«Δεν απειλούμε, όμως το Grexit δεν είναι αδύνατον»… Αυτό ήταν το μήνυμα από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της επιτροπής παρακολούθησης που έχει ορίσει η FIFA για την ΕΠΟ, Χέρμπερτ Χούμπελ.

Ο αυστριακός δικηγόρος ζήτησε από όλους τους θεσμικούς φορείς και τους ιδιοκτήτες των ομάδων να αναλάβουν τις ευθύνες τους, καλώντας σε συστράτευση όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Οπως διευκρίνισε, η αναφορά του προς τη FIFA θα είναι αυστηρή και εναπόκειται στην παγκόσμια συνομοσπονδία να λάβει την τελική απόφαση.

Ο ίδιος απέφυγε να πει τι συζητήθηκε στη συνάντηση με τον υφυπουργό Αθλητισμού, νωρίτερα σήμερα, επαναλαμβάνοντας πολλές φορές ότι «εμείς είμαστε εδώ για να επιβλέπουμε και να βοηθάμε».

«Ξεκαθαρίστηκε ότι η πολιτεία δεν έχει σκοπό να επέμβει στο ποδόσφαιρο. Διακινδυνεύονταν η ασφάλεια όμως, γι’ αυτό πάρθηκε η απόφαση για αναστολή» είπε ο κ. Χούμπελ συμπληρώνοντας πως η Πολιτεία πήρε την απόφαση αυτή για λόγους ασφαλείας.

«Το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να παιχθεί με όπλα και με απειλές» τόνισε με αφορμή την εισβολή του Ιβάν Σαββίδη με όπλο στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας ενώ όταν ρωτήθηκε για την συγγνώμη του προέδρου του ΠΑΟΚ τόνισε με νόημα: «Δεν θα σχολιάσω την συγγνώμη του κυρίου Σαββίδη, Είναι στα χέρια του δικαστηρίου τι θα κάνει. Οι πιθανές κυρώσεις είναι πολλές». Επί της ουσίας έδειξε πως η συγγνώμη δεν έχει καμία σχέση με τις κυρώσεις που πρέπει να επιβληθούν μετά τα όσα απαράδεκτα έγιναν, όπως τόνισε και ο ίδιος ξεκαθαρίζοντας πως όπλα και απειλές δεν έχουν θέση στο ποδόσφαιρο.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης πως είπε ότι αν οι αποφάσεις των πειθαρχικών οργάνων κριθούν ανεπαρκείς τότε θα υπάρξει παρέμβαση από την FIFA.

Βασιλειάδης: Περιμένω έγγραφες δεσμεύσεις

Τις πρωτοβουλίες της ΕΠΟ και των φορέων του επαγγελματικού ποδοσφαίρου περιμένει ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης.

Σε δήλωσή του, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της επιτροπής Παρακολούθησης Χέρμπερτ Χούμπερ τόνισε: «Κατέστησα σαφείς στους εκπροσώπους των διεθνών συνομοσπονδιών τους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση στην απόφαση για διακοπή επ΄ αόριστον των διοργανώσεων του πρωταθλήματος της Super League και του Κυπέλλου Ελλάδος, οι οποίοι έγιναν απολύτως κατανοητοί. Πλέον αναμένω και από την ΕΠΟ και τους φορείς του επαγγελματικού ποδοσφαίρου σειρά πρωτοβουλιών και έγγραφες δεσμεύσεις, οι οποίες θα αξιολογηθούν».

FIFA πριν την συνάντηση: Δεν ήρθαμε για ποινές αλλά για συμβουλές

Ο Γιώργος Βασιλειάδης υποδέχθηκε το πρωί της Τετάρτης τους εκπροσώπους της FIFA, τους οποίους συνόδευε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος και ο εκτελεστικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, Αλέξης Δέδες.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε στις 12:30 περίπου. Ακολουθεί συνέντευξη Τύπου.

Ο κ. Βασιλειάδης είχε και ένα μικρό διάλογο με τον εκπρόσωπο της FIFA και πρόεδρο της επιτροπής παρακολούθησης της ΕΠΟ, Χέμπερτ Χούμπελ, ο οποίος ανέφερε ότι «δεν ήρθα εδώ για να επιβάλλω ποινές, ήρθα για συμβουλές. Θα μιλήσουμε για ποδόσφαιρο και όχι για πολιτική. Είμαστε εδώ για όλα αυτά που έγιναν και για το θέμα με το πιστόλι» .

Από την πλευρά του ο κ. Βασιλειάδης σημείωσε: «Ακριβώς, όπως κάνετε και με την ομοσπονδία».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης της ΕΠΟ Χέρμπερτ Χούμπελ συναντάται το μεσημέρι της Τετάρτης με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη αλλά και τον πρόεδρο της ΕΠΟ και αμέσως μετά θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για όλες τις εξελίξεις που αφορούν στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ήδη πάντως η FIFA έχει δείξει τις προθέσεις της καθώς με επιστολή της στον κ. Βασιλειάδη απαιτεί να μην υπάρξουν συμβιβασμοί όσο αφορά στην εξάλειψη κάθε είδους βίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η πρώτη «καμπάνα» για τον ΠΑΟΚ

Πάντως η πρώτη «καμπάνα» για την ομάδα της Θεσσαλονίκης δεν άργησε να έρθει. Όπως έγινε γνωστό, η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA) απέβαλε την ομάδα της Θεσσαλονίκης από το μητρώο της.
Όπως αποφάσισαν –ομόφωνα- τα συμβούλια και το διοικητικό συμβούλιο της ECA (European Club Association), στην οποία συμμετέχουν 230 μέλη από 54 ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ενώσεις, αναστέλλεται η ιδιότητα του μέλους στον ΠΑΟΚ προκειμένου «να προστατέψει την κανονικότητα και τους νόμους των αγώνων αλλά και τις αξίες στις οποίες είναι βασισμένο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ECA:

«Η ECA καταδικάζει την συμπεριφορά του προέδρου του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος εισέβαλε με όπλο στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου, στην διάρκεια του αγώνα ΠΑΟΚ – ΑΕΚ. Το συμβούλιο της ECA αλλά και η εκτελεστική της επιτροπή αποφάσισαν να διαγράψουν τον ΠΑΟΚ, με την απόφαση να έχει άμεση ισχύ. Στόχος της ECA είναι να προστατέψει την κανονικότητα και τους νόμους των αγώνων, όπως επίσης και τους κανόνες πάνω στους οποίους έχει οικοδομηθεί και βασίζεται το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Η τιμωρία παραμένει μέχρι νεοτέρας και νέα συζήτηση θα γίνει στο συμβούλιο της ECA στις 27 Μαρτίου στην Ρώμη».