Είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος ότι θα αλλάξει εντυπωσιακά κάτι στη σεζόν των δύο αιώνιων αντιπάλων μετά το αποψινό ντέρμπι της Λεωφόρου. Ο Ολυμπιακός θα συνεχίσει να διεκδικεί όσο γίνεται το πρωτάθλημα: η νίκη του επί του ΠΑΟΚ στο «Καραϊσκάκης» την περασμένη αγωνιστική τού επέτρεψε να πλησιάσει την κορυφή, στην οποία δεν υπάρχει πια ούτε η ΑΕΚ ούτε ο ΠΑΟΚ, αλλά ο Ατρόμητος.
Ο ΠΑΟ θα συνεχίσει να παλεύει ελπίζοντας πως η καλή βαθμολογική θέση της ομάδας και η συσπείρωση των οπαδών θα σταθούν αιτία ώστε να εμφανιστεί κάποιος χρηματοδότης για να βοηθήσει την ομάδα. Και οι δύο χρειάζονται πολύ τη νίκη, ο καθένας για τους λόγους του. Ολα αυτά κάνουν το αποψινό ματς αρκετά γοητευτικό: ένα ντέρμπι σημαντικό βαθμολογικά, έστω και αν ο νικητής του δύσκολα θα βρεθεί στην κορυφή της βαθμολογίας μετά το τέλος των αγώνων της 9ης αγωνιστικής.Τα τελευταία χρόνια, όσο πλησιάζουμε προς το ντέρμπι της Λεωφόρου, τόσο πληθαίνουν οι ευχές όλων να αρχίσει και να τελειώσει κανονικά: στο γήπεδο αυτό τίποτε δεν είναι δεδομένο, και αυτός είναι ένας από τους πονοκεφάλους των ανθρώπων του ΠΑΟ. Ο προπονητής της ομάδας κ. Μαρίνος Ουζουνίδης αυτή την εβδομάδα θύμισε σε όλους ότι πέρυσι, που το ματς έγινε χωρίς παρατράγουδα, ο ΠΑΟ και νίκησε και ωραίο ποδόσφαιρο έπαιξε.

Οι δύο ομάδες του ΠΑΟ

Ο Ουζουνίδης εφέτος είναι σαν να προπονεί δύο ομάδες του Παναθηναϊκού: ο ΠΑΟ που αγωνίζεται εντός έδρας και ο ΠΑΟ που αγωνίζεται εκτός μικρή σχέση έχουν. Ο ΠΑΟ στην έδρα του δημιούργησε προβλήματα ακόμη και στην Αθλέτικ Μπιλμπάο καλοκαιριάτικα: στον προκριματικό του Γιουρόπα λιγκ είχε προηγηθεί των Βάσκων με 2-0, παίρνοντας ένα σημαντικό αβαντάζ, αλλά κατέστρεψε τα πάντα εκείνο το βράδυ η άμυνά του, η οποία είχε δεχτεί τρία γκολ σε επτά λεπτά. Εκτοτε ο ΠΑΟ άλλαξε πολύ καθώς τις τελευταίες ημέρες των μεταγραφών απέκτησε συνολικά έξι ποδοσφαιριστές, και αυτό είχε επιπτώσεις στην ομοιογένεια της ομάδας. Η ομάδα του Ουζουνίδη είναι, ειδικά επιθετικά, χειρότερη από πέρυσι, όμως στη Λεωφόρο, μπροστά στο πιστό κοινό της κάνει ψυχωμένα ματς: κέρδισε τον ΠΑΣ πετυχαίνοντας δυο γκολ στα πρώτα 10 λεπτά, αλλά και την ΑΕΛ με γκολ στη λήξη του αγώνα, μολονότι αγωνιζόταν με 9 παίκτες! Εκτός έδρας, ωστόσο, η ίδια ομάδα εμφανίζεται χωρίς τρόπους επίθεσης, δεν μπορεί να κρατήσει το μηδέν στην άμυνα και για την ώρα δυσκολεύεται με αντιπάλους που θα έπρεπε να είναι του χεριού της, όπως η Κέρκυρα και η Λαμία. Αλλά αυτό το παιχνίδι, για τον Παναθηναϊκό, δεν έχει καμία σχέση με όσα προηγήθηκαν, ούτε και με όσα θα ακολουθήσουν.

Αναζητεί επαγγελματικές νίκες

Τα τελευταία χρόνια, και εξαιτίας της διαφοράς των δυο ομάδων στη βαθμολογία, διαφοράς συνήθως μεγάλης, για τον ΠΑΟ το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό είναι πάνω από όλα ένα ματς γοήτρου: αν η ομάδα το κερδίσει, έχει δώσει στους οπαδούς της τη χαρά που περιμένουν. Στα τελευταία ντέρμπι στη Λεωφόρο ο ΠΑΟ με αντίπαλο τον Ολυμπιακό ήταν πάντα ψυχωμένος γιατί βλέπει το συγκεκριμένο παιγνίδι ως ένα είδος ιστορικής αποστολής, απέναντι σε έναν αντίπαλο όπως ο Ολυμπιακός που παίζει συνήθως απλώς για τους τρεις βαθμούς, ψάχνοντας συνήθως μια επαγγελματική εμφάνιση από αυτές που δίνουν νίκες στο γκολ. Μια τέτοια καλή εμφάνιση έχει να κάνει από το 2013, όταν είχε κερδίσει με γκολ του Μήτρογλου και προπονητή τον Μίτσελ. Ο ΠΑΟ στα ματς γοήτρου είναι συνήθως καλύτερος: ο Ολυμπιακός είναι πιο αποτελεσματικός, όταν υπάρχει η υποχρέωση της νίκης για βαθμολογικούς σκοπούς και όταν από τον ΠΑΟ κινδυνεύει να χάσει κάποιον τίτλο. Πέρυσι ο Ολυμπιακός κέρδισε με 3-0 τον ΠΑΟ στο «Καραϊσκάκης», όταν οι δύο ομάδες ήταν κοντά στη βαθμολογία, αλλά στη Λεωφόρο παραδόθηκε άνευ αντίστασης, χάνοντας ένα ματς που ωστόσο δεν άλλαξε τη βαθμολογία του. Είχε διαφορά ασφαλείας από τους διώκτες του και τερμάτισε πρώτος.

Εφέτος χωρίς τον Μπεργκ

Εφέτος ο ΠΑΟ θα είναι πάλι ψυχωμένος, αν και σαφώς λιγότερο δυνατός από πέρυσι: δεν έχει πλέον τον Μάρκους Μπεργκ που είχε παράδοση να σκοράρει εναντίον του Ολυμπιακού και ο Ουζουνίδης θα ζητήσει από τον Μολίνς να τον μιμηθεί –ο εφετινός φορ του ΠΑΟ είναι καλός με την μπάλα στα πόδια, αλλά όχι εξίσου καλός σκόρερ. Το μυστήριο είναι ο Ολυμπιακός. Στο ματς με τον ΠΑΟΚ, μία εβδομάδα πριν, έπαιξε για πρώτη φορά εφέτος καλά στην άμυνα: η ερώτηση είναι αν μπορεί να το κάνει και στη Λεωφόρο και η απάντηση είναι δύσκολη γιατί ο Ολυμπιακός σε παιχνίδια ανάλογης δυσκολίας, στο ΟΑΚΑ κόντρα στην ΑΕΚ και στη Νέα Σμύρνη με αντίπαλο τον Πανιώνιο, δέχτηκε τρία γκολ! Ο Ολυμπιακός, μολονότι θα έχει πάλι σημαντικές απουσίες, έχει περισσότερες λύσεις, αλλά όπως συχνά επαναλαμβάνει ο προπονητής του κ. Τάκης Λεμονής «στα ντέρμπι δεν κρίνεται η συνολική ποιότητα μιας ομάδας: αυτό σπάνια απασχολεί». Αν οι δυο αντίπαλοι έπαιζαν δέκα φορές τότε ναι, η ποιότητα του ρόστερ θα μετρούσε καθοριστικά: τώρα θα μετρήσουν περισσότερο το πάθος, η διαχείριση της πίεσης και των νεύρων, η θέληση για τη νίκη και ο μαχητικός και σκληρός ΠΑΟ σε αυτούς τους τομείς δεν υπολείπεται του αντιπάλου του: εκτός αν τον «βραχυκυκλώσουν» οι ίδιοι οι οπαδοί του καταστρέφοντας τη ροή του ματς με επεισόδια, διακοπές, φωτοβολίδες κ.τ.λ. Το παιγνίδι θα το κερδίσει όποιος το προσεγγίσει καλύτερα, με τον ΠΑΟ να θέλει, ως γηπεδούχος, τη νίκη πιο πολύ.

Μόνο καλές αναμνήσεις

Ο ΠΑΟ για να έχει τύχη να υπερασπιστεί το γόητρό του πρέπει να έχει καθαρό μυαλό, να τρέξει περισσότερο και να πιέσει πολύ τους Φορτούνη και Οφόε, αλλά και τους όποιους ακραίους ερυθρόλευκους αμυντικούς που ο Λεμονής επιλέξει. Ο Ολυμπιακός για να κερδίσει πρέπει να εκμεταλλευτεί την επιθετική του ποιότητα, να βρει χώρους – κυρίως να παίξει τη σχεδόν άψογη άμυνα που έπαιξε με τον ΠΑΟΚ. Και οι δύο προπονητές έχουν μόνο ωραία πράγματα να θυμούνται όταν θα δουν ποια ομάδα αντιμετωπίζουν. Ο Ουζουνίδης έχει κερδίσει τον Ολυμπιακό με την ΑΕΛ, τον Ηρακλή, την Ξάνθη, τον Παναθηναϊκό, ενώ τον έχει δυσκολέψει ως προπονητής του Πανιωνίου. Ο Λεμονής, έπειτα από μια νίκη επί του ΠΑΟ στη Λεωφόρο με 1-4 για το Κύπελλο Ελλάδος, έπεισε τον Σωκράτη Κόκκαλη να του εμπιστευτεί την ομάδα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ