H AEK έχασε τα… άχαστα και αποκλείστηκε από τη συνέχεια του Europa League. Η «Ενωση» στο παγωμένο Κίεβο έκλεισε την Ντιναμό στο μισό γήπεδο, έχασε πολλές ευκαιρίες, αλλά δεν κατάφερε να βάλει κάποιο γκολ.

Το τελικό 0-0 σε συνδυασμό με το 1-1 της Αθήνας, έδωσε την πρόκριση στους Ουκρανούς στους «16» της διοργάνωσης. Η ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ αποκλείστηκε χωρίς να έχει γνωρίσει την ήττα!

Ακριβώς την ίδια ενδεκάδα με το ματς του ΟΑΚΑ παρέταξε ο Χατσκέβιτς, κάτι που… άρεσε πολύ στον Μανόλο Χιμένεθ. Ο Ισπανός είχε «διαβάσει» τον αντίπαλό του και πιέζοντας ψηλά η ΑΕΚ πραγματοποίησε εκρηκτικό ξεκίνημα με διαδοχικά κλεψίματα και εύκολες κατοχές της μπάλας. Εχασε μάλιστα και κλασική ευκαιρία στο 6΄ όταν ο Μπόικο με έγκαιρη έξοδο νίκησε σε τετ-α-τετ τον Αραούχο, μετά από κάθετη του Γκάλο.

Δεν ήταν δύσκολο βέβαια για τον τεχνικό της Ντιναμό να «απαντήσει» φέρνοντας ενισχύσεις από το κέντρο του γηπέδου. Η κυκλοφορία των γηπεδούχων βελτιώθηκε κατακόρυφα και μετά το 20λεπτο άρχισαν να γίνονται απειλητικοί.

Στο 24΄ η «μοίρα» του αγώνα λίγο έλειψε να αλλάξει από λάθος συνεννόηση του Μπόικο με τον Γκάρμας και τη μπάλα να κατευθύνεται στα δίχτυα από κεφαλιά του τελευταίου. Όμως πρόλαβε ο Μορόζιουκ και έσωσε το (αυτο)γκόλ! Δεύτερη πολύ μεγάλη ευκαιρία για την Ενωση.

Η πρώτη σπουδαία στιγμή των γηπεδούχων δημιουργήθηκε στο 27΄ από κεφαλιά του Σεπελίεφ μετά από κόρνερ και τον Αραούχο να αποκρούει επίσης με το κεφάλι, κρατώντας το «μηδέν».

Στο ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου (51΄) ο Μασούντ «πέταξε στα σκουπίδια» τη δυνατότητα να δώσει στην ΑΕΚ το προβάδισμα. Από πολύ έξυπνη παράλληλη μπαλιά του Μπακασέτα, ο Ιρανός βρέθηκε μόνος μπροστά στην ανυπεράσπιστη εστία, αλλά… κατάφερε να στείλει τη μπάλα άουτ καθώς έβαλε υπερβολική δύναμη, ενώ αρκούσε να την… φυσήξει για να τη στείλει στα δίχτυα. Λίγο νωρίτερα ο Μπόικο είχε εξουδετερώσει πολύ δύσκολα το σουτ του Μπακάκη.

Ο άγραφος κανόνας του ποδοσφαίρου λίγο έλειψε να επιβεβαιωθεί μέσα σε… δευτερόλεπτα. Μετά το «γκολ που δεν χάνεται» από τον Μασούντ, στο 55΄ ο Ζούνιορ Μοράες με υπέροχη ατομική προσπάθεια πλάσαρε τον Μπάρκα, όμως έτρεξε σα βέλος ο Μπακάκης και πρόλαβε να διώξει με τάκλιν.

Το ματς απέκτησε πιο γρήγορο ρυθμό και έγινε πιο «άγριο» όταν οι γηπεδούχοι συνειδητοποίησαν ότι ήταν λάθος να στηρίζονται στο 0-0. Ηταν πολύ τυχεροί που είχαν αποφύγει έως τότε το γκολ από την ΑΕΚ η οποία ήταν σαφέστατα ανώτεροι στη δημιουργία, την αλληλοκάλυψη, το passing game.

Η πίεση προς τον Μπόικο έγινε ακόμα πιο έντονη, με Λάζαρο και Γκάλο να «οργιάζουν» από δεξιά, με επικίνδυνα σουτ, με «πανικό» στην ουκρανική περιοχή. Αν μπορούσε κανείς να απομονώσει το β΄ ημίχρονο του πρώτου ματς στο ΟΑΚΑ και τα πρώτα 70 λεπτά του αγώνα στο «Ολιμπίσκι», θα μιλούσε για απόλυτη, για καταιγιστική υπεροχή της ΑΕΚ.

Το μόνο που έλειπε ήταν ένα γκολ. Ένα γκολ για την πρόκριση. Οι αλλαγές του Χιμένεθ ανέκοψαν την ορμή της ΑΕΚ, ενώ το ματς έμπαινε στο τελευταίο δεκάλεπτο, ενώ στο 84΄ ο Μπάρκας νίκησε τον Γκονζάλες σε τετ-α-τετ. Η ΑΕΚ είχε μείνει από δυνάμεις και οι Ουκρανοί πήραν την πρόκριση απέναντι σε μια ανώτερη ομάδα. Όπως λέει και ο Χιμένεθ, «το ποδόσφαιρο δεν είναι άθλημα δικαιοσύνης»…

Διαιτητής: Ματέι Γιουγκ (Σλοβενία)

Κίτρινες: Μοράες – Σιμόες, Γαλανόπουλος, Γκάλο, Μασούντ, Τσιγκρίνσκι

ΝΤΙΝΑΜΟ ΚΙΕΒΟΥ (Αλεκσάντρ Χατσκέβιτς): Μπόικο, Κετζιόρα, Χατσερίδης Κάναάρ, Μορόζιουκ, Μπουγιάλσκι, Σεπέλιεφ (76΄ Μπεσέντιν), Γκονζάλες, Γκάρμας, Τσιγκάνκοφ, Ζούνιορ Μοράες (90+3΄ Σαπαρένκο).

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Μπάρκας, Γκάλο, Τσιγκρίνσκι, Λαμπρόπουλος, Μπακάκης, Σιμόες, Γαλανόπουλος (80΄ Αϊντάρεβιτς), Μασούντ, Μπακασέτας (70΄ Κλωναρίδης), Χριστοδουλόπουλος (74΄ Γιακουμάκης), Αραούχο.

Διαβάστε το live του αγώνα:
Live Blog Live Ντιναμό Κιέβου – ΑΕΚ (Europa League)