Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου εν όψει της πρώτης αναμέτρησης των πλέι οφ της Ευρωλίγκας με την Ζαλγκίρις (18/04, 21.15). Ο κόουτς των «ερυθρολεύκων» τόνισε ότι οι παίκτες τους είναι έτοιμοι για τα ματς με τους Λιθουανούς, ενώ αναφέρθηκε και στα παράπονα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους για τη διαιτησία.

«Μπαίνουμε στα πλέι οφ. Είναι αυτά τα παιχνίδια που περιμέναμε από την αρχή της σεζόν και θέλαμε να φτάσουμε εδώ που βρισκόμαστε. Από την αρχή της χρονιάς για αυτά δουλεύαμε. Ο τρόπος δουλειάς, η φιλοσοφία, οι βασικές αρχές της ομάδας είναι πράγματα που «χτίζεις» όλη τη χρονιά.

Οι παίκτες ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και είναι έτοιμοι. Υπάρχουν παίκτες που δουλεύουν πολλά χρόνια μαζί και υπάρχουν και εκείνοι που μπήκαν φέτος στην ομάδα. Όλοι και οι ΄νέοι’ έχουν καταλάβει τι πρέπει να κάνουν σε θέματα τακτικής και ετοιμότητας. Ανυπομονούμε για αυτούς τους αγώνες και πρέπει να παίξουμε σύμφωνα με το πλάνο μας και όσα έχουμε δουλέψει όλη την χρονιά».

Και συνέχισε: «Είναι δύσκολη σειρά. Όλοι έχουμε τις ίδιες φιλοδοξίες και όλοι θέλουμε να πάμε στο φάιναλ φορ. Η Ζαλγκίρις είναι σεβαστός αντίπαλος. Την ξέρουμε και μας ξέρει. Και για αυτό ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Θα πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι και τα σαράντα λεπτά και να επιβάλλουμε τον ρυθμό μας. Να κάνουμε το παιχνίδι μας σε άμυνα και σε επίθεση».

Για τις ομοιότητες και τις διαφορές των αγώνων της κανονικής περιόδου με εκείνους των πλέι οφ, είπε: «Πολλά πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν. Απλά η κρισιμότητα και η σημασία της αναμέτρησης είναι πιο μεγάλη. Σε θέματα τακτικής ίσως υπάρξουν μικρόεκπλήξεις και από τις δύο ομάδες. Όμως, όταν έχεις μια συγκεκριμένη φιλοσοφία δεν την αλλάζεις για να δημιουργήσεις πρόβλημα στον αντίπαλο. Εμείς έχουμε την εμπειρία και την ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία που θα προκύψει μέσα στον αγώνα. Το πιο σημαντικό είναι η αυτοσυγκέντρωση. Η Ζαλγκίρις μας κέρδισε δύο φορές στην κανονική περίοδο, αλλά είχαμε και στα δύο ματς ελλείψεις. Οι ήττες αυτές ίσως μας δίνουν εξτρά κίνητρο, αλλά και μας κάνουν να είμαστε πιο έτοιμοι ξέρουμε πως αν δεν παίξουμε καλά θα χάσουμε. Έτσι είναι τα πλέι οφ. Όταν δεν παίζεις καλά, χάνεις».

Για το αν η εμπειρία του Ολυμπιακού είναι το μεγάλο του αβαντάζ έναντι της Ζαλγίρις που έχει να πάει σε φάιναλ φορ από το 1999, όταν και κατέκτησε το πρωτάθλημα Ευρώπης, σχολίασε: «Ναι στα χαρτιά έτσι είναι, αλλά όταν μπαίνεις στο γήπεδο δεν μετράει η παράδοση, η προϋπηρεσία, ή η εμπειρία. Σίγουρα οι παίκτες μας είναι πιο έμπειροι, αλλά κάποιες φορές επικρατεί η θέληση όχι η εμπειρία. Όποιος το θέλει πιο πολύ θα το πάρει…

Ναι μεν έχουμε την εμπειρία, αλλά στον αθλητισμό έχει φανεί πως και μια άπειρη με ενθουσιασμό, θέληση και αυταπάρνηση μπορεί να κερδίσει την εμπειρία. Η εμπειρία δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που μπορεί να κρίνει την σειρά. Πρέπει δείξουμε διάθεσή μας να πάμε σε ένα ακόμη φάιναλ φορ. Αυτό είναι που θα μετρήσει… Τώρα για το πλως θα εμφανιστεί η Ζαλγκίρις, δεν μπορώ να απαντήσω. Σίγουρα έχει φιλοδοξίες και έχει δώσει καλά δείγματα γραφής. Άρα σίγουρα θέλει το κάτι παραπάνω..

Τώρα το ότι έχει να πάει σε φάιναλ φορ από το 1999 είναι απλά ένα στατιστικό στοιχείο. Σίγουρα θέλουν να πάνε στο φάιναλ φορ, όπως όλες οι ομάδες… Περιμένουμε μια δύσκολη σειρά κόντρα σε μια καλά δουλεμένη ομάδα, σκληρή, που ξέρει τι θέλει αμυντικά και επιθετικά. Εμείς κοιτάμε την δική μας ομάδα. Να είμαστε αυτοί που πρέπει και να κάνουμε όσα έχουμε δουλέψει».

Για το αν θα έχει όλους τους παίκτες στην διάθεσή του, απάντησε: «Είχαμε θέματα το τελευταίο διάστημα και ακόμη έχουμε. Οι Πρίντεζης και Τιλί είναι κάπως καλύτερα. Οι Στρέλνιεκς και Παπανικολάου είναι πιο καταπονημένοι. Θα δούμε… Όλοι θα προσπαθήσουν να παίξουν, αλλά αν κάποιος πονάει δεν θα τον χρησιμοποιήσουμε. Δεν θέλουμε να ρισκάρουμε την υγεία κάποιου αθλητή μας. Ακόμη δεν ξέρουμε… Και οι τέσσερις είναι αμφίβολοι. Θεωρώ πως πιο δύσκολο να παίξουν κατά σειρά είναι οι Παπανικολάου και Στρέλνιεκς».

Ερωτηθείς για την… δίψα και την επιθυμία του V-Span, απάντησε: «Ο Σπανούλης είναι ο ηγέτης μας. Όμως είμαστε σύνολο. Όλοι μαζί θα παίξουμε. Υπολογίζω σε όλους τους παίκτες. Ο Βασίλης ασφαλώς και είναι ο ηγέτης μας, όμως, η θέληση όλων πρέπει να μετρήσει και όχι μόνο κάποιων παικτών. Να δείξουμε πως θέλουμε πάμε να πάμε στο φάιναλ φορ. Είναι άλλο τα λόγια και άλλο η πράξη. Και πως θα το αποδείξουμε; Παλεύοντας σε κάθε κατοχή».

Για τις συνεχείς αναφορές του Σαρούνας Γιασικεβίτσιούς σε θέματα διαιτησίας, απάντησε: «Έχω μιλήσει με κολακευτικά λόγια και για την Ζαλγκίρις και για τον Σάρας. Είναι εξαιρετικός προπονητής και έχει απογειώσει την ομάδα. Είναι η έκπληξη για κάποιους φέτος η Ζαλγκίρις, όχι όμως για εμάς. Κάνει εξαιρετική δουλειά. Αλλά αν και νέος προπονητής, χρησιμοποιεί παλιά κόλπα. Εμείς κοιτάμε μόνο την δουλειά μας μέσα στο γήπεδο».

Τέλος, όταν του έγινε αναφορά για τον τελικό του βόλεϊ που οι οργανωμένοι οπαδοί κάθισαν στις μεσαίες θέσεις του γηπέδου, απάντησε γελώντας: «Τι θέλετε; Να κάνω και τον οργανωτή κερκίδας; Όντως, όταν το είδαμε στον τελικό του βόλεϊ από τα επίσημα ήταν εντυπωσιακό. Αλλά τί να πω; Εύχομαι να είναι γεμάτο το ΣΕΦ και κόσμος βοηθήσει με την φωνή του τους παίκτες για το καλύτερο δυνατό».