Στην περσινή σεζόν ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός, που αγωνίζονται απόψε στην Τούμπα στο πλαίσιο της 14ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος, συναντήθηκαν συνολικά έξι φορές. Ολα σχεδόν τα παιχνίδια τους ήταν εξαιρετικά σημαντικά για διαφορετικούς λόγους. Και τα πιο πολλά περιπετειώδη.

Εξι μεγάλες περιπέτειες

Μετά το πρώτο μεταξύ τους ματς, όταν ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε με 1-0 για το πρωτάθλημα, ο Δικέφαλος έμεινε 13 βαθμούς πίσω από την κορυφή και ουσιαστικά εγκατέλειψε κάθε πιθανότητα διεκδίκησης του πρωταθλήματος. Στο δεύτερο, που έγινε για το Κύπελλο, ο ΠΑΟΚ έχασε στη Λεωφόρο με 2-0 και ο μεγαλομέτοχός του κ. Ιβάν Σαββίδης σοκαρίστηκε από την κακή εμφάνιση και παραλίγο να διώξει τους πάντες. Στο τρίτο ματς, στην Τούμπα, ο Μαρίνος Ουζουνίδης παρέταξε τους αναπληρωματικούς του και ο ΠΑΟΚ νίκησε εύκολα με 3-0. Στη ρεβάνς του Κυπέλλου ο ΠΑΟ έχασε με 4-0, έχοντας τεράστια παράπονα από τη διαιτησία του Κύζα, που παράτησε τη διαιτησία. Το πρώτο ματς των πλέι οφ στη Λεωφόρο δεν τελείωσε ποτέ γιατί ένας οπαδός πέταξε ένα τενεκεδάκι μπίρας στον προπονητή του ΠΑΟΚ Βλάνταν Ιβιτς μετά από μια σύρραξη των παικτών των δύο ομάδων. Στο έκτο, το τελευταίο των πλέι οφ, ο αδιάφορος ΠΑΟ έκανε την απόλυτη έκπληξη και κέρδισε 2-3 τον ΠΑΟΚ, που ήθελε τη νίκη για να πάρει το εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ: ο Σαββίδης έδιωξε τον Βλάνταν Ιβιτς. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με έναν τεράστιο εξ αποστάσεως καβγά του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ με τον τότε πρόεδρο του Παναθηναϊκού κ. Γιάννη Αλαφούζο, που τον κατηγόρησε, μεταξύ άλλων, και για αντεθνική δράση! Από αυτά τα έξι πολύ ταραχώδη παιχνίδια μοιάζει να έχει περάσει ένας αιώνας: οι δύο αποψινοί μονομάχοι είναι λίγους μήνες αργότερα εντελώς διαφορετικοί.

Εμπιστοσύνη στους Ελληνες

Ο ΠΑΟΚ ονειρεύεται την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Η βελτίωσή του από το ξεκίνημα της σεζόν δεν είναι μεγάλη, όμως η νίκη του στην Ξάνθη, η πρώτη εκτός έδρας, λειτούργησε θεραπευτικά σβήνοντας τα σημάδια μιας έρπουσας αγωνιστικής κρίσης. Η απομάκρυνση δύο παικτών, μετά την ισοπαλία με τον Πανιώνιο, δηλαδή του Λέοβατς και του Ζαμπράνο (για τον οποίο έπρεπε να πληρωθούν τον Ιανουάριο στη Ρούμπιν Καζάν 2 εκατ. ευρώ…), δημιούργησε μια εσωτερική ένταση που κάπως ξύπνησε την ομάδα. Ο προπονητής κ. Μιρτσέα Λουτσέσκου παρουσίασε στην Ξάνθη μια ομάδα με αρκετούς έλληνες παίκτες (Πασχαλάκης, Λημνιός, Πέλκας, Κουλούρης βρέθηκαν στην αρχική ενδεκάδα) και το μόνο πρόβλημα εν όψει του ματς με τον ΠΑΟ είναι οι τραυματισμοί του Βιερίνια και του Ελ Καντουρί. Ο ΠΑΟΚ θα αγωνιστεί για πρώτη φορά εφέτος σε μια κατάμεστη Τούμπα (αφού εξέτισε τις επτά αγωνιστικές της τιμωρίας του) κι αυτό αρκεί για να του δώσει ώθηση να κερδίσει τον αποδεκατισμένο Παναθηναϊκό: οι οπαδοί του δεν περιμένουν μια απλή νίκη, αλλά έναν θρίαμβο, αφού πριν το ματς αρχίσει η υπεροχή του ΠΑΟΚ μοιάζει τεράστια. Η σιγουριά για νίκη φάνηκε και στο γεύμα των παικτών δύο μέρες πριν από το ματς. Κανείς δεν φοβάται στραβοπατήματα.

Η αγωνιστική κρίση

Και ο Παναθηναϊκός; Ο εκτελών χρέη προέδρου παλαίμαχος τερματοφύλακας της ομάδας κ. Βασίλης Κωνσταντίνου δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι και πέρυσι, πριν από το τελευταίο ματς των πλέι οφ, ο ΠΑΟ έμοιαζε χαμένος από χέρι, αλλά τελικά νίκησε μολονότι αγωνίστηκε με πιτσιρίκια. Η παρατήρηση είναι σωστή, πλην όμως υπάρχει μια σημαντική διαφορά: πέρυσι ο ΠΑΟ πήγε στην Τούμπα θυμωμένος από τον αποκλεισμό στο Κύπελλο και τη σκληρή τιμωρία που του επιβλήθηκε μετά τον τραυματισμό του Ιβιτς. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης παρέταξε μια ομάδα που δεν είχε να χάσει τίποτα και έπαιξε με το άγχος του ΠΑΟΚ. Εφέτος ο Παναθηναϊκός πάει στην Τούμπα χωρίς νίκη μακριά από τη Λεωφόρο και έχοντας τέσσερα ανεπιτυχή αποτελέσματα στη σειρά. Το χειρότερο είναι ότι αργά αλλά σταθερά στον ΠΑΟ μετέτρεψαν την οικονομική κρίση που ο σύλλογος αντιμετωπίζει σε αγωνιστική κρίση.
Οι συζητήσεις για τα οικονομικά της ομάδας και τις πιθανές αποχωρήσεις παικτών στην προσεχή μεταγραφική περίοδο είναι τόσο πολλές, ώστε οι παίκτες της ομάδας έχουν αποκτήσει το άλλοθι των μέτριων εμφανίσεων. Τους το δίνει, άθελά της, η ίδια η διοίκηση της ΠΑΕ με διάφορες τοποθετήσεις στελεχών της. Ο τελευταίος που μίλησε, μεσοβδόμαδα, ο (άτυπος) τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟ κ. Κωνσταντίνος Διαμαντόπουλος π.χ. απέδωσε τα μέτρια ματς του ΠΑΟ στο ασταθές περιβάλλον που υπάρχει εντός της ομάδας και τόνισε πως «αν αύριο ερχόταν στον Παναθηναϊκό ο Μάρκο Λιβάγια, ο οποίος διαπρέπει στην ΑΕΚ, σε δέκα ημέρες θα αρχίσουν να μειώνονται τα ποσοστά επιτυχίας του». Ο Ουζουνίδης έχει καταλάβει ότι όταν στους παίκτες δίνονται τόσες δικαιολογίες δεν υπάρχει περίπτωση να ανέβει η απόδοσή τους και τους προειδοποίησε την περασμένη Τρίτη πως αν δεν δώσουν κάτι παραπάνω θα φύγει, αλλά είναι αμφίβολο αν αυτό ακούστηκε στους ποδοσφαιριστές ως απειλή.

Ο ΠΑΟΚ μπορεί να χάσει πολλά

Ο ΠΑΟ ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη χωρίς τον Μολέδο, που ψάχνει τη νέα του ομάδα, χωρίς τον Τσάβες, που βρίσκεται στην Αργεντινή, και με αρκετούς παίκτες που είτε ταλαιπωρούνται από τραυματισμούς είτε μοιάζουν ανέτοιμοι: ο Σιλά θα λείψει, ο Βιγιαφάνιες, ο Κουρμπέλης, ο Κουλιμπαλί πέρασαν μια δύσκολη εβδομάδα. Αλλά, παραδόξως, αυτός που έχει να χάσει πολλά απόψε είναι ο ΠΑΟΚ. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης έχει προετοιμαστεί για ένα μεγάλο πάρτι. Οι απαιτήσεις είναι μεγάλες. Και αν κάτι στραβώσει, δικαιολογίες δεν θα υπάρξουν για κανέναν…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ