Ο απόλυτος σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης, Κριστιάνο Ρονάλντο, ήταν ο νικητής στο Παλάντιουμ του Λονδίνου. Ο Πορτογάλος τα πήρε όλα μέσα στο 2017 (Champions League, La Liga) και δικαιολογημένα αναδείχθηκε κορυφαίος παίκτης στον κόσμο (Best Player FIFA) για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά…

Μέσα από τη λίστα που έκανε η ομάδα ειδικών της παγκόσμιας συνομοσπονδίας, ο CR7 με τους Λιονέλ Μέσι και Νεϊμάρ ήταν η… τριπλέτα των υποψηφίων. Η διαδικασία της ψηφοφορίας χωρίστηκε ομοιόμορφα μεταξύ τεσσάρων κατηγοριών: ομοσπονδιακών προπονητών, αρχηγών εθνικών ομάδων, επιλεγμένων μελών των μέσων ενημέρωσης και φιλάθλων. Ο Ρονάλντο συγκέντρωσε τις περισσότερες προτιμήσεις και είχε κάθε λόγο να «πετάει στα σύννεφα» στην βρετανική πρωτεύουσα.

«Σας ευχαριστώ που με ψηφίσατε. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον Λίο και στον Νεϊμάρ που βρίσκονται εδώ. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω την Ρεάλ Μαδρίτης για την υποστήριξη που μου παρέχει κάθε χρόνο. Βρισκόμαστε στην Αγγλία για πρώτη φορά και παίρνω το βραβείο αυτό για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Είναι πραγματικά μία πολύ μεγάλη μέρα για μένα. Ευχαριστώ όλους τους υποστηρικτές μου σε όλο τον κόσμο. Το εκτιμώ αυτό. Είμαι τόσο χαρούμενος, σας ευχαριστώ και πάλι και σας εύχομαι καλό βράδυ», τόνισε αμέσως μετά την βράβευσή του ο άσος των «μερένγκες».

Το βραβείο της κορυφαίας παίκτριας για το 2017 πήρε η Ολλανδή, Λίκε Μάρτενς, η οποία ανήκει στην Μπαρτσελόνα και με την Εθνική ομάδα της χώρας της πανηγύρισε την κατάκτηση του EURO 2017 τον περασμένο Αύγουστο.

***Πέντε παίκτες της πρωταθλήτριας Ευρώπης, Ρεάλ Μαδρίτης, συμπεριελήφθησαν στην κορυφαία ενδεκάδα για το 2017. Ο λόγος για τους Σέρχιο Ράμος, Μαρσέλο, Τόνι Κρόος, Λούκα Μόντριτς και Κριστιάνο Ρονάλντο, ενώ οι υπόλοιποι 6 είναι οι: Τζιανλουίτζι Μπουφόν (Γιουβέντους), Ντάνι Άλβες (Γιουβέντους/Παρί Σεν Ζερμέν), Λεονάρντο Μπονούτσι (Γιουβέντους/Μίλαν), Αντρές Ινιέστα (Μπαρτσελόνα), Μέσι (Μπαρτσελόνα) και Νεϊμάρ (Μπαρτσελόνα/Παρί Σεν Ζερμέν).

Το βραβείο Fair Play πήρε ο 26χρονος Ιβοριανός, Φράνσις Κονέ, της Ζμπογιόβκα Μπρνο, ενώ στις γυναίκες κορυφαία προπονήτρια για το 2017 αναδείχθηκε η ομοσπονδιακή τεχνικός της εθνικής Ολλανδίας, Σαρίνα Βίγκμαν.

***Οδήγησε την Ρεάλ Μαδρίτης στην κατάκτηση του Champions League και της La Liga. Δικαιωματικά, το βραβείο του κορυφαίου προπονητή για το 2017 (Best FIFA Coach) πήγε στον τεχνικό των «μερένγκες», Ζινεντίν Ζιντάν (υποψήφιοι ήταν και οι Αντόνιο Κόντε, Μασιμιλιάνο Αλέγκρι). Ο Γάλλος μετά τη βράβευσή του στην τελετή που έγινε στο Λονδίνο, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις: «Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, είναι μία σημαντική στιγμή για μένα, μία μεγάλη τιμή. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ποδοσφαιριστές μου που το έκαναν πραγματικότητα.»

***Ο Ολιβιέ Ζιρού έλαβε το βραβείο «Φέρεντς Πούσκας» για το πιο όμορφο γκολ της χρονιάς. «Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Είναι πραγματικά μεγάλη τιμή για μένα και είμαι ενθουσιασμένος που παραλαμβάνω αυτό το βραβείο ενώπιον των θρύλων του ποδοσφαίρου. Ευχαριστώ τον κόσμο που με ψήφισε. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια και στους άλλους υποψήφιους που πέτυχαν καταπληκτικά τέρματα. Θέλω να αφιερώσω αυτό το βραβείο στον πατέρα μου», δήλωσε.
Εκτός του σέντερ φορ της Άρσεναλ, υποψήφιοι για το καλύτερο γκολ του 2017 ήταν και οι Ντένια Καστεγιάνος (Βενεζουέλα), Οσαρίνε Μασουλούκε (Νότια Αφρική).