Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, στον ουρανό του Σαν Σίρο είχαν μαζευτεί αρκετά σύννεφα. Ισως κάποιοι να το εξέλαβαν ως κακό οιωνό. Ο,τι ακολούθησε θα μείνει βαθιά χαραγμένο σε όσους βρέθηκαν εκείνο το βράδυ στις εξέδρες του γηπέδου για το καθοριστικό παιχνίδι με τη Σουηδία. Ο αποκλεισμός της Ιταλίας από την τελική φάση του Μουντιάλ, για πρώτη φορά ύστερα από 60 χρόνια, τους πάγωσε ποιο πολύ και από την ιδιαίτερα χαμηλή θερμοκρασία που επικρατούσε εκείνο το βράδυ.
Ο Τύπος σε όλο τον πλανήτη προσπαθούσε το επόμενο πρωινό να συνειδοποιήσει τι είχε συμβεί: «Μουντιάλ χωρίς Ιταλία» ήταν το πρωτοσέλιδο της ισπανικής «Marca», ενώ το «Ciao Italia» της γαλλικής «L’ Equipe» έμοιαζε με δακρύβρεχτο αποχαιρετισμό. Ωστόσο, όταν οι αντιπροσωπείες των ομοσπονδιών που θα λάβουν μέρος στην τελική φάση εισέλθουν στο Κρεμλίνο για την κλήρωση των ομίλων, την 1η Δεκεμβρίου, ο αποκλεισμός της Ιταλίας θα έχει ξεχαστεί. Αυτοί που θέλουν τον χρόνο τους για να το συνειδητοποιήσουν και να καταλάβουν τι πήγε λάθος είναι οι Ιταλοί.
Η απουσία της Σκουάντρα Αντζούρα από την τελική φάση Μουντιάλ για πρώτη φορά μετά το 1958 ήταν ένα τεράστιο σοκ για την ιταλική κοινωνία. Ο Τύπος μπορεί να ζήτησε «να πέσουν κεφάλια», εννοώντας και στελέχη της ομοσπονδίας, όμως αυτές τις ώρες δύσκολα οι υψηλά ιστάμενοι φαίνεται να είναι έτοιμοι να αποδεχτούν τις ευθύνες τους.

«Δεν λυπάμαι για τον εαυτό μου, αλλά για το ιταλικό ποδόσφαιρο. Αποτύχαμε σε κάτι που σημαίνει πολλά για την κοινωνία» είπε ο μεγάλος Τζιανλουίτζι Μπουφόν, ο οποίος ξέσπασε σε δάκρυα στην τελευταία του παρουσία κάτω από την εστία της Εθνικής. Την ανάληψη ευθυνών ζήτησε ακόμα και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και οι βολές είχαν να κάνουν με την ιεραρχία του ιταλικού ποδοσφαίρου.
Ο προπονητής Τζιαν Πιέρο Βεντούρα αποτέλεσε παρελθόν πριν συμπληρωθούν 48 ώρες από τον αποκλεισμό. Ωστόσο ο πρόεδρος της ιταλικής ομοσπονδίας Κάρλο Ταβέκιο, ο άνθρωπος που τον προσέλαβε στη θέση του ομοσπονδιακού τεχνικού, δεν δείχνει τέτοια διάθεση, παρότι οι πάντες στρέφονται εναντίον του και ζητούν την παραίτησή του. Ο ιταλικός Τύπος χαρακτήρισε τον Βεντούρα ως τον χειρότερο προπονητή που είχε ποτέ η εθνική ομάδα.
Και τώρα ποιος; Ενα ερώτημα που τίθεται από όλους και έχει να κάνει με τον άνθρωπο που θα αναλάβει να δώσει στην ιταλική ομάδα τη χαμένη τιμή. Ενα θέμα έχει να κάνει και με τον προϋπολογισμό της ομοσπονδίας, καθώς ο Βεντούρα έπαιρνε 1,5 εκατ. ετησίως, ενώ τα ονόματα των υποψηφίων να τον αντικαταστήσουν έχουν ιδιαίτερα υψηλό κασέ. Πρώτος και καλύτερος είναι ο Κάρλο Αντσελότι, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι ελεύθερος, μετά τη λύση της συνεργασίας του με την Μπάγερν. Βέβαια, ο αγγλικός Τύπος έχει αναφέρει πως ο Αντσελότι έχει προτάσεις από Τσέλσι και Αρσεναλ, ενώ και ο ίδιος φαίνεται να προτιμά την Πρέμιερ Λιγκ. Στη λίστα είναι και τα ονόματα άλλων διακεκριμένων ιταλών προπονητών, όπως του Ρομπέρτο Μαντσίνι αλλά και των Κλάουντιο Ρανιέρι και Μάρκο Τζιανπάολο. Από τις ιδιαίτερα ακριβές επιλογές είναι οι Μασιμιλάνο Αλέγκρι και Αντόνιο Κόντε.

100 εκατ. ευρώ κοστίζει η απουσία στη FIFA

Οι Ιταλοί αναρωτιούνται επίσης πώς θα περάσει ο χρόνος στο διάστημα διεξαγωγής του Μουντιάλ. Τι θα κάνουν από τις 14 Ιουνίου έως τις 15 Ιουλίου, ημέρα του τελικού. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν θα ασχοληθούν. Παράλληλα, υπάρχει και το οικονομικό κόστος. Το γεγονός ότι η FIFA εκτιμά πως θα χάσει περίπου 100 εκατ. ευρώ από την απουσία της Σκουάντρα Αντζούρα ουδόλως απασχολεί τους Ιταλούς. Ο πρώην πρόεδρος της ομοσπονδίας Φράνκο Καράρο εκτίμησε ότι η συνολική ζημιά για τη χώρα μπορεί να αγγίξει το ένα δισ. ευρώ, ενώ η «Repubblica» υπενθύμισε πως πέρυσι, με τη συμμετοχή της Ιταλίας στο Euro της Γαλλίας, αυξήθηκαν σημαντικά οι αγορές τηλεοράσεων. Τώρα αναμένεται ακόμα και πτώση στον τζίρο του στοιχήματος. Η ιταλική ομοσπονδία επίσης θα χάσει αρκετά έσοδα. Κατ’ αρχάς, 7 εκατ. ευρώ θα έβαζε στα ταμεία της μόνο από τη συμμετοχή στη διοργάνωση. Αλλα 22 εκατ. ευρώ είναι τα έσοδα από τους χορηγούς και στην ομοσπονδία ξέρουν καλά πως πολλοί από αυτούς είναι πλέον έτοιμοι να αποχωρήσουν. Και κάτι ακόμα: Πριν από το Μουντιάλ της Βραζιλίας, το 2012, είχαν πωληθεί σχεδόν τρία εκατ. φανέλες της εθνικής ομάδας. Κάτι που φυσικά πλέον δεν πρόκειται να συμβεί.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ