Ο Ράιαν Γκιγκς λατρεύτηκε από τους οπαδούς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στα 24 χρόνια που έμεινε στο Ολντ Τράφορντ υπήρξε ο πιστός στρατιώτης του στρατηγού σερ Αλεξ Φέργκιουσον. Με τη Γιουνάιτεντ είχε 959 συμμετοχές, κατέκτησε συνολικά 35 τρόπαια, μεταξύ αυτών 13 πρωταθλήματα και δύο Τσάμπιονς Λιγκ. Εκεί όμως που χαλούσε η εικόνα του ήταν στην προσωπική του ζωή.

Το μαύρο πρόβατο της οικογένειας

Η οικογένεια Γκιγκς φαίνεται πως έχει υποφέρει από αυτόν, τόσο που ο πατέρας του, Ντάνι Γουίλσον, όταν ενημερώθηκε για την πρόσληψη του 44χρονου γιου του στη θέση του προπονητή της Εθνικής Ουαλίας δήλωσε στη «Sun»: «Θα μπορούσα να είμαι ο πιο ευτυχισμένος πατέρας στον κόσμο, αλλά ντρέπομαι για αυτόν. Δεν θέλω να λέω το όνομά του. Τον αποκαλώ πρώην ποδοσφαιριστή»!
Ηταν Ιούνιος του 2011 όταν ο Γκιγκς έγινε πρωτοσέλιδο στα αγγλικά ταμπλόιντ, όχι για την εκπληκτική αγωνιστική περίοδο με τη Γιουνάιτεντ, αλλά για ένα ερωτικό σκάνδαλο.
Ηδη είχε γίνει γνωστή η σχέση του με τη γυναίκα του αδελφού του, Νατάσα, η οποία αποκάλυψε ότι στο παρελθόν είχε μείνει έγκυος μαζί του και έκανε έκτρωση! Μάλιστα, όπως είχε πει τότε, ο 44χρονος προπονητής τής είχε δώσει 500 στερλίνες για αυτό. Η Νατάσα παντρεύτηκε τελικά τον Ρόντρι Γκιγκς. Μετά τις αποκαλύψεις το ζευγάρι έφτασε στα πρόθυρα διαζυγίου, όμως με την πάροδο του χρόνου οι σχέσεις τους ομαλοποιήθηκαν και ο Ρόντρι έριξε όλη την ευθύνη στον Ράιαν, ο οποίος τελικά κάθε άλλο παρά πιστός οικογενειάρχης αποδείχθηκε πως ήταν. Αλλωστε ακολούθησαν και άλλες αποκαλύψεις που αφορούσαν τη σχέση του με την τηλεπερσόνα και Μις Ουαλία 2003 Ιμοτζεν Τόμας.
Σε όλα αυτά αναφέρθηκε ο πατέρας του, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ο γιος του δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη για όσα προκάλεσε στην οικογένειά του. Αντίθετα, ύστερα από χρόνια, μίλησε ο αδελφός του: «Τον λυπάμαι. Είχε μια υπέροχη γυναίκα, θαυμάσια παιδιά, μια καταπληκτική ζωή. Προφανώς δεν ήταν ικανοποιημένος με όλα αυτά». Τον περασμένο Νοέμβριο εκδόθηκε και το διαζύγιο με τη σύζυγό του Στέισι, με την οποία ήταν σε διάσταση από το 2014.
Οταν ο Ντάνι Γουίλσον χώρισε με τη Λιν Γκιγκς, τα δύο αδέλφια αποφάσισαν να κρατήσουν το πατρικό όνομα της μητέρας τους.

«Οταν άλλαξα το όνομά μου, έλεγα στον κόσμο ότι ήθελα να είμαι μέλος της οικογένειας της μητέρας μου» είχε δικαιολογήσει την απόφασή του ο Ράιαν Γκιγκς.
Η πρόσληψή του στην Εθνική Ουαλίας ασφαλώς και μπορεί να σημαίνει την επιστροφή στη γενέτειρά του, το Κάρντιφ. Ωστόσο τα μέλη της οικογένειας Γουίλσον ξεκαθάρισαν πως δεν θα είναι ευπρόσδεκτος στην πόλη, υποστηρίζοντας ότι δεν θέλουν να τον ξαναδούν.

Οι επιφυλάξεις των οπαδών

Το θέμα του Ράιαν Γκιγκς πάντως δεν θα είναι τόσο οι συγγενείς του όσο οι οπαδοί της Εθνικής Ουαλίας, οι οποίοι ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι τις… κοπάνες του από τα διεθνή φιλικά της ομάδας. Φόρεσε 64 φορές τη φανέλα της Εθνικής, χωρίς αμφιβολία θα μπορούσαν να είναι πολύ περισσότερες. Ο Γκιγκς ήταν ο πιστός στρατιώτης του Φέργκιουσον, όχι όμως και της ουαλικής ομάδας. Η πίεση από τον σκωτσέζο προπονητή ήταν τόσο μεγάλη που για εννέα χρόνια δεν αγωνίστηκε σε κανένα φιλικό της Ουαλίας. Ο ίδιος παραδέχθηκε στην αυτοβιογραφία του πως υπήρξαν φορές που έβαζε τις δικές του ανάγκες πάνω από την Εθνική. Πάντως η πίεση από τον σερ Αλεξ τον έκανε να αισθάνεται ότι η κριτική στο πρόσωπό του ήταν λίγο άδικη.
Ο Κλέιτον Μπλάκμορ, πρώην συμπαίκτης του στη Γιουνάιτεντ εκείνη την περίοδο, ήταν αποκαλυπτικός μιλώντας στο BBC:

«Ο Ράιαν δεν είχε πολλές επιλογές. Κάποτε ο σερ Αλεξ είπε σε εμένα και στον Μαρκ Χιουζ: «Μπορείτε να πάτε στην Εθνική, όχι όμως ο Γκιγκς. Πρέπει να δουλέψουμε μαζί του»». Το ερώτημα είναι βέβαια πώς θα αντιδράσει ο νυν προπονητής της Ουαλίας όταν τεθεί το ίδιο θέμα με παίκτες από τους ποδοσφαιριστές που θα καλέσει. Θα είναι η στιγμή που θα ξαναζήσει την ίδια ιστορία, αλλά θα έχει διαφορετικό ρόλο. Ο πρώτος του αγώνας στον πάγκο της Εθνικής θα είναι τον Μάρτιο στην Κίνα και το πρόβλημά του θα είναι η παρουσία του Γκάρεθ Μπέιλ, καθώς η Ρεάλ δεν θα θέλει να τον αφήσει να κάνει ένα τόσο μεγάλο ταξίδι σε μια κρίσιμη φάση της περιόδου.

«Κάποιοι θα με στηρίξουν, άλλοι όχι»

«Ξέρω ότι θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Κάποιοι θα με στηρίξουν, άλλοι όχι» είπε ο Γκιγκς στην παρουσίασή του. «Ο μόνος τρόπος για να τους κάνεις να αλλάξουν γνώμη είναι να δείξεις αυτά που μπορείς να πετύχεις. Αυτό που θέλω να υποσχεθώ είναι ότι αυτά που έκανα όταν αγωνιζόμουν με την Εθνική Ουαλίας θα συνεχίσω να τα κάνω και ως προπονητής. Είναι μεγάλη τιμή για εμένα να είμαι υπεύθυνος της Εθνικής».

Ο Ράιαν Γκιγκς δεν κατάφερε ποτέ να αγωνιστεί με την Εθνική σε μεγάλη διοργάνωση. Δύο φορές η Ουαλία έφτασε κοντά στην πρόκριση (Μουντιάλ 1994 και Euro 2004), αλλά ηττήθηκε στο κρίσιμο ματς. Ο 44χρονος προπονητής ξέρει ότι είναι τεράστια η κληρονομιά που του άφησε ο Κρις Κόλεμαν με την πρόκριση στην τετράδα του Euro 2016. Αυτή τη φορά βέβαια έχει τον σερ Αλεξ μαζί του: «Μιλήσαμε ήδη. Η επικοινωνία μας είναι συχνή. Μου είπε ότι αν χρειαστώ κάτι, το κινητό του θα είναι πάντα ανοιχτό».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ