυρα του Βοναπάρτη. Κι όσο για τον μικρό της παρέας. Ενας «κανονιέρης» έτοιμος να ριχτεί στη μάχη, περιμένοντας το νεύμα του αλσατού καπετάνιου. Ας αφήσουμε όμως τους γρίφους. Συστάσεις λοιπόν.

Ετοιμοι να γράψουν ιστορία

Ο Κώστας Μανωλάς στον αυτοκρατορικό ρόλο. Ο Κώστας Μήτρογλου σαν νέος Τζακ Σπάροου, με έδρα ένα από τα ιστορικότερα λιμάνια της Ευρώπης. Και όσο για τον Κωνσταντίνο; Ο νεαρός Μαυροπάνος, ο οποίος είναι δηλωμένος στην ευρωπαϊκή λίστα της Αρσεναλ, χωρίς όμως να έχει ακόμα αγωνιστεί. Rookie, που θα έλεγαν και οι Αμερικανοί.
«Τα διαμάντια είναι παντοτινά» και ο Κώστας Μανωλάς με τον Κώστα Μήτρογλου είναι έτοιμοι να γράψουν ιστορία. Ενα ωραίο ποδοσφαιρικό στόρι, έχοντας στο μυαλό τους τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα αντίστοιχα. Δύο πρώην παίκτες του Ολυμπιακού που κατάφεραν να εκτοξεύσουν την καριέρα τους μέσα από τις ευκαιρίες που τους πρόσφερε η ομάδα του Πειραιά. Ο Ολυμπιακός πόνταρε πολλά και στους δύο και αμφότεροι είναι έτοιμοι να κάνουν τη διαφορά.
Ο Κώστας Μανωλάς συνέδεσε το όνομα του με την «αιώνια» πόλη. Για πάντα. Το γκολ που πέτυχε ο διεθνής κεντρικός αμυντικός κόντρα στην Μπαρτσελόνα ήταν μια παραλλαγή της μάχης του Δαβίδ με τον Γολιάθ. Και ο έλληνας στόπερ ήταν εκείνος που κρατούσε τη σφεντόνα. Ενδεχομένως να είναι κι εκείνος που θα κάνει τους Ρωμαίους να δώσουν το όνομά του σε δρόμους. Σε πλατείες. Σε σιντριβάνια. Το όνομα Manolas έκανε παρέλαση σε όλη την Ευρώπη. Ποια Ευρώπη; Στον κόσμο όλον ταξίδεψε το όνομα του Κώστα. Η Ρόμα έκανε το ακατόρθωτο. Τίποτε πλέον δεν φαντάζει δύσκολο για τους τζιαλορόσι. Ούτε καν το «θεριό» της Λίβερπουλ που έκανε τη Μάντσεστερ Σίτι να παραμιλάει. Ο Μανωλάς μετράει τα άστρα στον ουρανό της Ρώμης και ένα μόνο πράγμα του ζητούν οι οπαδοί της ιταλικής ομάδας. Να «εκδικηθεί» για τον Τανκρέντι, τον Κόντι, τον Σερέζο, τον Γκρατσιάνι. Για όλη τη μεγάλη ομάδα της Ρόμα του 1984 που έχασε στην αρένα της (το θρυλικό Ολίμπικο) τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1984.

Δικαίωμα στο ταξίδι έως το τέρμα

Ο πρώην κεντρικός αμυντικός του Ολυμπιακού θέλει να πάει το ταξίδι έως το τέρμα. Το ξεκινήσει ως αουτσάιντερ και αυτός ο τίτλος συνοδεύει την ομάδα του και στο ζευγάρι με τη Λίβερπουλ. Ο Μανωλάς είναι όμως έτοιμος να διαχειριστεί τον ηγετικό ρόλο για τον οποίο τον επέλεξε η μπάλα μετά το ματς της Ρόμα με την Μπαρτσελόνα. Και ο διεθνής κεντρικός αμυντικός έχει κερδίσει το δικαίωμα να κοιτάζει το Κίεβο. Εχει το δικαίωμα να ελπίζει σε πρόκριση στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Η πρώτη μάχη των δύο ομάδων είναι προγραμματισμένη για το βράδυ της Τρίτης σε ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά γήπεδα της Ευρώπης. Και ο τζιαλορόσι Greco θέλει να κρατήσει ζωντανή την ελπίδα για συμμετοχή στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.
Πάμε όμως και στον Μητρο-γκόλ. Ο «πειρατής» της Μαρσίλια θα μπορούσε να έχει άνετα έναν ρόλο στα αριστουργήματα του Καββαδία. Ετοιμος θαρρείς να χορέψει στο φτερό του καρχαρία για να οδηγήσει την Ολιμπίκ στην απόλυτη ηδονή. Να παίξει έναν ευρωπαϊκό τελικό στην έδρα μεγάλου αντιπάλου. Απέναντι στη Μαρσέιγ και στον Μήτρογλου θα βρεθεί η Σάλτσμπουργκ. Ενα εμπόδιο που σίγουρα δεν μπορεί να φοβίσει την παρέα του πρώην στράικερ του Ολυμπιακού.
Κάνοντας χρήση της ποιητικής αδείας θα μας επιτραπεί η παραλλαγή. Χωρίς καμία διάθεση λούφας. Οπου Κώστας και μάλαμα λοιπόν και ο τρόπος με τον οποίο πανηγύρισε η Μαρσέιγ την πρόκρισή της στα ημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ αποδεικνύει πως οι Γάλλοι χάρηκαν και με τη χαρά της Ρόμα. «Εχουμε κι εμείς Κώστα που σκόραρε και προκρίθηκε» ήταν το χαρακτηριστικό μήνυμα που ανέβασε η γαλλική ομάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απευθυνόμενη στη Ρόμα, με προφανή αναφορά στον Μανωλά.
Αν μη τι άλλο, μια πολύ έξυπνη κίνηση της Ολιμπίκ. Και ωραία αίσθηση του χιούμορ, θα προσθέταμε. Η Μαρσέιγ λοιπόν θα αντιμετωπίσει το βράδυ της Πέμπτης τη Σάλτσμπουργκ στο ανακαινισμένο «ποδηλατοδρόμιο». Το Βελοντρόμ θα βάλει τα καλά του. Οι δρόμοι στη Μαρσίλια θα αδειάσουν. Το καμάρι της πόλης θα ετοιμάζεται για την πρώτη μεγάλη μάχη με έπαθλο την πρόκριση στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ. Ο διεθνής έλληνας σέντερ φορ πέρασε δύσκολες στιγμές την εφετινή σεζόν. Δέχθηκε «φαρμακερά βέλη» από τον γαλλικό Τύπο. Ειδικά από την εφημερίδα «Εκίπ». Τώρα όμως είναι πανέτοιμος να γράψει ιστορία με μια συμμετοχή στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ. Και είναι έτοιμος να κάνει αυτό για το οποίο αποκτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι από τη Μαρσέιγ. Να σκοράρει.

Το παραμύθι του Κωνσταντίνου

Αφήσαμε για το φινάλε τον μικρό. Αν λοιπόν η Αρσεναλ καταφέρει να αποκλείσει την Ατλέτικο Μαδρίτης, ο Κωνσταντίνος Μαυροπάνος θα ταξιδέψει στη Λυών. Ναι, δεν έχει αγωνιστεί με τη φανέλα των Λονδρέζων στο Γιουρόπα, αλλά και μόνο η εμπειρία θα είναι ένα τεράστιο κέρδος για τον νεαρό κεντρικό αμυντικό. Από τη λίμνη των Ιωαννίνων στα δυο ποτάμια της Λυών, της πόλης που θα φιλοξενήσει τον εφετινό τελικό του Γιουρόπα Λιγκ. Εδώ μπορεί να πει κάποιος πως έχουμε να κάνουμε με παραμύθι. Για fairytale, όπως θα έλεγαν με βαριά προφορά οι Λονδρέζοι.
Μεγαλεία για τους Κωστήδες. Τρία παλικάρια που ονειρεύονται τις κούπες. Είναι πανέτοιμοι να μοχθήσουν για να πετύχουν τους μεγάλους τους στόχους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ