Ολυμπιακός
Με οδηγό το… ένστικτο

Η κλήρωση το αποφάσισε. Ο δρόμος για το νταμπλ περνά από μια τριλογία κόντρα στην Ενωση και τα υπόλοιπα θα φανούν στο γήπεδο

Θα μπορούσε να πάρει τον χαρακτήρα ετήσιου ποδοσφαιρικού… φεστιβάλ. Στους προημιτελικούς του ’15, στον τελικό του ’16, στους ημιτελικούς το ’17, πάλι εφέτος στους «οκτώ». Ολυμπιακός και ΑΕΚ έχουν γίνει το απόλυτο ζευγάρι Κυπέλλου για το ελληνικό ποδόσφαιρο, και την Τετάρτη (24/1) κιόλας επιστρέφουν στο «Καραϊσκάκης» (19.30) για να προσθέσουν ένα ακόμη κεφάλαιο στην… εγκυκλοπαίδεια των συναντήσεών τους για τη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση.

Σε εκείνη που θα έχει για πάντα στο εξώφυλλο τον τελικό της 2ας Μαΐου του 2009. Ισως το μεγαλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών για το εγχώριο ποδόσφαιρο. Τον τελικό που η κανονική του διάρκεια ολοκληρώθηκε με 3-3 (και τον Ματ Ντάρμπισιρ να ισοφαρίζει για τον Ολυμπιακό στο 96′), η παράταση με 4-4 και που χρειάστηκε 34 εκτελέσεις πέναλτι για να ολοκληρωθεί (με τους Ερυθρόλευκους να επικρατούν με 15-14) έπειτα από ένα τρίωρο… παράνοιας στο ΟΑΚΑ. Ναι, απολύτως ταιριαστό ζευγάρι αν το ζητούμενο είναι το υψηλό αγωνιστικό επίπεδο, η μεγάλη αντιπαράθεση, η ένταση. Δεν θα λέγαμε όμως το ίδιο και για timing, μιας και αυτόν τον καιρό και οι δύο – προ της κλήρωσης – είχαν σίγουρα άλλες προτεραιότητες στο μυαλό τους. Ο Ολυμπιακός μόλις καλωσόρισε τον νέο του προπονητή (Οσκαρ Γκαρθία) αλλά και τον «κάνω τη διαφορά» Κέβιν Μιραλάς. Σίγουρα λοιπόν θα ήθελε ο Γενάρης να κυλήσει πιο… άνετα, ώστε η ομάδα να είναι απολύτως έτοιμη τον Φλεβάρη για τα ντέρμπι που έρχονται διαδοχικά στο πρωτάθλημα. Αντίστοιχα και η ΑΕΚ, που ήξερε ότι σε 38 νύχτες θα δώσει 10 ματς (από χθες στη Λάρισα ως τις 26/2 στο Περιστέρι με τον Ατρόμητο), για τρεις διοργανώσεις, αλλά που δεν φαντάζονταν ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει τρεις φορές τον πρωταθλητή Ελλάδας. Ανάμεσα στους δύο προημιτελικούς οι μονομάχοι τα… λένε και για τη Σούπερ Λιγκ στο «Καραϊσκάκης» (4/2, 19.30). Δεν πρόκειται λοιπόν για κούρσα ταχύτητας, αλλά για μάχη υπομονής.
Σε τι ποντάρει ο Ολυμπιακός; Στο ίδιο το ένστικτο της ομάδας που ζει για τους τίτλους. Ηδη τρέχει στο πρωτάθλημα ένα σερί «8 στα 8» που φιλοδοξεί να το αυξήσει κι άλλο απόψε φιλοξενώντας την Ξάνθη (19.30). Σε αυτό το δίμηνο αντεπίθεσης οι Πειραιώτες σκοράρουν κατά ριπάς (23 γκολ), έχουν βελτιώσει πολύ το ανασταλτικό τους παιχνίδι (5 γκολ παθητικό), έχουν αναδείξει πρωταγωνιστές (Ανσαριφάρντ, Μάριν), παρουσιάζουν αισθητή βελτίωση. Μια ενδεχόμενη πρόκριση επί της ΑΕΚ θα ανεβάσει πολύ την ψυχολογία τους και φυσικά θα έχει στείλει… στο σπίτι της μια βασική αντίπαλο με θέα στο νταμπλ. Τα υπόλοιπα προφανώς θα απαντηθούν στο χορτάρι!

Διονύσης Δελλής

ΑΕΚ
Με συνταγή κυπέλλου

Η ΑΕΚ βρίσκεται ξανά στο Φάληρο για αγώνα κυπέλλου, έχοντας ως οδηγό τις δύο τελευταίες επισκέψεις της εκεί
Η κλήρωση του κυπέλλου έφερε ξανά αντιπάλους την ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό, με το εν λόγω ζευγάρι να γίνεται κάτι σαν… θεσμός για τη διοργάνωση τα τελευταία χρόνια. Εκεί όπου η αλήθεια είναι πως η Ενωση έχει δείξει να αποκτά ένα ψυχολογικό ενδεχομένως πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου της. Καθώς κατέκτησε το κύπελλο πριν από δύο χρόνια στον τελικό απέναντι στον Ολυμπιακό, ενώ πέρυσι απέκλεισε τον σύλλογο του Πειραιά στα ημιτελικά.
Ωστόσο, το στοιχείο που παρουσιάζει ίσως ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον είναι η συνέπεια που δείχνει η ΑΕΚ στο «Καραϊσκάκης», στις τελευταίες επισκέψεις της εκεί για τον θεσμό. Ακόμη και πριν από τρία χρόνια, όταν στη φάση των «8» ο Ολυμπιακός πήρε την πρόκριση με το γκολ του Χάρα στο ΟΑΚΑ, η Ενωση είχε φύγει αλώβητη από το Φάληρο. Κάτι που επανέλαβε και πέρυσι, κάνοντας ουσιαστικά το πρώτο βήμα για την πρόκρισή της στον τελικό.
Τη σεζόν 2014-15, με την ΑΕΚ ακόμη στη Football League, ο πρώτος προημιτελικός για το κύπελλο που έγινε στο «Καραϊσκάκης» έληξε ισόπαλος με σκορ 1-1. Με την Ενωση να ανοίγει το σκορ με τον Αραβίδη και τον Ολυμπιακό να ισοφαρίζει με τον Μιλιβόγεβιτς.
Ενώ πέρυσι, στο τρίτο ουσιαστικά «αντάμωμα» των δύο ομάδων στο κύπελλο τα τελευταία τρία χρόνια, η ΑΕΚ κατέφερε να φύγει με τη νίκη από τον Πειραιά. Εχοντας ανοίξει το σκορ με τον Αραούχο και φτάνοντας στο τελικό 2-1 με τον Πατίτο, ο οποίος έδωσε ξανά στην ομάδα του το προβάδισμα, μετά την ισοφάριση από τον Φιγκέιρας.
Η Ενωση λοιπόν έχει καταγράψει δύο θετικά αποτελέσματα σε ισάριθμες επισκέψεις της στο «Καραϊσκάκης» για το κύπελλο τα τελευταία χρόνια και την Τετάρτη φιλοδοξεί να διευρύνει αυτό το… σερί της.
Εχοντας ως οδηγό το περυσινό παιχνίδι ή ακόμη και εκείνο που έγινε προ τριετίας. Αποδεικνύοντας πως έχει πάρει τον «αέρα» του Ολυμπιακού τουλάχιστον όσον αφορά το κύπελλο και κάνοντας ξανά βήμα πρόκρισης στον Πειραιά. Σε ένα ματς που η σημασία του είναι ξεχωριστή. Μιας και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως έπειτα από λίγες ημέρες οι δύο ομάδες θα αναμετρηθούν ξανά στο ίδιο γήπεδο για το πρωτάθλημα. Το οποίο εφέτος φαίνεται ότι θα κριθεί στις λεπτομέρειες, με τα ντέρμπι να παίζουν πιθανότατα έναν ξεχωριστό ρόλο στο φινάλε της σεζόν.
Νίκος Κιτσιγιάννης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ