Η Ελλάδα γιορτάζει το Πάσχα, προσεύχεται και ελπίζει. Αν αυτές τις άγιες ημέρες υπάρχει μια ποδοσφαιρική ομάδα που περιμένει ένα θαύμα για να σωθεί, αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Πρέπει αυτή την εβδομάδα να γίνουν πολλά για να εξασφαλίσει η ΠΑΕ την απαραίτητη αδειοδότηση και να πάρει μέρος του χρόνου στο πρωτάθλημα, αποφεύγοντας έναν υποβιβασμό στη Β’ Εθνική, που σίγουρα είναι μικρή για την τεράστια ιστορία και το μέγεθός του.

Πληρώνει τις σπατάλες των άλλων

Πώς έφτασε στο χείλος του γκρεμού ο ΠΑΟ είναι λίγο-πολύ γνωστό. Το καλοκαίρι του 2009, με την έναρξη της εποχής της πολυμετοχικότητας, ο ΠΑΟ έπεσε στην παγίδα της μεγάλης σπατάλης. Ξόδεψε πολύ περισσότερα χρήματα από όσα έπρεπε –το τηλεοπτικό του συμβόλαιο με τη NOVA τότε δεν αρκούσε για να καλύψει τις ετήσιες αποδοχές του Σισέ, του Λέτο και του Ζιλμπέρτο Σίλβα.
Οι νέοι μέτοχοι συγκρούστηκαν με τους παλιούς και σε δύο χρόνια έφυγαν ένας-ένας όλοι αφήνοντας μόνο χρέη. Ανέλαβε ο κ. Γιάννης Αλαφούζος, που προσπάθησε να επιβάλει μια πολιτική λιτότητας. Το έκανε για ένα διάστημα επιτυχημένα, αλλά από το 2015 και έπειτα άρχισε κι αυτός να ευλογεί υπερβάσεις καθώς παρασύρθηκε από προπονητές που είναι πάντα ικανότατοι στο να ξοδεύουν τα χρήματα των άλλων.
Ο ΠΑΟ είχε χρέη αλλά είχε και καλούς ποδοσφαιριστές προς πώληση. Μόνο που δεν είχε ανθρώπους να κάνουν σωστά αυτή τη δύσκολη δουλειά. Τα χρήματα που έφεραν οι πωλήσεις του Μάρκους Μπεργκ και του Κάρλος Ζέκα ήταν λίγα (συνολικά μπήκαν στο ταμείο κάτω από 3,5 εκατ. ευρώ, λιγότερα από όσα πήρε ο Ολυμπιακός για την πώληση του παγκίτη του Ούγκο Βιάνα στην Μπράγκα) και ξοδεύτηκαν για αγορές παικτών (που η ομάδα δεν άντεχε) και δανεισμούς ξένων μισθοφόρων (που η ομάδα δεν χρειαζόταν).
Ο ΠΑΟ αποκλείστηκε νωρίς από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ο Αλαφούζος ανακοίνωσε ότι φεύγει, αλλά κανείς δεν εμφανίστηκε να αναλάβει, η UEFA τον προειδοποίησε ότι δεν πληροί τα κριτήρια του Financial Fair Play και τον τιμώρησε με έναν αρχικό ευρωπαϊκό αποκλεισμό.
Τον Ιανουάριο έγινε μια προσπάθεια να μειωθεί το κόστος της ομάδας και είναι αλήθεια πως μειώθηκε αρκετά. Ομως οι πωλήσεις των παικτών πάλι δεν έφεραν σοβαρά χρήματα (ο Βιγιαφάνιες, ο Χουλτ και ο Μολέδο έφυγαν επιβάλλοντας τους όρους τους γιατί είχαν δικαίωμα προσφυγής), οι μάνατζερ έκαναν κακή δουλειά και αντικαταστάθηκαν ή παραιτήθηκαν, και δημιουργήθηκαν νέα χρέη εξαιτίας καβγάδων (η ΠΑΕ χρωστά στον Κουτρουμπή πάνω από 200.000 ευρώ γιατί του έκοψε το συμβόλαιο), ή γιατί οι παλιοί ποδοσφαιριστές δεν αποδέχονται διακανονισμούς που δεν τηρήθηκαν. Ο ΠΑΟ έχει ήδη τιμωρηθεί πρωτόδικα με αφαίρεση τριών βαθμών για χρέη στον Γερμανό Γιανς Βέμερ –πρώτη φορά στην ιστορία του.

Οι μεγάλες ελπίδες

Σήμερα ο ΠΑΟ θα είχε ήδη υποβιβαστεί και θα απέμενε η τυπική ανακοίνωση του πράγματος, αν δεν υπήρχαν δύο παραθυράκια που του δίνουν ελπίδα. Το πρώτο ήταν η απόφαση της UEFA να δώσει προθεσμία δεκαπέντε ημερών για την υπογραφή διακανονισμών ανάμεσα στην ομάδα και στους πιστωτές της: αυτή τη στιγμή, ο ΠΑΟ έχει μία εβδομάδα για να τα καταφέρει. Το δεύτερο παράθυρο είναι η αλλαγή της ποινής για τις αδειοδοτημένες ομάδες: αυτό μοιάζει πιο εύκολο, αλλά δεν είναι και απλό.

Ψηφοφορίες και καλή θέληση

Μέχρι το 2015 όποια ΠΑΕ δεν μπορούσε να εξασφαλίσει τη σχετική άδεια, εξαιτίας χρεών σε τρίτους, δεν υποβιβαζόταν, αλλά δεν μπορούσε να κάνει μεταγραφές –για την ακρίβεια, μπορούσε να αποκτήσει μόνο δύο παίκτες μεγαλύτερους των 23 ετών και να πάρει μόνο έλληνες νεαρούς. Τον Ιανουάριο του 2015 η Σούπερ Λίγκα ζήτησε την αυστηροποίηση του κανονισμού γιατί είχε γεμίσει με αδύναμες ομάδες, που παρουσιάζονταν στο πρωτάθλημα χωρίς να έχουν την παραμικρή τύχη (εκείνη τη σεζόν είχαν διαλυθεί ο ΟΦΗ και η Νίκη Βόλου προτού τελειώσει το πρωτάθλημα).
Η αλήθεια είναι ότι τα δύο επόμενα χρόνια και χάρη στο νέο αυστηρό πλαίσιο κάποιες ομάδες σοβαρεύτηκαν, όμως πέρυσι την πλήρωσε άσχημα ο Ηρακλής, που ενώ σώθηκε στα γήπεδα υποβιβάστηκε γιατί δεν αδειοδοτήθηκε. Η ΑΕΚ ζήτησε εφέτος την αλλαγή του κανονισμού, όχι πάντως γιατί έχει προβλήματα η ίδια. Η ΕΠΟ για να αλλάξει τον κανονισμό ζήτησε από τη Σούπερ Λίγκα να υποβάλουν το σχετικό αίτημα 12 ομάδες τουλάχιστον, αλλά στην ψηφοφορία δεν βρέθηκαν ούτε επτά! Κάποιες δεν είχαν καταλάβει ότι το πρόβλημα της μη αδειοδότησης δεν το έχει μόνο ο ΠΑΟ.

Χωρίς τηλεοπτικά συμβόλαια

Συμβαίνει κάτι απλό. Με το τέλος της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του πρωταθλήματος, όποια ΠΑΕ δεν έχει τηλεοπτικό συμβόλαιο δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί γιατί δεν μπορεί να εμφανίσει στον ισολογισμό, που καταθέτει, το πιο μεγάλο της έσοδο! Για να πάρει μια ΠΑΕ άδεια πρέπει να έχει διακανονίσει τα χρέη της και να εμφανίζει και ισοσκελισμένα τα έσοδα με τα έξοδά της. Χωρίς τηλεοπτικό συμβόλαιο αυτό είναι αδύνατο. Σήμερα τηλεοπτικό συμβόλαιο έχουν οκτώ ΠΑΕ, όλες με τη NOVA. Eίναι ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ, ο Πανιώνιος, ο Αστέρας Τρίπολης, ο ΠΑΣ Γιάννινα, η ΑΕΛ και ο Λεβαδειακός. Δεν έχουν ο Παναθηναϊκός (γιατί η Nova ανησυχεί ότι δεν θα αδειοδοτηθεί), ο Ατρόμητος, η Ξάνθη, ο Παναιτωλικός, η Λαμία, ο Απόλλων Σμύρνης και η Κέρκυρα.

Αυτές θα φέρουν νέα πρόταση στο συμβούλιο της Λίγκας την Τετάρτη του Πάσχα ψάχνοντας μια ψήφο από τους οκτώ που έχουν συμβόλαιο. Θα ψηφίσουν υπέρ τους ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ και η ΑΕΛ και από τον Πανιώνιο, τον ΠΑΟΚ και τον Λεβαδειακό θα κριθεί αν θα περάσει η πρόταση –ο πρόεδρος του ΠΑΣ κ. Γιώργος Χριστοβασίλης έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ της τροποποίησης γιατί κάποτε η ομάδα του υποβιβάστηκε για χρέη.
Θρίλερ και στην ΕΠΟ
Κάποιος θα νόμιζε ότι εύκολα ή δύσκολα η πρόταση θα περάσει, αλλά το θρίλερ ξεκινά μετά. Σήμερα είναι αμφίβολο αν η ΕΠΟ θα ήθελε να διευκολύνει τους μη αδειοδοτημένους, αλλάζοντας τον κανονισμό μεσούσης της περιόδου. Για να το κάνει η διοίκηση του κ. Βαγγέλη Γραμμένου χωρίς να κινδυνεύει να βρεθεί στα δικαστήρια κατηγορούμενη από κάποια ομάδα της Football League θα πρέπει να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση της ομοσπονδίας. Αυτή είναι η μεγάλη ελπίδα του ΠΑΟ. Διότι παρά την επανεμφάνιση του κ. Αλαφούζου, που τη Δευτέρα πήρε μέρος στην άτυπη σύσκεψη των μη αδειοδοτημένων ΠΑΕ, χρήματα για να εξοφληθούν οι παίκτες στους οποίους ο ΠΑΟ χρωστάει είναι απίθανο να βρεθούν τις μέρες της παράτασης. Τέτοιο θαύμα δεν γίνεται.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ