Για βιασμό του ποδοσφαίρου έκανε λόγο ο Γιώργος Δώνης στη συνέντευξη Τύπου, μετά το ντέρμπι της ντροπής ΑΕΛ – ΑΠΟΕΛ (0-0) που έληξε ύστερα από δύο διακοπές τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου. Την ίδια ώρα η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός 17χρονου οπαδού για το αδίκημα της οχλαγωγίας και κατοχής μαχαιριού.

Αναλυτικά οι τοποθετήσεις του τεχνικού τού ΑΠΟΕΛ Γιώργου Δώνη:

«Aπό που να ξεκινήσει κανείς… Θα ξεκινήσω απ’ το ποδόσφαιρο, παρ’ ότι βιάζεται αυτή τη στιγμή. Θα πω ότι για όσο παιχνίδι παίχθηκε, εμείς ήμασταν η καλύτερη ομάδα. Χάσαμε σημαντικές ευκαιρίες για να κερδίσουμε. Είχαμε απόλυτο έλεγχο, ειδικότερα στο 2ο ημίχρονο. Δεν ήμασταν καλοί στην τελική προσπάθεια και στην τελική πάσα. Με την εικόνα του παιχνιδιού είμαστε δυσαρεστημένοι που δεν κερδίσαμε.

Για το άλλο κομμάτι… Είμαι πολλά χρόνια στα γήπεδα. Αυτό είναι μια αθλιότητα. Δεν το έχω ξαναζήσει και έχω περάσει και απ’ το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν το έχω ξαναδεί αυτό το πράγμα. Δεν μπορώ να καταλάβω πως και από τις δυο πλευρές πέφτουν 100 κροτίδες και τέτοιες πέτρες. Να τρώμε ξύλο από σεκιουριτάδες…

Είναι περίεργα πράγματα. Να σας πω κάτι; Εμένα δεν μ’ ενδιαφέρει. Περαστικός είμαι. Για εσάς που είσαστε εδώ… Εγώ σε αυτό το γήπεδο βλέπω περίεργα πράγματα. Γενικά σε όλα τα γήπεδα πρέπει να υπάρχει ασφάλεια και η ασφάλεια επιβάλλεται απ’ τη νομοθεσία. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να πω. Αν δεν μπαίνει τάξη απ’ τη νομοθεσία αυτά δεν θα λυθούν ποτέ».

Ερωτηθείς για το πώς βίωσαν οι παίκτες τα επεισόδια ο Δώνης απάντησε: «παιδιά υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα. Το θέμα είναι πως θα σταματήσει αυτό το πράγμα. Δεν είναι δυνατό να πέφτουν άνθρωποι κάτω απ’ τις κροτίδες και τις πέτρες στους πάγκους, είτε οι σεκιουριτάδες να επιτίθονται. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα.

Δεν έχει σημασία πως το έχουμε ζήσει. Το θέμα είναι να λυθεί. Υπεύθυνες είναι οι ομάδες και αυτοί που επιβάλλουν τους νόμους. Στο τέλος κάποιος θα σκοτωθεί, δεν υπάρχει περίπτωση, είναι δεδομένο. Και μετά θα λέμε κρίμα τον άνθρωπο. Κρίμα τον άνθρωπο, αλλά αφού εμείς δεν κάνουμε τίποτα».

ΑΠΟΕΛ: «Να κοιτάξουμε στον καθρέπτη μας»

Τα επεισόδια καταδίκασε και ο ΑΠΟΕΛ με ανακοίνωσή του την Τρίτη 12/12, ενώ προανήγγειλε ενέργειες για την καταπολέμηση της βίας και κάλεσε τους πάντες να κοιτάξουν στον καθρέπτη τους.

«Τα τραγικά γεγονότα στο Τσίρειο αποτελούν ένα από τα πιο βίαια κτυπήματα στο σώμα του κυπριακού ποδοσφαίρου. Ο ΑΠΟΕΛ καταδικάζει, με τον πιο έντονο τρόπο όλα τα συμβάντα όπως διαδραματίστηκαν.

Είναι η ώρα που όλοι πρέπει να κοιτάξουμε τον εαυτό μας, στον καθρέφτη και να τον ρωτήσουμε αν είναι αυτό το ποδόσφαιρο που θέλουμε. Η απάντηση από πλευράς μας, είναι ξεκάθαρη. ΟΧΙ.

Ο ΑΠΟΕΛ καλεί την ομοσπονδία, τα ποδοσφαιρικά σωματεία και την Πολιτεία να κοιτάξουν και αυτοί το πρόβλημα κατάματα και να πάρουν τις αποφάσεις που χρειάζονται αν επιθυμούμε όλοι να σώσουμε το ποδόσφαιρο. Στις άλλες χώρες βρήκαν τις λύσεις, να αποβάλουν τη βία από τα γήπεδα. Εμείς σε ένα νησί του ενός εκατομμυρίου κατοίκων, γιατί δεν μπορούμε;

Όλα όσα έγιναν στο Τσίρειο Στάδιο θα συζητηθούν αύριο σε έκτακτη συνέδρια του Διοικητικού Συμβουλίου. Με στόχο να προβούμε, στο μέτρο των δικών μας δυνατοτήτων, στις ενέργειες που χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε όσο είναι δυνατό από δικής μας πλευράς το πρόβλημα. Ο ΑΠΟΕΛ έχει προχωρήσει και στο παρελθόν σε τέτοιες ενέργειες, όμως δεν μπορεί να παλεύει μόνος του».

ΑΕΛ κατά πάντων

Θέση για τα επεισόδια πήρε και η ΑΕ Λεμεσού βάλλοντας κατά ΚΟΠ, αστυνομίας και διαιτητή, ενώ ζήτησε συγνώμη από τον 14χρονο Βασίλεφ που είχε ρόλο ball boy και τραυματίστηκε από κροτίδα.

«Δυστυχώς για μία ακόμα φορά γίναμε μάρτυρες μίας φαρσοκωμωδίας που απέφερε ακόμα μία τεράστια πληγή στο σώμα της ΑΕΛ, του Κυπριακού Ποδοσφαίρου και κατ’ επέκταση της κοινωνίας μας.

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και πολύ περισσότερο ο αρμόδιος για θέματα διαιτησίας κ. Ρέικβαρτ, δεν εκτίμησαν σε καμία περίπτωση όπως όφειλαν την προϊστορία του συγκεκριμένου αγώνα μεταξύ ΑΕΛ και ΑΠΟΕΛ, καθώς επίσης και δεν αφουγκράστηκαν τις έντονες αντιδράσεις του φίλαθλου κόσμου της ΑΕΛ και τα όσα αναρτήθηκαν, στο άκουσμα του ορισμού του διαιτητή Δημήτρη Μασιά, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, που σε συνδυασμό με την παρουσία και άλλων πρωταγωνιστών του αγώνα-φιάσκου ο οποίος έκρινε ένα πρωτάθλημα τον Μάιο του 2014, βρέθηκαν πάλι μαζί εχθές στον αγωνιστικό χώρο του Τσιρείου Σταδίου.

Η Κυπριακή Αστυνομία και ο αρμόδιος Υπουργός θα πρέπει σήμερα να είναι πολύ προβληματισμένοι και να κάνουν την αυτοκριτική τους για τον τρόπο που χειρίστηκαν και “ζύγισαν” την αναμέτρηση γενικότερα.

Πολύ περισσότερο όμως στο σημείο του τραυματισμού του 14χρονου ποδοσφαιριστή των Ακαδημιών μας που εκτελούσε καθήκοντα Ball Boy και τα όσα επακολούθησαν και διαδραματιστήκαν μέσα στα αποδυτήρια των Διαιτητών κατά την πρώτη διακοπή του αγώνα, όπου έδωσαν στον Διαιτητή της αναμέτρησης το “πράσινο φως” για την επανέναρξη του αγώνα, παρά την αντίθεση της επίσημης ΑΕΛ δια στόματος του Προέδρου Ανδρέα Σοφοκλέους, αλλά και άλλων υπευθύνων (Υπεύθυνος Ασφαλείας Σταδίου και Γυμνασίαρχος) του αγώνα που ήταν παρόντες.

Σύσσωμη η οικογένεια της ΑΕΛ ζητά ένα μεγάλο συγγνώμη από την οικογένεια, αλλά και τον ίδιο τον μικρό Βασίλεφ για τα όσα άσχημα βίωσε και βιώνει ως επακόλουθο του τραυματισμού του από την ρίψη της κροτίδας. Καλούμε την ΚΟΠ και την πολιτεία να ακολουθήσουν το παράδειγμα μας και να πράξουν το ίδιο.

Τέλος, καλούμε τον μεγάλο μας κόσμο να σταθεί ασπίδα σε όσους αποτελούν το οικοδόμημα της Αθλητικής Ένωσης Λεμεσού. Από την πλευρά μας δεν πρόκειται να αφήσουμε ΚΑΝΕΝΑ να βλάψει την ομάδα μας».

Τραυματισμός 54χρονου

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, κατά την αποχώρηση των ομάδων συνελήφθη 17χρονος, για τα αδικήματα της οχλαγωγίας και κατοχής μαχαιριού.

Επίσης, ένας 54χρονος τραυματίστηκε στο πόδι, όταν πήδηξε πάνω από περιτοίχισμα σε προσπάθεια του να απομακρυνθεί από τις εστίες των επεισοδίων.

Μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, όπου διαπιστώθηκε ότι υπέστη κάταγμα στον αριστερό αστράγαλο.

Τέλος, έξω από το στάδιο σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων, αλλά κατεστάλησαν με την επέμβαση της αστυνομίας. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων προκλήθηκαν ζημιές σε τρία αστυνομικά οχήματα και τέσσερα ιδιωτικά, καθώς επίσης και σε μια γυάλινη προθήκη καταστήματος.