ΕΝΑΣ νόμος που προβλέπει ποιοι έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν το βαρύ και δύσκολο έργο της επίλυσης των αθλητικών διαφορών στάθηκε η αφορμή για να αντιπαρατεθούν ανώτατοι παράγοντες στον χώρο της δικαιοσύνης με εκείνους που έχουν την ευθύνη για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στη χώρα μας. Η σύγκρουση ­ γιατί το θέμα ήταν μείζον και για τις δύο πλευρές ­ εξελίχθηκε σε μετωπική ενώ ως τώρα καμία πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει.


Και ενώ με τον ορισμό των αθλητικών δικαστών έχει προκληθεί «κομφούζιο» και η μία απόφαση της ΕΠΑΕ διαδέχεται την άλλη, σύμφωνα με πληροφορίες, για πρώτη φορά στα δικαστικά αλλά και στα αθλητικά χρονικά της χώρας μας ο Αρειος Πάγος επεμβαίνει και ανακαλεί στην τάξη τους ανθρώπους της ΕΠΑΕ, τις ενέργειες των οποίων έχει καταγγείλει ως έκνομες ο προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών κ. Χαρ. Αθανασίου. Η παρέμβαση αναμένεται δυναμική και πολύπλευρη! Τόσο ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου όσο και ο εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου, που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα και έχουν μελετήσει το όλο θέμα, αναμένεται εντός των ημερών, πιθανότατα αύριο, Δευτέρα, να παραγγείλουν εγγράφως την πειθαρχική δίωξη όσων δικαστών ανέλαβαν καθήκοντα στην Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΑΕ (πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια) κρίνοντας ως παράνομο τον διορισμό τους.


Η παρέμβασή τους θα έχει ασφαλώς ως άμεση συνέπεια οι δικαστές (θα αναφερθούμε στη συνέχεια πώς διορίστηκαν) να μην αναλάβουν καθήκοντα και το αδιέξοδο να συνεχίζεται επί μακρόν. Με άλλα λόγια, οι αθλητικοί δικαστές που ορίστηκαν προσφάτως από την ΕΠΑΕ να μην μπορούν να δικάσουν και η συγκρότηση της Πειθαρχικής Επιτροπής να παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες (αν η ΕΠΑΕ δεν δεχθεί να εφαρμόσει τον νόμο και το Σύνταγμα).


Και ενώ οι ανώτατοι παράγοντες της τακτικής δικαιοσύνης επεμβαίνουν προκειμένου να επικρατήσει η νομιμότητα στον ορισμό των αθλητικών δικαστών, όπως από την αρχή είχε επισημάνει ο κ. Αθανασίου, οι δικαστικοί που έχουν αναλάβει καθήκοντα θα αντιμετωπίσουν το εδώλιο του Πειθαρχικού Συμβουλίου καθώς απειλούνται με πειθαρχικές ποινές αφού δέχθηκαν, παρά τον νόμο, να αναλάβουν τον ρόλο του δικαστή στην επίλυση των αθλητικών διαφορών.


Για να απαιτηθεί όμως η παρέμβαση των κορυφαίων παραγόντων της δικαιοσύνης για ένα θέμα όπως ο ορισμός των αθλητικών δικαστών, προηγήθηκε ένα παρασκήνιο, με τηλεφωνήματα, ανταλλαγή εγγράφων και αποφάσεις επί αποφάσεων, που προσφέρεται για πολλαπλές αναγνώσεις! Ολα ξεκίνησαν στις αρχές Δεκεμβρίου 1997. Τότε ο προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών κ. Αθανασίου έλαβε ένα έγγραφο από την ΕΠΑΕ με το οποίο του ζητούσαν να προτείνει δώδεκα δικαστές προκειμένου να επιλέξει η ΕΠΑΕ εν συνεχεία εκείνους που θα ανελάμβαναν καθήκοντα αθλητικού δικαστού. Ο κ. Αθανασίου, εγγράφως και χωρίς χρονοτριβή, απάντησε ότι δεν μπορεί να στείλει δώδεκα αλλά μόνον έξι δικαστικούς λειτουργούς. Το «γιατί» το αιτιολόγησε στο έγγραφό του.


Με δύο λόγια, είπε προς τους υπευθύνους της ΕΠΑΕ ότι τόσο το Σύνταγμα (άρθρο 89) όσο και οι δικαστικοί κώδικες (νόμοι που καθορίζουν την οργάνωση και λειτουργία της δικαιοσύνης), ακόμη και ο νόμος 2433/96 που αναφέρεται στον ορισμό των αθλητικών δικαστών, απαγορεύουν ρητά και κατηγορηματικά να επιλέγει άλλος τους δικαστικούς εκτός από τον πρόεδρο του δικαστηρίου. Δεν μπορεί, δηλαδή, με κανέναν τρόπο, να κάνει την επιλογή του δικαστή του ο δικαζόμενος, εν προκειμένω οι ΠΑΕ – μέλη της ΕΠΑΕ.


Ετσι, μετά από πολλές επικοινωνίες και διαβουλεύσεις, ο κ. Αθανασίου, εμμένοντας στη θέση του για εφαρμογή της νομιμότητας, απέστειλε κατάλογο με έξι δικαστικούς στην ΕΠΑΕ. Και ενώ φαινόταν ότι το θέμα είχε λήξει και οι έξι που επελέγησαν από τον προϊστάμενο του δικαστηρίου θα ανελάμβαναν καθήκοντα τακτικών και αναπληρωματικών αθλητικών δικαστών, η ΕΠΑΕ άλλα εβούλετο. Αντί να ορίσει και τους έξι, επεφύλαξε δι’ εαυτήν το δικαίωμα της επιλογής και όρισε μόνον τέσσερις συμπληρώνοντας τον κατάλογο με δύο δικηγόρους. Μάλιστα, ως πρόεδρο της Πειθαρχικής Επιτροπής της όρισε τον νεότερο πρωτοδίκη. Η αντίδραση του προϊσταμένου του Πρωτοδικείου, ο οποίος ενημέρωσε και τον υπουργό Δικαιοσύνης, ήταν άμεση. Με έγγραφό του απείλησε ευθέως τους υπευθύνους των Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών ότι, αν δεν συμμορφωθούν με τον νόμο, οι δικαστές θα ανακληθούν! Τόνισε παραλλήλως ότι τέτοιες ενέργειες είναι αντισυνταγματικές και καταφανώς έκνομες.


Στο έγγραφο αυτό, το οποίο παρουσιάζει «Το Βήμα», επισημαίνεται γιατί είναι παράνομη η τακτική της ΕΠΑΕ να ορίζει εκείνη τους δικαστές και όχι τα αρμόδια όργανα της δικαιοσύνης. Η τακτική της επικρίθηκε και από τον υπουργό Δικαιοσύνης και, ενώ όλοι ανέμεναν να υπάρξει διόρθωση της παρανομίας, η μία έκνομη ενέργεια διαδέχθηκε την άλλη. Η ΕΠΑΕ απέστειλε έγγραφο και ζήτησε κατάλογο δικαστικών εκτός Αθηνών από τα πλησιέστερα επαρχιακά πρωτοδικεία (Χαλκίδας κ.ά.) προκειμένου να ξεπεράσει τον σκόπελο του Πρωτοδικείου Αθηνών. Και πράγματι το Πρωτοδικείο Χαλκίδας απέστειλε κατάλογο με δεκαπέντε ονόματα δικαστικών, εκ των οποίων η ΕΠΑΕ επέλεξε όποιους νόμιζε κατάλληλους και τους όρισε ως αθλητικούς δικαστές.


Μεταξύ των ορισθέντων και η κυρία Χριστόφη Μπακατσέλου, γνωστή από την καταγγελία της κατά του δικηγόρου κ. Αλ. Λυκουρέζου στη δίκη Βαγιωνή. Σε ό,τι αφορά τη δευτεροβάθμια επιτροπή, η ΕΠΑΕ δεν απευθύνθηκε καν στην Αθήνα, αναζήτησε δικαστικό από το Εφετείο Αιγαίου και όρισε τον κ. Βασ. Ανδρόνικο, ο οποίος και στο παρελθόν είχε διατελέσει αθλητικός δικαστής. Ούτως εχόντων λοιπόν των πραγμάτων, ο Αρειος Πάγος ανέλαβε πλέον να ξεκαθαρίσει τα πράγματα και να επιβάλει (διά των πειθαρχικών διώξεων) την εφαρμογή του νόμου, που ορίζει ότι οι δικαστές δεν επιλέγονται ποτέ από τους δικαζομένους.