Το σκηνικό που στήθηκε το βράδυ της περασμένης Κυριακής στην Τούμπα μπορεί να χαρακτηριστεί θλιβερό. Είναι βέβαια σίγουρο ότι η ελληνική γλώσσα παρέχει τη δυνατότητα πολλών ακόμη χαρακτηρισμών για να περιγραφεί η κατάσταση και τα όσα έγιναν στην έδρα του ΠΑΟΚ. Αυτό όμως που δεν μπορεί να αποδώσει εύκολα κάποιος στο χαρτί είναι η κατάσταση που βιώνει το τελευταίο διάστημα το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η εισβολή του όπλου φέροντος Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας ήταν ασφαλώς μια εικόνα που σόκαρε όλη την Ελλάδα. Ηταν μια εικόνα που σόκαρε όλο τον κόσμο. Μια εικόνα που δεν μπορεί να γίνει αποδεικτή. Σε αυτό άλλωστε στάθηκαν και τα πάρα πολλά ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, που έσπευσαν να μεταδώσουν τα συγκεκριμένα γεγονότα.

«Γροθιά στο στομάχι»

Ηταν «γροθιά στο στομάχι», ήταν γεγονότα που η υπόλοιπη Ευρώπη δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί. Και είναι γεγονότα που το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ποδόσφαιρο δεν θέλουν ούτε καν να σκέφτονται. Δεν υπάρχει άλλωστε μεγαλύτερη απόδειξη για όσα προαναφέραμε από την κίνηση της ECA να διαγράψει από τα μητρώα της τον ΠΑΟΚ. Η Ενωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων προχώρησε στη συγκεκριμένη απόφαση πολύ απλά γιατί τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν έχουν θέση στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Η διαφορετική θεώρηση που μπορεί να έχουν δύο άνθρωποι, δύο πρόεδροι, δύο ομάδες για τον χώρο του ποδοσφαίρου είναι σεβαστή. Μέσα άλλωστε από τη διαφωνία προκύπτει η σύνθεση για τη δημιουργία συνθηκών που ευνοούν την πρόοδο.

Αυτό όμως που πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους είναι ότι πρόοδος δεν μπορεί να υπάρξει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αντικρίζοντας τις εικόνες που όλοι είδαν την περασμένη Κυριακή στην Τούμπα. Μα, αλήθεια, για ποια πρόοδο να μιλήσει κάποιος; Ποιες συνθήκες μπορούν να χαρακτηριστούν ώριμες για την προώθηση ιδεών που θα μας πάνε σε ένα καλύτερο αύριο; Δυστυχώς, με τις εικόνες που αντίκρισε όλος ο κόσμος στην Τούμπα, δεν μπορεί, δεν γίνεται να υπάρξει προοπτική στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Για την αλλαγή της κατάστασης και φυσικά του κλίματος χρειάζεται πολλή δουλειά. Ολοι όμως έχουν την υποχρέωση να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, όταν στόχος είναι να μην ξαναδούμε αυτά που σόκαραν την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Ο αρνητικός αντίκτυπος ήταν μεγάλος. Τούτο άλλωστε φάνηκε και από τις αντιδράσεις που υπήρξαν στο εξωτερικό. Η παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία ενεργοποίησε άμεσα τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της, βλέποντας ότι η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχει φτάσει στο έσχατο σημείο. Μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η αποστολή αντιπροσωπείας της FIFA στη χώρα μας, για να σταλεί το ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

Σοκ και καταδίκη

Ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Χέρμπερτ Χούμπελ μίλησε με τη γλώσσα της λογικής στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Και είπε το αυτονόητο για κάποιον που δεν θέλει να καταργήσει την αλήθεια και την πραγματικότητα. «Ποδόσφαιρο με πιστόλια και απειλές δεν μπορεί να υπάρξει» ήταν η βασική τοποθέτηση του Χούμπελ, και είναι μια φράση με την οποία συμφωνεί η πλειοψηφία του κόσμου. Και είναι ασφαλώς παρήγορο για το μέλλον ότι ο κόσμος σοκαρίστηκε και καταδίκασε τα όσα έγιναν στο γήπεδο του ΠΑΟΚ την περασμένη Κυριακή. Κάποιοι δεν τα έχουν καταδικάσει ακόμα, αλλά είναι λίγοι. Ελάχιστοι. Εδώ βέβαια πρέπει να δοθεί η πρέπουσα βαρύτητα στην αποστολή του κλιμακίου της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας στην Αθήνα. Ηταν ένα ταξίδι που κύριο στόχο είχε να ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι σε λάθος ράγες. Δεν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και βεβαίως η παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα δεν είναι διατεθειμένη να έχει ρόλο παρατηρητή.
Η ατάκα του Χέρμπερτ Χούμπελ περί Grexit δεν ειπώθηκε τυχαία. Ούτε επίσης η αναφορά για την εφαρμογή των νόμων έγινε για τα «μάτια του κόσμου». Η μεταμεσονύκτια απόφαση της επιτροπής εφέσεων της ΕΠΟ να μην αφαιρέσει βαθμούς από τον ΠΑΟΚ για τον τραυματισμό του Οσκαρ Γκαρθία στο ματς με τον Ολυμπιακό προκάλεσε τεράστια αρνητική έκπληξη στους κόλπους της ομοσπονδίας. Προκάλεσε όμως και εντονότατο προβληματισμό. Γι’ αυτόν τον λόγο και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της FIFA φρόντισε να διατυπώσει με σαφήνεια τη θέση της παγκόσμιας ομοσπονδίας για τις αποφάσεις που θα ληφθούν μετά τα γεγονότα της περασμένης Κυριακής.
«Αν κριθούν ανεπαρκείς οι αποφάσεις των πειθαρχικών οργάνων θα υπάρξει παρέμβαση. Οι πιθανές κυρώσεις είναι πολλές. Δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει Grexit, απλά το λέω για να μην πείτε μετά ότι δεν ήταν πιθανόν», ανέφερε μεταξύ άλλων ο αξιωματούχος της FIFA. Κι αυτό ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους τους αρμόδιους φορείς, αναφορικά με τις ποινές που θα πρέπει να επιβληθούν. Οταν ο απεσταλμένος της ανώτατης ποδοσφαιρικής αρχής αφήνει να αιωρείται το ενδεχόμενο αποβολής του ελληνικού ποδοσφαίρου, δεν το κάνει τυχαία. Προφανώς και επιλέγει τη συγκεκριμένη τακτική για να προειδοποιήσει ότι η κατάσταση έχει πιάσει πάτο και κανείς δεν πρόκειται να ανεχθεί την παραβατικότητα. «Τελεία και παύλα» ήταν το σχετικό μήνυμα. Τώρα λοιπόν φαίνεται πως οι διεθνείς οργανισμοί έχουν καταλάβει πράγματα που θα τους επιτρέψουν να λάβουν σημαντικές αποφάσεις. Και έχουν καταλάβει μάλιστα πολύ καλά. Φρόντισαν να το διαβιβάσουν εκεί που έπρεπε.

Κυβερνητικές αστοχίες

Οφείλει πάντως να εστιάσει κάποιος και στην τακτική που αποφάσισε να ακολουθήσει ο κυβερνητικός συνασπισμός. Προβλέψιμη, αναμενόμενη και μάλλον αναποτελεσματική. Η επιλογή της κυβέρνησης ήταν δίχως άλλο η εύκολη λύση. Διακοπή του πρωταθλήματος και… βλέπουμε. Τι να δούμε όμως στο ομιχλώδες τοπίο που έχει οδηγηθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο, με τις συνεχόμενες άστοχες κινήσεις και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης; Η άμεση αντίδραση σχεδόν όλων των ομάδων στην απόφαση για επ’ αόριστον διακοπή του πρωταθλήματος αναδεικνύει προφανώς και την αναποτελεσματικότητα του μέτρου. Ενός μέτρου που τείνει να εξελιχθεί σε μόνιμη επωδό του κυβερνητικού σχήματος από την εποχή Κοντονή στη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού. Την απάντηση όμως στους ισχυρισμούς των υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών δίνει το ίδιο το ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο που ασφυκτιά από εικόνες όπως αυτή που όλοι αντίκρισαν το βράδυ της περασμένης Κυριακής. Είναι η απάντηση που δίνει η μπάλα σε εκείνους που θεωρούν τα γήπεδα πεδίο εξυπηρέτησης διαφόρων συμφερόντων.
Τι έμεινε τελικά στην μπάλα μας από το βράδυ της περασμένης Κυριακής; Τι μπορεί να σώσει κάποιος; Οτιδήποτε σώζεται. Οι λαβωματιές που έμειναν είναι πολλές. Τώρα πλέον αναζητούμε το βάλσαμο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ