Τα όσα συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη αυτή την εβδομάδα από τον κόσμο του ΠΑΟΚ που περιμένει το ματς της ομάδας του με τον Ολυμπιακό θύμισαν άλλες εποχές –τις εποχές που για τα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος γινόταν πραγματικά χαμός, αφού το ενδιαφέρον ήταν τεράστιο. Ανθρωποι στήθηκαν στις ουρές των εκδοτηρίων από τα χαράματα της προηγούμενης Τρίτης για να εξασφαλίσουν ένα εισιτήριο από αυτά που βγήκαν στα εκδοτήρια.

Πρώτη φορά sold out

Τα εισιτήρια που πουλήθηκαν μέσω του Διαδικτύου εξαφανίστηκαν σε ελάχιστα λεπτά. Στην πόλη εμφανίστηκαν μαυραγορίτες που αγοράζουν εισιτήρια για να τα πουλήσουν ακριβά –είχε να συμβεί χρόνια. Είναι η πρώτη φορά εφέτος που καταγράφεται sold out –και δεν είναι παράξενο. Ο ΠΑΟΚ έπαιξε τα λίγα ευρωπαϊκά του ματς το καλοκαίρι, όταν η Θεσσαλονίκη ήταν άδεια, ξεκίνησε να δίνει αγώνες πρωταθλήματος με την έδρα του τιμωρημένη και άδεια για επτά αγωνιστικές και στο μόνο αληθινά δύσκολο εντός έδρας ματς που έχει δώσει μέχρι τώρα αντίπαλος ήταν ο ελλιπέστατος Παναθηναϊκός που έχασε εύκολα.
Η αντιμετώπιση του Ολυμπιακού, που είναι αντίπαλος παραδοσιακός, προκάλεσε και λογικά μια άλλη κινητοποίηση. Στη Θεσσαλονίκη πιστεύουν πως με δύο νίκες στην Τούμπα στα ματς που ο ΠΑΟΚ έχει μπροστά του (σήμερα με τον Ολυμπιακό και την άλλη Κυριακή με την ΑΕΚ) η ομάδα θα κατακτήσει το πρωτάθλημα. Αν και είναι αρκετές οι αγωνιστικές που μένουν, η εκτίμηση δεν είναι λανθασμένη.

Σεβασμός στους Ερυθρόλευκους

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ Ραζβάν Λουτσέσκου μπορεί να βρίσκεται με ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό για πρώτη φορά στην καριέρα του, όμως τις δυσκολίες του ματς τις καταλαβαίνει καλά. Στις δηλώσεις που έκανε την περασμένη Πέμπτη προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους και να σταματήσει το φούσκωμα του υπερβολικού ενθουσιασμού, επισημαίνοντας ότι το καθοριστικό για τον ΠΑΟΚ παιχνίδι είναι το επόμενο, με αντίπαλο την ΑΕΚ, και πως το συγκεκριμένο είναι «ένα ματς όπως όλα τα όλα που ο ΠΑΟΚ είναι υποχρεωμένος να κερδίσει».
Ο Λουτσέσκου εκτιμά πολύ τον Ολυμπιακό, τον οποίο άλλωστε δεν έχει κερδίσει ποτέ αυτά τα τρία χρόνια που δουλεύει στην Ελλάδα. Ως προπονητής της Ξάνθης έχει χάσει και σε έναν τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας και μάλιστα με το βαρύ 3-0. Ο Ρουμάνος είχε δηλώσει στον πρώτο γύρο, μετά την ήττα του ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης», ότι είναι καλό σημάδι το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός υπερασπίστηκε με νύχια και με δόντια το γκολ του Ενχελς, με το οποίο τελικά κέρδισε, και πως τα πανηγύρια των ανθρώπων του Ολυμπιακού στο τέλος του αγώνα αποτελούν την καλύτερη απόδειξη για το πόσο εκτιμούν τον ΠΑΟΚ και την πρόοδό του.
Η ήττα του ΠΑΟΚ στο «Καραϊσκάκης» είχε προκαλέσει προβλήματα στον Ρουμάνο –η γκρίνια έγινε μεγαλύτερη όταν ο ΠΑΟΚ έχασε μία εβδομάδα αργότερα και από την ΑΕΚ. Τότε είχε δημιουργηθεί η εντύπωση πως θα αντικατασταθεί. Ο κόουτς άντεξε, ίσως γιατί ο κ. Ιβάν Σαββίδης δεν ήθελε και τρίτο προπονητή μέσα στη σεζόν, και δεκαπέντε αγωνιστικές αργότερα μοιάζει απόλυτο αφεντικό. Ο Λουτσέσκου ήταν πάντα αισιόδοξος και ήρεμος –ο ΠΑΟΚ είχε ανάγκη και τα δύο μετά το μέτριο ξεκίνημά του. Για να νικήσει τον Ολυμπιακό θα ποντάρει στον Πρίγιοβιτς και στον Πέλκα, που σκοράρουν όσο οι άλλοι παίκτες του ΠΑΟΚ μαζί, στην εξαιρετική άμυνα της ομάδας, που ειδικά εντός έδρας δεν δέχεται γκολ, και φυσικά στη δύναμη της κατάμεστης Τούμπας. Μόνος πονοκέφαλος της διοίκησης του ΠΑΟΚ είναι οι ανεγκέφαλοι που συχνά-πυκνά έχουν τινάξει το συγκεκριμένο ματς στον αέρα. «Αλλά», λένε με νόημα αυτοί που ξέρουν, «όταν σε κάποια ματς έγιναν ακρότητες, ο ΠΑΟΚ δεν διεκδικούσε το πρωτάθλημα».

Παραστάσεις και συμπάθειες

Οι δύο ομάδες δεν έχουν τις καλύτερες σχέσεις και δεν το κρύβουν. Σε αυτή την εβδομάδα που προηγήθηκε του ντέρμπι αντάλλαξαν σκληρά λόγια με αφορμή την εκδίκαση της υπόθεσης του ΠΑΟΚ για τις φασαρίες των οπαδών του στα Γιάννενα: ο Ολυμπιακός έκανε παράσταση στα πειθαρχικά αθλητικά δικαστήρια ζητώντας την τιμωρία του ΠΑΟΚ, όπως ακριβώς έκανε πέρυσι ο ΠΑΟΚ όταν ο Ολυμπιακός κινδύνευε με αφαιρέσεις βαθμών για όσα έγιναν στα ματς με την ΑΕΚ και τον Πλατανιά. Από την άλλη, ο γιος του Ιβάν Σαββίδη Γιώργος έχει μια καλή σχέση με τον μόνιμο αρχηγό των αποστολών του Ολυμπιακού κ. Σάββα Θεοδωρίδη. Ο μικρός Σαββίδης δηλώνει ότι θαυμάζει το πάθος του. Το πάθος σε κάθε ματς ΠΑΟΚ – Ολυμπιακού στην Τούμπα είναι δεδομένο. Ας ελπίσουμε πως θα δούμε και καλό ποδόσφαιρο.

Η ώρα των Βέλγων να «σηκώσουν» την ομάδα

Ο Ολυμπιακός κερδίζοντας τον Πανιώνιο πριν από μία εβδομάδα στο άδειο «Καραϊσκάκης» έβαλε τέλος σε ένα αρνητικό σερί πέντε αγώνων χωρίς νίκη, που είχαν ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του από το Κύπελλο Ελλάδας και την πτώση του από την κορυφή της βαθμολογίας του πρωταθλήματος. Ο Οσκαρ Γκαρσία, που δίνει και αυτός τις δύσκολες εξετάσεις του ελπίζοντας σε μια βελτίωση της ομάδας που θα του δώσει το δικαίωμα της παραμονής στη θέση και του χρόνου, θα έχει πίσω τούς Σισέ, Ρομάο και Φορτούνη, αλλά ποντάρει πολλά στη φόρμα του Οφόε, ελπίζοντας να δει και τον Μιραλάς να βρίσκει το γκολ που τόσο του λείπει.

Οι δύο Βέλγοι είναι οι μόνοι που μπορεί να αλλάξουν θεαματικά τον Ολυμπιακό: ο Μάριν και ο Καρίμ Ανσαριφάρντ, που τον σήκωσαν στις πλάτες τους για ένα τρίμηνο περίπου, μοιάζουν λίγο κουρασμένοι. Στον Ολυμπιακό δεν θέλουν ούτε να ακούν την προβοκατόρικη ερώτηση «Ποιος ανάμεσα στην ΑΕΚ και στον ΠΑΟΚ προτιμάτε να κερδίσει το πρωτάθλημα;», ελπίζουν πως θα πάρουν πίσω στην έφεση τους τρεις βαθμούς που στην ομάδα αφαιρέθηκαν μετά το ματς με την ΑΕΚ για επεισόδια των οπαδών και κυρίως θέλουν να γίνει ένα ματς σε πολιτισμένη ατμόσφαιρα – πράγμα που, όπως ισχυρίζονται, συμβαίνει σπάνια στην Τούμπα. «Πέρυσι, που όλα μεταξύ μας ήταν ήρεμα, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ μάς έσπασαν με πέτρες το πούλμαν ενώ πλησιάζαμε στο γήπεδο» λέει ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ομάδας Κώστας Καραπαπάς, ο οποίος θυμάται πως κάθε φορά που ο Ολυμπιακός κέρδιζε στην Τούμπα το ματς δεν τελείωνε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ