Τα μεγάλα πρωταθλήματα στην Ευρώπη αποκτούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον όταν εμφανίζεται κάτι διαφορετικό. Και αυτό έχει να κάνει με την παρουσία μιας ομάδας η οποία προσθέτει αυτό το… έξτρα στη διοργάνωση. Πριν από δύο χρόνια όλοι μιλούσαν για τη Λέστερ στην Πρέμιερ Λιγκ. Αυτό που πέτυχαν οι αλεπούδες ήταν ένα ποδοσφαιρικό θαύμα, το οποίο όμως δεν συμβαίνει συχνά. Στις μεγάλες ευρωπαϊκές λίγκες υπάρχουν ομάδες που δείχνουν εφέτος μια διαφορετική δυναμική συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, αν και είναι πολύ δύσκολο να έχουν έως το τέλος πρωταγωνιστικό ρόλο. Τέσσερις πόλεις, τέσσερις ομάδες. Γουότφορντ στην Αγγλία, Λεγανές στην Ισπανία, Ναντ στη Γαλλία και Σινσχάιμ στη Γερμανία.
Ηδη έχουμε διανύσει το πρώτο δίμηνο της εφετινής σεζόν και η παρουσία τους είναι άξια λόγου. Στις ομάδες αυτές θα βρούμε και γνωστά πρόσωπα, προπονητές και παίκτες που έχουν περάσει με επιτυχία και από την ελληνική λίγκα.
Γουότφορντ
Μία πόλη στην περιοχή του Χερτφορντσάιρ, 27 χλμ. από το κεντρικό Λονδίνο. Η τοπική ομάδα έχει στον πάγκο τον γνωστό μας από τη θητεία του στον Ολυμπιακό πορτογάλο τεχνικό Μάρκο Σίλβα.
Ο 40χρονος τεχνικός εμφανίστηκε στην Πρέμιερ Λιγκ πέρυσι, όταν προσπάθησε να διατηρήσει –χωρίς επιτυχία –τη Χαλ στην πρώτη επαγγελματική κατηγορία. Μπορεί να μην τα κατάφερε, όμως η δουλειά του εκτιμήθηκε και η Γουότφορντ δεν άργησε να τον προσεγγίσει. Αποτέλεσμα; Επειτα από οκτώ αγώνες είναι στην 4η θέση της βαθμολογίας, μετρώντας τέσσερις νίκες (τρεις εκτός έδρας), τρεις ισοπαλίες και μία ήττα.
Η μοναδική παραφωνία στην έως τώρα παρουσία της στην αγγλική Λίγκα είναι η συντριβή από τη Μάντσεστερ Σίτι στο Βικαρέιτζ Ρόουντ (6-0). Ο 40χρονος Πορτογάλος έχει κερδίσει την εκτίμηση των ανθρώπων της Πρέμιερ Λιγκ και θεωρείται από τους καλύτερους στην κατηγορία. «Νομίζω ότι είμαστε σε θέση να τελειώσουμε το πρωτάθλημα στην πρώτη 10άδα. Η ομάδα έχει αυτοπεποίθηση και αυτό φάνηκε στο β’ μέρος του αγώνα με την Αρσεναλ. Τώρα έχουμε έναν προπονητή που μας δίνει να καταλάβουμε τι θέλει, μιλάει αγγλικά και κάνει τα πράγματα πιο απλά. Μας εξηγεί τα πάντα και αυτό είναι πολύ σημαντικό» είπε ο 29χρονος άγγλος επιθετικός της Γουότφορντ, Τρόι Ντίνι, μετά την εντός έδρας νίκη επί της Αρσεναλ. Στο ρόστερ της αγγλικής ομάδας είναι και ο τερματοφύλακας της Εθνικής, Ορέστης Καρνέζης, ο οποίος έως τώρα δεν έχει αγωνιστεί.
Λεγανές
Πόλη και δήμος της κοινότητας της Μαδρίτης. Η τοπική ομάδα είναι η εφετινή έκπληξη της ισπανικής λίγκας. Πρωταγωνιστής ο πρώην κεντρικός αμυντικός του Ολυμπιακού, Δημήτρης Σιόβας, ο οποίος έχει ήδη συμπεριληφθεί δύο φορές στην κορυφαία ενδεκάδα της αγωνιστικής στα παιχνίδια με Ατλέτικο Μαδρίτης και Μάλαγα. Ο Σιόβας είναι από τους βασικούς συντελεστές της εξαιρετικής αμυντικής λειτουργίας της Λεγανές, η οποία –μαζί με την Μπαρτσελόνα –έχει δεχτεί μόλις τρία γκολ σε οκτώ ματς. Η άμυνα της Λεγανές είναι από τις καλύτερες στα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Η ομάδα είναι στην 6η θέση, με τέσσερις νίκες, δύο ισοπαλίες, δύο ήττες. Προπονητής είναι ο Βάσκος Ασιερ Γκαριτάνο, ο οποίος ανέλαβε την ομάδα το 2013, στην 3η κατηγορία, και το 2016 την ανέβασε στην Πριμέρα Ντιβισιόν.
Ναντ
Η πρωτεύουσα της Χώρας του Λίγηρα, στις όχθες του οποίου είναι χτισμένη. Η τοπική ομάδα είναι μία από τις πιο ιστορικές στη Γαλλία, καθώς έχει κατακτήσει οκτώ φορές τον τίτλο, όμως από την περίοδο 2000-2001 έχει χάσει την επαφή με την κορυφή.
Το περασμένο καλοκαίρι στη Ναντ πήγε ο Κλαούντιο Ρανιέρι, πρωταθλητής πριν από δύο χρόνια στην Πρέμιερ Λιγκ με τη Λέστερ. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που χαμογέλασαν ειρωνικά. Μετά τις ήττες (από Λιλ και Μαρσέιγ), τα ειρωνικά χαμόγελα έγιναν περισσότερα, ωστόσο κόπηκαν απότομα στη συνέχεια. Η Ναντ άφησε πίσω τις ήττες καθώς ακολούθησαν δύο ισοπαλίες και πέντε νίκες. Ο 66χρονος Ρανιέρι έχει φέρει την ομάδα έπειτα από εννέα αγώνες στην τρίτη θέση της βαθμολογίας, ισοβαθμώντας με Σεντ Ετιέν και Μαρσέιγ. Καθόλου άσχημα… Στη Ναντ έχουν αρχίσει να ονειρεύονται επιστροφή στα ευρωπαϊκά σαλόνια, αλλά ο Ρανιέρι κρατάει… μικρό καλάθι υποστηρίζοντας ότι ακόμη η ομάδα χρειάζεται δουλειά και βελτίωση και φυσικά δεν γίνεται καμία σύγκριση με τη Λέστερ.
Κατευθείαν για Τσάμπιονς Λιγκ
Είναι ένα προάστιο της πόλης Σινσχάιμ, στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Τι σχέση έχει με το Λάντσμπεργκ, μια μικρή πόλη στον παραπόταμο του Δούναβη, Λεχ, στη Νοτιοδυτική Βαυαρία; Το Λάντσμπεργκ είναι η γενέτειρα του 29χρονου προπονητή της Χοφενχάιμ, Γιούλιαν Νάγκελσμαν, του ανθρώπου που άλλαξε την ιστορία της ομάδας και από τη μάχη του υποβιβασμού την οδήγησε στα ευρωπαϊκά σαλόνια. Ο Νάγκελσμαν ανέλαβε την ομάδα στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας και επτά βαθμούς μακριά από την παραμονή. Η Χοφενχάιμ όχι μόνο διατηρήθηκε στην Μπουντεσλίγκα, αλλά την επόμενη χρονιά εξασφάλισε τη συμμετοχή της στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Νάγκελσμαν, νεότερος σε ηλικία προπονητής στην πρώτη επαγγελματική κατηγορία, αναδείχτηκε κορυφαίος της χρονιάς. Οσο για τη Χοφενχάιμ, παραμένει αήττητη στην έδρα της για δεύτερη συνεχόμενη περίοδο και στοχεύει αυτή τη φορά να μη χρειαστεί προκριματικά για το Τσάμπιονς Λιγκ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ