Ο προπονητής κ. Αγγελος Αναστασιάδης, όταν ήταν στον ΠΑΟΚ, μιλούσε πολύ συχνά για την Παναγία και τη βοήθειά της. Ο Αναστασιάδης είχε επικαλεστεί τη φώτιση της Θεομήτορος για ένα σωρό πράγματα, αλλά δεν είχε ζητήσει τη βοήθειά της για να ξορκίσει κάτι αληθινά μεταφυσικό, δηλαδή την κατάρα που εμποδίζει τον ΠΑΟΚ να κάνει μια νίκη στο ΟΑΚΑ! Σήμερα ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας την ΑΕΚ και θα ‘λεγε κανείς ότι το μεγάλο ματς αυτό προκύπτει σε μια ιδανική για τον ΠΑΟΚ στιγμή: η ΑΕΚ έχει αγωνιστεί την Πέμπτη στο Γιουρόπα Λιγκ με τη Μίλαν, έχει χάσει την περασμένη αγωνιστική τον ηγέτη της Πέτρο Μάνταλο, που έπαθε ρήξη χιαστών και θα χάσει τη σεζόν, και δεν θα έχει στις τάξεις της και τον Τσιγκρίνσκι, δηλαδή έναν από τους πλέον αξιόπιστους αμυντικούς της. Ομως για να την κερδίσει ο ΠΑΟΚ, και να της ξεφύγει στη βαθμολογία, θα πρέπει να κάνει κάτι δύσκολο, δηλαδή να ξορκίσει μια κατάρα που στα παιχνίδια του ΟΑΚΑ μοιάζει να τον κυνηγάει.

Ο Λουτσέσκου θέλει μόνο νίκες

Ο ΠΑΟΚ έχει να νικήσει στο ΟΑΚΑ την ΑΕΚ από το 2012. Τα πέντε τελευταία χρόνια στο Ολυμπιακό Στάδιο δεν έχει κερδίσει ούτε την Ενωση, αλλά ούτε και τον Παναθηναϊκό, όσες φορές ο τελευταίος το χρησιμοποίησε σαν έδρα του. Το ακόμη πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως δεν σκοράρει καν! Ακόμη και την πολύ κακή σεζόν της ΑΕΚ, την περίοδο 2012-13, όταν η Ενωση υποβιβάστηκε, ο ΠΑΟΚ έφερε ισοπαλία, 0-0. Ενδεικτικά της κακοδαιμονίας του, αλλά και των μέτριων εμφανίσεών του, είναι τα δυο περσινά ματς. Την 24η αγωνιστική ο ΠΑΟΚ κατέβηκε στο ΟΑΚΑ έχοντας ένα σερί επτά παιχνιδιών χωρίς ήττα εκτός έδρας. Μια Κυριακή πριν είχε κερδίσει στην Τούμπα τον Ολυμπιακό. Στο ΟΑΚΑ βρέθηκε να χάνει με 1-0 μετά από 42 δευτερόλεπτα και στο 50ό λεπτό του αγώνα έμεινε με δέκα παίκτες γιατί ο Μαλεζάς έκανε ένα ανόητο φάουλ. Στο τέλος έχασε με 3-0. Στο ματς των πλέι οφ, πενήντα μέρες αργότερα, ο ΠΑΟΚ κατέβηκε να νικήσει για να πάρει το εισιτήριο για τον προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ: μία εβδομάδα πριν είχε κερδίσει στα χαρτιά το ματς με τον ΠΑΟ στη Λεωφόρο. Και πάλι έχασε, με 1-0. Η ήττα του προκάλεσε τα νεύρα του μεγαλομετόχου κ. Ιβάν Σαββίδη –μετά από αυτό το ματς όλοι γνώριζαν ότι η θητεία του Βλάνταν Ιβιτς στον πάγκο θα ολοκληρωνόταν. Πίσω από αυτές τις ήττες κρύβονται φυσικά και αγωνιστικές εξηγήσεις, όμως δεν χωράει αμφιβολία πως υπάρχει και κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα. Ο ρουμάνος προπονητής του κ. Ρασβάν Λουτσέσκου, που το έχει αντιληφθεί, έλεγε μετά το ματς με τον Αστέρα Τρίπολης ότι «για την ομάδα του ΠΑΟΚ είναι υποχρεωτικό να κερδίζει, έστω και χωρίς να έχει την καλύτερη απόδοση, γιατί μόνο έτσι μπορεί να θεραπεύσει χρόνιες παθήσεις».

Το άδειασμα της ΑΕΚ

Προβληματάκια έχει και η ΑΕΚ, που μπορεί να μην έχει να εξορκίσει κατάρες και δαίμονες αυτή την αγωνιστική, αλλά έχει κι αυτή τις δυσκολίες της. Ο προπονητής της κ. Μανόλο Χιμένεθ, μετά την τελευταία ήττα της ομάδας εντός έδρας (προ δύο εβδομάδων η Ενωση ηττήθηκε από τον Ατρόμητο με 0-1), δήλωσε πως «είναι φανερό ότι η ΑΕΚ υποφέρει και δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική όταν καλείται να δώσει τρία ματς σε μία εβδομάδα». Ο Χιμένεθ έχει δίκιο: από τότε που ξεκίνησαν οι υποχρεώσεις της ΑΕΚ στο Γιουρόπα Λιγκ, στο ματς που η Ενωση παίζει στο πρωτάθλημα μετά το ευρωπαϊκό της παιχνίδι αγκομαχά. Μετά την πρόκριση επί της Μπριζ έφερε ισοπαλία 0-0 στα Γιάννενα, μετά το ματς με την Αούστρια στο ΟΑΚΑ έχασε στην Τρίπολη και μετά την ισοπαλία με τη Μίλαν στο Σαν Σίρο ηττήθηκε από τον Ατρόμητο. Στον Χιμένεθ έγινε πολύ σκληρή κριτική, όταν στο παιχνίδι με τον ουραγό Αστέρα στην Τρίπολη άλλαξε τη μισή ομάδα. Η ήττα τού χρεώθηκε προσωπικά. Ομως και όταν εναντίον του Ατρομήτου ο Χιμένεθ χρησιμοποίησε πολλούς από τους έντεκα βασικούς στο Μιλάνο, η ΑΕΚ πάλι έχασε. Κατά τον προπονητή δεν είναι πρόβλημα φυσικής κατάστασης, αλλά μυαλού. Η ΑΕΚ μετά τα ευρωπαϊκά ματς χαλαρώνει. Αδειάζει.

Μπακασέτας αντί Μάνταλου και Σάκχοφ αντί Μαουρίσιο

Ο ΠΑΟΚ, που δεν έχει ευρωπαϊκά παιχνίδια, έχει σίγουρα μεγαλύτερη φρεσκάδα, αλλά κι αυτός κουβαλά ερωτηματικά. Το αποψινό παιχνίδι μοιάζει πολύ με αυτό που έδωσε και έχασε από τον Ολυμπιακό στο «Καραϊσκάκης»: και τότε είχε στα υπέρ του τη συγκυρία της στιγμής (ήταν ξεκούραστος ενώ ο Ολυμπιακός είχε μόλις επιστρέψει από το Καμπ Νου) και τότε ήθελε μια νίκη για να ξεφύγει στη βαθμολογία και να «σκοτώσει» τις όποιες ελπίδες του αντιπάλου του. Και τώρα, όπως και τότε, ο σημερινός του αντίπαλός μετά το μεταξύ τους παιχνίδι πρέπει να πάει στη Λεωφόρο να αντιμετωπίσει τον ΠΑΟ. Η ΑΕΚ έχει το ίδιο στρες που είχε και τότε ο Ολυμπιακός – μένει να δούμε αν θα έχει και τα ψυχικά αποθέματα που το ματς απαιτεί. Πολλά θα κριθούν και από το αν οι δύο προπονητές θα αντικαταστήσουν σωστά τους δύο μεγάλους απόντες τους. Ο Χιμένεθ προετοιμάζει για τη θέση του Μάνταλου τον Μπακασέτα, που περιμένει δύο χρόνια την ευκαιρία να παίξει συνεχόμενα ματς. Κι ο Λουτσέσκου θα χρησιμοποιήσει αντί του απόντος (για δύο μήνες) τραυματία Μαουρίσιο τον έμπειρο Σάκχοφ. Η ΑΕΚ αναζητεί έναν σκόρερ: η άμυνα του ΠΑΟΚ είναι από τις καλύτερες στο πρωτάθλημα και η ΑΕΚ στο να βρει γκολ δυσκολεύεται. Ο ΠΑΟΚ απλώς αναζητεί έναν εξορκιστή για την κατάρα…

Ελάχιστη γκρίνια υπήρξε για την τοποθέτηση του διεθνούς διαιτητή Αρετόπουλου, που κάποτε δεν ήθελε καμία από τις δύο ομάδες στα παιχνίδια της. Στη Θεσσαλονίκη υπήρξαν μερικές μουρμούρες, αλλά ο αντιπρόεδρος της ομάδας κ. Γιώργος Σαββίδης με δημόσια τοποθέτησή του παρακάλεσε τους πάντες να σταματήσουν. Η ΑΕΚ δεν είχε κερδίσει στα Γιάννενα με τον Αρετόπουλο, αλλά κράτησε κι αυτή τους τόνους χαμηλά. Οι δύο ομάδες έχουν εξαιρετικές σχέσεις και στηρίζουν και οι δύο τη διοίκηση της ΕΠΟ. Σε άλλες εποχές στο άκουσμα του ονόματος του διαιτητή θα είχαν χαλάσει τον κόσμο. Τώρα ίσως κάποιος φωνάζει, αλλά μετά το ματς…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ