Μεγάλη κουβέντα γύρω από τον Ολυμπιακό. Και κατανοητή ως ένα σημείο από τη στιγμή που οι Ερυθρόλευκοι για πρώτη φορά έπειτα από οκτώ χρόνια απόλυτης κυριαρχίας μοιάζουν υποχρεωμένοι να παραδώσουν την σκυτάλη στον επόμενο… πρωταθλητή. Παράδοση υποχρεωτική αν αναλογιστεί κανείς τι έχει συμβεί φέτος εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων. Πολύ μεγάλος οργανισμός οι Πειραιώτες. Όλα λοιπόν μοιάζουν μεγαλύτερα στα άκρα του. Στην επιτυχία ή την αποτυχία.

Φυσικά το να χαθεί ένα πρωτάθλημα σε μια οκταετία δεν είναι το… τέλος του κόσμου. Το θέμα όμως δεν είναι ότι χάθηκε, αλλά πως χάθηκε. Και η ιστορία που προέκυψε φέτος είναι από εκείνες που μπορείς κάλλιστα να τις μνημονεύεις για χρόνια.

Διότι μπορεί σε πρώτη ανάγνωση να μοιάζει υπερβολικό, όμως πραγματικά πρέπει να είναι μια από τις σπάνιες φορές στο ποδόσφαιρο που ένα ολόκληρο «σύστημα» στήθηκε με κεντρική ιδέα όχι πως θα ευνοήσει κάποιον (ή κάποιους στη περίπτωση μας) αλλά πως θα σταματήσει πρωτίστως μια ομάδα. Η «εξυγίανση» ήρθε στο προσκήνιο με… δύο κεφάλια πλάθοντας αφήγημα για Χαλίφη του Βορρά και Χαλίφη του Νότου, όπως απέδειξε όμως ο βασικός της στόχος ήταν να σταματήσει τους Ερυθρόλευκους. Και το κατάφερε.

Υπάρχουν τουλάχιστον πέντε-έξι αναμετρήσεις σε αυτές τις 21 αγωνιστικές που ο Ολυμπιακός βρήκε απέναντι του διαιτητές έτοιμους για όλα. Από τον Καλογερόπουλο (Ξάνθη-Ολυμπιακός 1-1) και τον Αρετόπουλο (Ολυμπιακός-Ατρόμητος 0-1) που εκτέθηκαν με πέναλτι από εκείνα που θα τα έδινε και ο αντίπαλος στον πρώτο γύρο, ως τον Παπαπέτρου (Ολυμπιακός-ΑΕΚ 1-2) και τον Τζήλο (Ατρόμητος-Ολυμπιακός 2-2) που με τη λήξη του ματς παραδέχθηκαν τα μεγάλα λάθη τους χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει κάτι παραπάνω από το αυτονόητο. Την ηθική δικαίωση κατόπιν εορτής.

Δεν ήταν όμως οι συγκεκριμένοι διαιτητές σε συγκεκριμένα ματς. Η νέα ΕΠΟ με το που εγκαταστάθηκε επέβαλλε τις… επιταγές της στο σύνολο στέλνοντας με κάθε τρόπο το ξεκάθαρο μήνυμα της. Από την «έτσι θέλω» απόφαση να πάρει την εθνική ομάδα από το Καραϊσκάκη όπου ο Ολυμπιακός το παρείχε δωρεάν στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μέχρι την πρόσφατη απίστευτη ανακοίνωση σε βάρος των πρωταθλητών έχει φροντίσει να δείξει με τον πλέον πειστικό τρόπο τις προθέσεις της. Προθέσεις που προφανώς είχαν… μετάφραση στον αγωνιστικό χώρο από παιχνίδι σε παιχνίδι.

Προς αποκατάσταση της τάξης η ίδια η UEFA παρενέβη πριν από λίγο καιρό στον τρόπο λειτουργίας της ΚΕΔ ανακοινώνοντας στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Βαγγέλη Γραμμένο ότι το «δίδυμο» Τσιτσώνης-Κουκουλάκης (με μηνιαίο μισθό 12,500 ευρώ ο καθένας) που έκανε τους ορισμούς υπό τον – τουριστικό παρατηρητή- Μέλο Περέιρα… αντικαθίσταται από δύο ξένους αρχιδιαιτητές. Μεγαλύτερη επιβεβαίωση από την κίνηση αυτή δεν υπάρχει για όσα έχουν συμβεί.

Το θέμα όμως είναι ότι ο Θόδωρος Θεοδωρίδης το 50%-50% το έβαλε στο τραπέζι ως δεδομένο το καλοκαίρι πριν από τις εκλογές της ΕΠΟ. Εγγυήθηκε ο ίδιος ως γενικός γραμματέας της UEFA ότι ασχέτως αν ο Γραμμένος αναλάμβανε την ΕΠΟ με την ανοιχτή υποστήριξη ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, η διαιτησία θα ήταν υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ολόκληρη τη σεζόν. Εκείνος ήταν άλλωστε που έπεισε τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι. Ο άνθρωπος που παρεμβαίνει τώρα, που οι Ερυθρόλευκοι είναι εκτός παιχνιδιού και το ζητούμενο είναι πια η «διαιτησία» για ΠΑΟΚ και ΑΕΚ με θέα τον τίτλο. Λέγεται και… παγίδα όλο αυτό! Δεν ήταν όμως η μοναδική.

Να θυμίσουμε Υπουργούς που πριν από την ΕΠΟ επιτέθηκαν με χυδαίες δηλώσεις στον Ολυμπιακό; Να θυμίσουμε το Υπουργικό «παιχνίδι» με τις επιλεκτικές «μετακινήσεις» οπαδών. Να θυμίσουμε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να εύχεται στον ΠΑΟΚ την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Να αναφέρουμε τη στάση της αστυνομίας στην περίφημη Κυριακή 4/2 όταν δεν… είδε 2.500 φίλους του Δικέφαλου να μπουκάρουν σπάζοντας πόρτες στους «Ζωσιμάδες» με 700 εισιτήρια και το ίδιο απόγευμα να προκύπτει μια «έκθεση» (της αστυνομίας) που επέβαλλε στους Πειραιώτες αφαίρεση 3 βαθμών και αποκλεισμό της έδρας τους για δύο αγωνιστικές.

Ο Ολυμπιακός τιμωρήθηκε παραδειγματικά με βάση το άρθρο 15 του κανονισμού και ο ΠΑΟΚ δεν κλήθηκε καν σε απολογία. Ούτε από τον ποδοσφαιρικό Εισαγγελέα που είχε αυτό το δικαίωμα απλά με την χρήση των videos που από εκείνη την Κυριακή έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο δείχνοντας όσα συνέβησαν στα Γιάννενα.

Φυσικά και ο Ολυμπιακός είχε και θέματα αγωνιστικά όπως αποδεικνύεται από τους τρεις διαφορετικούς προπονητές. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να πάει και φέτος την διαδρομή ως το τέλος. Ήταν πρώτος ως την 18η αγωνιστική όταν και έτρεξε εκείνο το «9 στα 9» σερί. Κάποια στιγμή όμως αναπόφευκτα θα έβρισκε σε… τοίχο. Σε εκείνον που μαεστρικά τοποθετήθηκε στο μονοπάτι του.