Το Περού έγινε η τελευταία ομάδα που κέρδισε θέση στο Μουντιάλ της Ρωσίας, εξασφαλίζοντας το 32ο εισιτήριο, αφού με τα γκολ των Τζέφερσον Φαρφάν (28’) και Κριστιάν Ράμος (65’) νίκησε 2-0 την Νέα Ζηλανδία στον επαναληπτικό μεταξύ τους διηπειρωτικό play-off στη Λίμα. Οι δύο ομάδες είχαν αναδειχθεί ισόπαλες χωρίς γκολ στο πρώτο ματς στο Ουέλινγκτον το Σάββατο.

Οι Περουβιανοί επιστρέφουν σε τελική φάση Μουντιάλ μετά από 36 χρόνια, αφού τελευταία φορά είχαν παρουσιαστεί στους τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1982, στην Ισπανία. Μία ιστορική επιτυχία, που γιορτάστηκε ανάλογα αμέσως μετά το τελευταίο σφύριγμα και θα εξακολουθήσει να γιορτάζεται καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, μιας και η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι σήμερα θα είναι εθνική εορτή.

«Αυτό είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα και τώρα είναι καιρός να γιορτάσουμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Κριστιάν Κουέβα, δημιουργός και των δύο γκολ του Περού. «Τώρα πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και να προετοιμαζόμαστε για τους τελικούς».

Το αποτέλεσμα επέκτεινε το αήττητο σερί του Περού σε 10 παιχνίδια, που είναι το μεγαλύτερο στην διάρκεια 75 ετών. «Η αποστολή ολοκληρώθηκε, ευχαριστώ», δήλωσε ο Αργεντινός προπονητής του Περού, Ρικάρντο Γκαρέκα. «Έχουμε καταφέρει κάτι πολύ σημαντικό για τη χώρα. Είμαι πολύ συγκινημένος».

Το Περού είναι στην 10η θέση της τελευταίας κατάταξης της FIFA και θα μπει στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας στην κλήρωση για το τουρνουά του επόμενου έτους, που θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα στις 1 Δεκεμβρίου.