Η Σούπερ Λίγκα ξεκίνησε ύστερα από μια διακοπή είκοσι ημερών, όμως κανείς δεν γνωρίζει αν θα ολοκληρωθεί και κυρίως αν οι ελληνικές ομάδες θα αγωνιστούν του χρόνου στην Ευρώπη. Πολλά από όσα συνέβησαν τον πιο επεισοδιακό Μάρτιο του ελληνικού ποδοσφαίρου δημιουργούν αμφιβολίες για το αν η κρίση που ξέσπασε έχει ξεπεραστεί.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης της EΠO κ. Χέρμπερτ Χούμπελ, που η FIFA έχει τοποθετήσει ως τοποτηρητή στην Αθήνα, ζήτησε την Πέμπτη την αποβολή της ΕΠΟ και τον αποκλεισμό κάθε ελληνικής ομάδας από διεθνή διοργάνωση. Στο μεταξύ, συνεχίζει την επιτήρηση: αν έχουμε επεισόδια σε γήπεδα ή γενικευμένες βίαιες διαμαρτυρίες για τις αποφάσεις της αθλητικής Δικαιοσύνης, θα έχουμε νέες εκθέσεις. Ας δούμε πώς φθάσαμε μέχρι εδώ.

Μέρες επιτήρησης

Η αρχή αυτής της τελευταίας περιπέτειας του ελληνικού ποδοσφαίρου βρίσκεται στις μέρες που υφυπουργός Αθλητισμού ήταν ο κ. Σταύρος Κοντονής: από τις δικές του παρεμβάσεις στο ποδόσφαιρο φτάσαμε εδώ.
Η FIFA, που την άνοιξη του 2015 είχε απειλήσει με Grexit το ελληνικό ποδόσφαιρο σε δύο περιπτώσεις, έφθασε αρχικά σε έναν συμβιβασμό με την ελληνική πολιτεία και τοποθέτησε στην ΕΠΟ μια Διοικούσα Επιτροπή με πρόεδρο τον καθηγητή και νομοπαρασκευαστή νομοσχεδίων της κυβέρνησης κ. Ιωάννη Δρόσο.
Επειδή η συγκεκριμένη επιτροπή δεν πήρε άριστα στη διαχείριση της ομοσπονδίας (επί των ημερών της έγινε στον Βόλο, πριν από έναν χρόνο, ο χειρότερος τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος στην Ιστορία), η FIFA δεν έδωσε παράταση στη θητεία της επιτροπής, αλλά επέτρεψε τη διεξαγωγή εκλογών, τις οποίες το περασμένο καλοκαίρι κέρδισε η παράταξη του κ. Βαγγέλη Γραμμένου.
Επειδή, ωστόσο, πολλά που προηγήθηκαν των εκλογών προβλημάτισαν την παγκόσμια ομοσπονδία (τον κ. Γραμμένο παρουσίασε ο κ. Ιβάν Σαββίδης ως δικό του άνθρωπο πριν καν εκλεγεί…), η FIFA τοποθέτησε μια Επιτροπή Παρακολούθησης της ομοσπονδίας με πρόεδρο αδικηγόρο κ. Χέρμπερτ Χούμπελ, σκοπός του οποίου είναι η επιτήρηση του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Αστείες συνεπαγωγές

Οπως αποδεικνύεται, την παρουσία της συγκεκριμένης επιτροπής δεν την έλαβαν ποτέ σοβαρά υπ’ όψιν τους στην ΕΠΟ: η φρεσκοεκλεγμένη διοίκηση λειτουργεί σαν να μην τελεί υπό επιτήρηση. Ο Χούμπελ και η FIFA ανέπτυξαν μια καλή σχέση με τον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γιώργο Βασιλειάδη –οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι που τον γνώρισαν στον περσινό τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ στο Κάρντιφ κατάλαβαν ότι έχουν να κάνουν με έναν συζητήσιμο και καθόλου συγκρουσιακό πολιτικό, το αντίθετο δηλαδή του Κοντονή. Στην ΕΠΟ φαίνεται ότι έκαναν μια παράξενη συνεπαγωγή: είπαν πως αφού αυτοί έχουν καλή σχέση με τον Βασιλειάδη (έχοντας προσλάβει στην ομοσπονδία πρώην συνεργάτες του…) και ο Βασιλειάδης έχει καλή σχέση με τους αξιωματούχους της FIFA, τότε και οι ίδιοι δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα με τον Χούμπελ και τους υπόλοιπους! Μόνο που δεν είναι ακριβώς έτσι.

«Ευτυχώς που δεν γνωρίζει ελληνικά»

Ο Χούμπελ είναι ένας άνθρωπος που προσπαθεί να περνά απαρατήρητος, όπως οι πιο πολλοί ευρωπαίοι γραφειοκράτες. Μοιάζει περισσότερο με διευθυντή τράπεζας παρά με ποδοσφαιροπαράγοντα. Ωστόσο καταλαβαίνει πολύ καλά τι συμβαίνει στην Ελλάδα, έχει αποκτήσει συνομιλητές στην Αθήνα και καιρό τώρα διαπίστωσε πως η ομοσπονδία δεν λειτουργεί σωστά. Τον Ιανουάριο μίλησε με τον πρόεδρο της FIFA κ. Τζιάνι Ινφαντίνο για το ελληνικό πρόβλημα. Αυτός τον συμβούλευσε να κάνει μια έκθεση και να την παραδώσει στην ΕΠΟ, προτείνοντάς της όσα ο ίδιος κρίνει πως είναι απαραίτητο να γίνουν για να διοικηθεί καλύτερα το ποδόσφαιρό μας. Ο Χούμπελ την είχε έτοιμη την 1η Φεβρουαρίου. Εστίασε αρκετά στα ζητήματα της διαιτησίας τονίζοντας ότι η ΕΠΟ αργεί να υιοθετήσει το VAR, παρά τις παραινέσεις του υφυπουργείου, ενώ διέκρινε ότι ο αρχιδιαιτητής κ. Μέλο Περέιρα, ίσως λόγω φόρτου εργασίας, δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που είναι η βασική δουλειά του, δηλαδή οι ορισμοί των διαιτητών του πρωταθλήματος. Ο Αυστριακός ζήτησε να τοποθετηθούν δυο ακόμα ξένοι αρχιδιαιτητές στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας. Οταν όμως, στις 21 Φεβρουαρίου, η έκθεσή του συζητήθηκε στο Συμβούλιο της ΕΠΟ, μόνο που δεν τον έδειραν! «Ευτυχώς που ο άνθρωπος δεν γνωρίζει ελληνικά» έλεγε ένας από τους παρόντες συμβούλους. «Αν γνώριζε, θα είχε ζητήσει να μας διώξουν από τότε»! Ο Χούμπελ δεν το ζήτησε τότε, αλλά δεν ξέχασε και την απροθυμία του Συμβουλίου να κάνει δεκτές τις προτάσεις του. Στην έκθεσή του, το περιεχόμενο της οποίας έγινε γνωστό την περασμένη Πέμπτη, ζητεί την αποβολή της ΕΠΟ από τους κόλπους της FIFA, αναφέροντας μεταξύ άλλων και την άρνηση της ομοσπονδίας να υιοθετήσει όσα υπέδειξε.

«Το ελληνικό πρωτάθλημα είναι τοξικό»

Η ίδια η έκθεση είναι πάντως ιδιαίτερα επιβαρυντική για την ομοσπονδία. Ο Χούμπελ αναφέρει ότι υπάρχει διακοπή του πρωταθλήματος για δεύτερη φορά σε δύο χρόνια, στέκεται στην καθυστέρηση της έκδοσης των πειθαρχικών πορισμάτων, προβλέπει ότι το πρωτάθλημα θα τελειώσει και δεν θα έχουν βγει τελικές αποφάσεις και ζητεί την αποβολή της ΕΠΟ. Το ενδιαφέρον είναι ότι στην ΕΠΟ μάλλον δεν κατάλαβαν το είδος της απειλής! Στο συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης οι σύμβουλοι αναρωτήθηκαν γιατί συμβαίνουν όλα αυτά, έλεγαν ότι η ομοσπονδία λειτουργεί υποδειγματικά και αποποιήθηκαν κάθε ευθύνη για την καθυστέρηση που υπάρχει στην έκδοση των πειθαρχικών αποφάσεων. Συνέταξαν απλά ένα γενικόλογο κείμενο με προτάσεις που οι ίδιοι θα στείλουν στη FIFA: μερικές από αυτές, όπως η δημιουργία μιας επιτροπής που θα αξιολογεί τις δηλώσεις παραγόντων, είναι κωμικές. Δεν κατανοούν επίσης στην ΕΠΟ το πόσο λίγο χρόνο έχουν μπροστά τους για να πείσουν τη FIFA ότι μπορούν να διορθώσουν τα πράγματα. Νομίζουν ότι οριστικές αποφάσεις θα παρθούν τον Ιούνιο (!) και ότι μέχρι τότε η φωτιά που άναψε στα διεθνή ΜΜΕ η είσοδος του ένοπλου Ιβάν στην Τούμπα θα ξεχαστεί. Στην πραγματικότητα, θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για πράξεις και παραλείψεις τους πολύ πιο γρήγορα. Και αν δεν αντικρούσουν πειστικά όσα ο Χούμπελ αναφέρει, η τιμωρία μοιάζει βέβαιη.
«Το ελληνικό πρωτάθλημα είναι τοξικό. Οποιος μπλέκει μαζί του έχει επιπτώσεις» έλεγε ευρωπαίος παράγοντας προσθέτοντας πως η FIFA, τοποθετώντας στην ΕΠΟ πέρυσι τη Διοικούσα Επιτροπή του κ. Δρόσου και εφέτος την Επιτροπή Παρακολούθησης, είναι σαν να συνδιοικεί και να έχει ευθύνη για όσα εδώ συμβαίνουν: τα διεθνή ΜΜΕ της το υπενθυμίζουν. «Ο Ινφαντίνο τρομάζει με την αρνητική δημοσιότητα» λένε όσοι τον γνωρίζουν.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η FIFA απειλεί το ελληνικό ποδόσφαιρο με διωγμό. Στις προηγούμενες περιπτώσεις το έκανε εξαιτίας της παρέμβασης διάφορων υπουργών στα εσωτερικά της ομοσπονδίας. Στη συγκεκριμένη ιστορία το ελληνικό ποδόσφαιρο κινδυνεύει με διάλυση εξαιτίας της κουτοπονηριάς των ερασιτεχνών ποδοσφαιροπαραγόντων που το διοικούν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ