Οι ταξιδευτές που «δέθηκαν» με τα λιμάνια είχαν πάντα να πουν ωραίες ιστορίες. Ποτισμένες με τ’ αρμυρό νερό της θάλασσας και ορισμένες φορές φευγάτες. Ταξιδεμένες θαρρείς κι αυτές κύμα το κύμα για να βρουν το Θιάκι τους. Κι όταν τα λιμάνια είναι ο Πειραιάς και η Μαρσίλια, όπως λάτρευε να αποκαλεί τη Μασσαλία ο Καββαδίας, τότε ο συνδυασμός είναι μοναδικός.
Απ’ το λιμάνι που ίδρυσαν Φωκαείς, στο λιμάνι των λιονταριών. Στο Πόρτο Λεόνε. Και από την Ολιμπίκ στον Ολυμπιακό. Λιοντάρι κι αυτός. Ταγός και μαζί στρατιώτης. Ο πιο δύσκολος συνδυασμός που μπορεί να συναντήσει κάποιος αναλύοντας προσωπικότητα. Ο Αλεξί Ρομαό έδεσε στον Πειραιά και είναι ο «κόκκινος ταξιδευτής». Είναι ο μαχητής των Ερυθρολεύκων σε μια περίοδο που τα φώτα της δημοσιότητας δεν είναι στραμμένα πάνω του. Η ρημάδα η θέση (αμυντικός μέσος) βλέπετε, δεν προσφέρεται για διαφήμιση. Δεν την επιδίωξε όμως ποτέ στην καριέρα του. Εμαθε να βγάζει το ψωμί του μέσα από «μάχες» και τούτο το αναγνωρίζουν όλοι. Ηταν ψωμί που δεν του χαρίστηκε ποτέ και δικαιολογημένα συνηθίζει να λέει «αυτό που έμαθα καλά είναι να αγωνίζομαι». Και ήταν αγώνας που δεν είχε να κάνει μόνο με την μπάλα.

Τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής

Μια ματιά στις στατιστικές κατηγορίες της εφετινής περιόδου αποδεικνύει με τον πλέον αξιόπιστο τρόπο πως ο τογκολέζος μέσος (που γεννήθηκε στη Γαλλία) είναι το «ρομπότ» του Ολυμπιακού. Ο παίκτης που έχει τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής στο πρωτάθλημα (1.067), ο παίκτης που σκόραρε στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στη Ριέκα, αυτός που έπαιξε όπου του ζήτησαν οι προπονητές του.
Και στόπερ όταν ο Μπέσνικ Χάσι αποφάσιζε να τον μεταθέσει στα μετόπισθεν αλλά και κόφτης όταν τα «ηνία» των Πειραιωτών ανέλαβε ο Τάκης Λεμονής. Και γκολκίπερ αν του ζητούσες να παίξει θα το έκανε χωρίς να πει μιλιά. Για την ομάδα.
Δεν χωρεί αμφιβολία πως ο Ρομαό αποτελεί αγωνιστική σταθερά για τους πρωταθλητές την εφετινή σεζόν. Και ήταν μάλιστα ο παίκτης που ξεχώριζε όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν για τους Πειραιώτες στο ξεκίνημα της σεζόν.

Η ενδεκάδα και ο Μπέντο

Ο Λεμονής δεν κρύβει την εκτίμηση που τρέφει στο πρόσωπο του αφρικανού μεσοαμυντικού και δεν είναι υπερβολή αν ισχυριστεί κάποιος ότι η ενδεκάδα των Πειραιωτών ξεκινά με το όνομα του Ρομαό. Και μετά οι υπόλοιποι.
Κι όμως, ο παίκτης που έχει βοηθήσει τα μέγιστα εφέτος τον Ολυμπιακό βρέθηκε πέρυσι στο περιθώριο για μήνες. Ο Πάουλο Μπέντο δεν έβλεπε ή δεν ήθελε να δει τα στοιχεία που έχουν κάνει υπερπολύτιμο τον Ρομαό. Οι τύποι όμως που μεγάλωσαν στα λιμάνια μαθαίνουν πρώτα απ’ όλα να αντέχουν στον κόντρα καιρό. Δεν παραπονέθηκε ποτέ, δεν πήγε να μιλήσει στον προπονητή. Μια στάση που φανέρωνε ποδοσφαιρική κουλτούρα μα και πίστη. Κι αν ο Μπέντο είχε ενημερωθεί για τις ατάκες του προπονητή του Λεβαδειακού Ζοσέ Ανιγκό, τότε μάλλον θα είχε αναθεωρήσει πράγματα και καταστάσεις. «Πήρα στην ομάδα έναν παίκτη που θα κάνει τη διαφορά» είχε πει χαρακτηριστικά ο γάλλος τεχνικός τον Γενάρη του 2013, όταν η Μαρσέιγ ανακοίνωνε την απόκτηση του Ρομαό. Εκείνη η μεταγραφή είχε αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στη Μαρσίλια, γιατί έγινε την τελευταία μέρα της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου, με τα ρεπορτάζ να αναφέρουν πως η Ολιμπίκ έκανε την έκπληξη με τον Αφρικανό.
Πέντε χρόνια μετά, ο Ανιγκό έχει την άποψη που είχε το 2013, όταν εισηγούνταν στη διοίκηση της Ολιμπίκ την απόκτηση του διεθνούς μέσου. «Ηταν μεγάλη μεταγραφή» θα σου πει και σήμερα ο Γάλλος.

«Αν συνεννοηθείς με τον Μπιέλσα»

Ο Μαρσέλο Μπιέλσα είναι ένας από τους πλέον πολυσυζητημένους προπονητές στην Ευρώπη. Τόσο για την προπονητική του φιλοσοφία όσο και για το οξύθυμο του χαρακτήρα του. Δεν τον έχουν αποκαλέσει τυχαία «τρελό» στην πατρίδα του. Ο μύθος λοιπόν λέει πως αν κάποιος μπορεί να συνεννοηθεί με τον «El loco», τότε καταλαβαίνει πολλά από ποδόσφαιρο. Ο αργεντινός τεχνικός συνεργάστηκε με τον Ρομαό στη Μαρσέιγ και τα ρεπορτάζ του γαλλικού Τύπου ανέφεραν πως ο Τογκολέζος μπορούσε όχι απλά να συνεννοηθεί με τον προπονητή του αλλά να μιλάει μαζί του για ώρες. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που έπαιξε σε 32 παιχνίδια της Μαρσέιγ στο πρωτάθλημα την αγωνιστική περίοδο 2014-2015.Ο Μπιέλσα δεν υπήρξε ποτέ «καλοσυνάτος» με τους παίκτες του. Οι εκρήξεις του υπήρξαν παροιμιώδεις και το προσωνύμιο που προαναφέραμε δεν είναι φυσικά τυχαίο. Βασίζεται σε γεγονότα. Ο ίδιος ο «El loco» όμως συνήθιζε να αποκαλεί τον Ρομαό «αγαπημένο μου παιδί».

Το λιοντάρι του Πειραιά συνεχίζει το ταξίδι του στο μεγάλο λιμάνι και είναι αυτός που θα δώσει το σύνθημα για να ριχτούν όλοι στη «μάχη».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ