Τώρα αρχίζει το παιχνίδι στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις του ποδοσφαίρου. Για την ακρίβεια, αύριο, με την κλήρωση της πρώτης φάσης των νοκ άουτ αγώνων, θα αρχίσουν οι συζητήσεις και οι αναλύσεις για τα ζευγάρια που θα προκύψουν, τα οποία με βάση τα γκρουπ δυναμικότητας προβλέπονται συναρπαστικά.
Από τη Νιόν λοιπόν θα μάθουμε πολλά για τη φάση των 16 στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και για τα ματς στις 32 του Γιουρόπα Λιγκ, μια διοργάνωση και με ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς μετέχει και η –μοναδική πλέον –εκπρόσωπος της χώρας μας, η ΑΕΚ. Ως τον Φεβρουάριο που θα διεξαχθούν οι αγώνες πολλά μπορεί να έχουν συμβεί, ωστόσο το ενδιαφέρον θα παραμείνει στα ύψη.
Οι οιωνοί στην κλήρωση του Τσάμπιονς Λιγκ μάς προδιαθέτουν για πρόωρους τελικούς. Το κυρίαρχο στοιχείο είναι η παρουσία πέντε αγγλικών ομάδων στη φάση των 16. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης που πέντε ομάδες από την ίδια χώρα περνούν από τη φάση των ομίλων και συνεχίζουν στα νοκ άουτ.
Το αγγλικό ποδόσφαιρο επιστρέφει δυναμικά λοιπόν. Θυμίζουμε ότι το διάστημα 2006-2009 η Αγγλία είχε τρεις ομάδες στα ημιτελικά.
Η Λίβερπουλ είναι η πιο επιτυχημένη αγγλική ομάδα στη διοργάνωση, έχοντας κατακτήσει πέντε φορές το τρόπαιο, τελευταία φορά το 2005, στον αξέχαστο τελικό με τη Μίλαν στην Κωνσταντινούπολη. Τρεις τίτλους έχει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και έναν η Τσέλσι.
Μάντσεστερ Σίτι (πέρυσι στα ημιτελικά), Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ και Τότεναμ πέρασαν μάλιστα με την πρώτη θέση στους ομίλους τους, ενώ η… άτυχη της παρέας είναι η Τσέλσι που έμεινε δεύτερη και τρέμει για την αντίπαλο που θα βγάλει αύριο η κληρωτίδα. Δεν μπορεί να αγωνιστεί με τη Ρόμα (ήταν στον ίδιο όμιλο), αλλά ούτε και με τις άλλες τέσσερις αγγλικές ομάδες. Ετσι, μένουν Μπαρτσελόνα, Παρί Σεν Ζερμέν και Μπεσίκτας. Ενα ερώτημα που τέθηκε είναι πόσο ψηλά μπορούν να φτάσουν οι αγγλικοί σύλλογοι στη διοργάνωση. «Ας μην ξεχνάμε πως η σεζόν είναι ιδιαίτερα σκληρή στην Αγγλία. Εχουμε να δώσουμε πολλά παιχνίδια. Ετσι, όσο προχωράς στην Ευρώπη τόσο περισσότερα ματς έχεις να αντιμετωπίσεις» σχολίασε ο προπονητής της Τσέλσι Αντόνιο Κόντε και σε αυτό συμφώνησε και ο τεχνικός της Λίβερπουλ Γιούργκεν Κλοπ: «Το Τσάμπιονς Λιγκ δεν είναι πιο εύκολο από το αγγλικό πρωτάθλημα» είπε ο γερμανός προπονητής μετά το 7-0 επί της Σπαρτάκ Μόσχας που έδωσε στους reds την πρώτη θέση στον όμιλο. Ο Ζοζέ Μουρίνιο δεν έχρισε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ φαβορί για τον τίτλο.
Επί της ουσίας, η παρουσία ομάδων με τεράστιο brand name στο γκρουπ των «αδυνάτων» ασφαλώς και ανεβάζει την αδρεναλίνη, καθώς η διοργάνωση αποκτά τεράστιο ενδιαφέρον από τον πρώτο γύρο των νοκ άουτ αγώνων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μπάγερν, Τσέλσι, Ρεάλ Μαδρίτης, Γιουβέντους, Σεβίλλη, Σαχτάρ, Πόρτο, Βασιλεία είναι οι ομάδες που τερμάτισαν δεύτερες στη φάση των ομίλων. Μπροστά τους είναι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Παρί Σεν Ζερμέν, Ρόμα, Μπαρτσελόνα, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μπεσίκτας και Τότεναμ. Σκεφθείτε λοιπόν πόσο μεγάλες είναι οι πιθανότητες να κληρωθεί η Μπάγερν ή η Γιουβέντους με έναν αγγλικό σύλλογο. Και ακόμα η Ρεάλ να βρεθεί στον δρόμο της Παρί Σεν Ζερμέν ή των δύο ομάδων του Μάντσεστερ.

Οι αντίπαλοι στο ευρωπαϊκό όνειρο της ΑΕΚ

Η προσοχή των φιλάθλων εντοπίζεται και στην κλήρωση του Γιουρόπα Λιγκ. Η παρουσία της ΑΕΚ θα προσφέρει βαθμούς στο ελληνικό ποδόσφαιρο και αυτό που ελπίζουν ο Μανόλο Χιμένεθ και οι ποδοσφαιριστές είναι να χαμογελάσουν όταν ακούσουν το όνομα του αντιπάλου.

Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Ετσι οι οκτώ σύλλογοι που έρχονται από την πρώτη ευρωπαϊκή διοργάνωση ασφαλώς και δίνουν περισσότερη αίγλη, προσθέτοντας επιπλέον ενδιαφέρον στα βράδια της Πέμπτης.
Η περσινή φιναλίστ του Τσάμπιονς Λιγκ, Ατλέτικο Μαδρίτης, αλλά και οι ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Λειψία, Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Σέλτικ, Ντόρτμουντ, Νάπολι, Σπάρτακ Μόσχας είναι οι ομάδες που θα συνεχίσουν την ευρωπαϊκή τους πορεία στο Γιουρόπα Λιγκ. Τέσσερις από αυτές, οι Ατλέτικο, ΤΣΣΚΑ, Λειψία και Σπόρτινγκ, περιλαμβάνονται στους πιθανούς αντιπάλους της ΑΕΚ. Στους «ισχυρούς» είναι επίσης οι Μίλαν, Αρσεναλ, Αταλάντα, Αθλέτικ Μπιλμπάο, Μπράγκα, Ντιναμό Κιέβου, Λάτσιο, Λειψία, Λοκομοτίβ Μόσχας, Πλζεν, Σάλτσμπουργκ, Βιγιαρεάλ, Ζενίτ. Η ΑΕΚ δεν μπορεί να κληρωθεί με τη Μίλαν καθώς ήταν στον ίδιο όμιλο. Επίσης, εκτός από την ελληνική ομάδα, στο γκρουπ των αδυνάτων είναι οι Αστάνα, Σέλτικ, Ερυθρός Αστέρας, Ντόρτμουντ, Στεάουα Βουκουρεστίου, Κοπεγχάγη, Λουντογκόρετς, Λυών, Μαρσέιγ, Νάπολι, Νις, Εστερσουντ, Παρτίζαν, Ρεάλ Σοσιεδάδ, Σπαρτάκ Μόσχας. Ετσι και εδώ είναι μεγάλη η πιθανότητα να δούμε δυνατά ζευγάρια από τη φάση των 32.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ