Τα παιχνίδια ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στον ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια είναι σχεδόν όλα περιπετειώδη και συναρπαστικά: συχνά καθορίζουν και την τελική βαθμολογία του πρωταθλήματος. Ενα τέτοιο ματς είναι στο πρόγραμμα της τρέχουσας 8ης αγωνιστικής: απόψε ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης» και το παιχνίδι έχει και για τους δύο χαρακτήρα τελικού. Εστω κι αν ακόμα βρισκόμαστε στον Οκτώβρη.
Οι δύο αποψινοί αντίπαλοι είναι οι ακριβότερες ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος: η αξία των παικτών του Ολυμπιακού ξεπερνά τα 75 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους ειδικούς της γερμανικής ιστοσελίδας Transfermarkt, ενώ αυτή του ΠΑΟΚ τα 55. Και οι δύο φτάνουν απόψε στο μεγάλο ματς έχοντας πάντως περάσει κάμποσες θύελλες, μολονότι δεν έχουν συμπληρωθεί ούτε τρεις μήνες από την έναρξη των επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων.
Ο ΠΑΟΚ που άλλαξε πολύ
Ο ΠΑΟΚ άλλαξε πρώτος τον προπονητή του, αντικαθιστώντας τον Σέρβο Στανόγεβιτς με τον πρώην προπονητή της Ξάνθης Ρασβάν Λουτσέσκου: η αλλαγή έγινε μετά τον αποκλεισμό του από τη μικρομεσαία σουηδική Εστερσουντ. Για να αντιμετωπιστεί η πρόωρη γκρίνια που ξέσπασε στη Θεσσαλονίκη μετά την ευρωπαϊκή αποτυχία, ο κ. Ιβάν Σαββίδης έδωσε εντολή στο τέλος του καλοκαιριού να γίνουν μερικές σημαντικές μεταγραφές, που επέτρεψαν στον Λουτσέσκου να φτιάξει την ομάδα από την αρχή.
Οι επιστροφές του Μακ και του Βιερίνια, αλλά και οι προσθήκες του Ελ Καντουρί, του Ζαμπράνο και του Μαουρίσιο αναπτέρωσαν την πίστη των οπαδών στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο ΠΑΟΚ δεν παίζει θεαματικό ποδόσφαιρο, δεν έχει κερδίσει ακόμα μακριά από την Τούμπα, έχει όμως την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος καθώς έχει δεχθεί μόνο δύο γκολ, έχει στις τάξεις του τον πρώτο σκόρερ της Σούπερ Λίγκας Αλεξάντερ Πρίγιοβιτς και κατεβαίνει στο Φάληρο με σκοπό να διευρύνει τους πέντε βαθμούς της διαφοράς που τον χωρίζουν από τους Ερυθρόλευκους, απέναντι στους οποίους ο Λουτσέσκου δεν έχει όμως νίκη.
Ο ΠΑΟΚ ανέβασε αρκετά τους τόνους αυτή την εβδομάδα. Ο αντιπρόεδρός του Γιώργος Σαββίδης, που αγαπάει τις προκλήσεις, έκανε πολεμικό προσκλητήριο («πάμε για πόλεμο» έγραψε στον λογαριασμό του στο Instagram), η ομάδα ανήγγειλε ανοιχτή προπόνηση, ώστε οι οπαδοί της να τη μετατρέψουν σε φιέστα, οι παράγοντες του ΠΑΟΚ ζήτησαν ραντεβού με τον αρχιδιαιτητή Μέλο Περέιρα και οι παίκτες του Δικεφάλου του Βορρά δηλώνουν πως αυτός είναι ο πρώτος τελικός στην πορεία της ομάδας προς τον τίτλο.
Η νίκη με 4-0 στο ματς με τη Λαμία την περασμένη αγωνιστική και το σκαρφάλωμα στην κορυφή της βαθμολογίας μετά από τρία χρόνια ανέβασαν το ηθικό της ομάδας στα ύψη.
Ο Ολυμπιακός ψάχνει αντίδραση
Και ο Ολυμπιακός; Αφού πέρασε ένα ωραίο καλοκαίρι, που σημαδεύτηκε από τον ερχομό πολλών ακριβών ποδοσφαιριστών και τις δύο ευρωπαϊκές προκρίσεις που έδωσαν στην ομάδα το πολυπόθητο εισιτήριο για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, προέκυψε ξαφνικά η πρώτη μεγάλη κρίση.
Ο πρωταθλητής πλήρωσε την καλοκαιρινή κούραση, αλλά και μια έλλειψη ομοιογένειας, αφού οι νεοφερμένοι ποδοσφαιριστές έχουν δυσκολίες προσαρμογής ενώ κάποιοι υπέφεραν και από τραυματισμούς –παίκτες όπως ο Μποτία, ο Εμενίκε, ο Ταχτσίδης, ο Βούκοβιτς έχουν αγωνιστεί ελάχιστα. Μετά την ήττα στο ντέρμπι με την ΑΕΚ απομακρύνθηκε ο προπονητής Μπέσνικ Χάσι και γύρισε ο παλιός γνώριμος Τάκης Λεμονής, αλλά δεν ήταν αρκετή απλά η επιστροφή του για να λυθούν ως διά μαγείας τα προβλήματα: η περιπετειώδης νίκη με 4-3 στη Νέα Σμύρνη με αντίπαλο τον Πανιώνιο επέτρεψε στον Ολυμπιακό να κρατήσει τη διαφορά από τον ΠΑΟΚ στους πέντε βαθμούς και μια νίκη του απόψε μπορεί να τον ξαναβάλει σε τροχιά τίτλου, όμως κάτι τέτοιο δεν είναι απλό.
Οι δύο τελευταίες νίκες του Ολυμπιακού στο «Γ. Καραϊσκάκης» με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ ήταν δύσκολες. Πέρυσι ο πρωταθλητής νίκησε 2-1 ανατρέποντας με ένα γκολ του Μιλιβόγεβιτς στο 82′ το σε βάρος του 0-1, και πρόπερσι είχε νικήσει 1-0, έχοντας ως σκόρερ τον δεξιό ακραίο αμυντικό Ομάρ Ελαμπντελαουί –πράγμα σπάνιο. Η τελευταία εύκολη νίκη του Ολυμπιακού ήταν τέσσερα χρόνια πριν, όταν οι Ερυθρόλευκοι είχαν συντρίψει με 4-0 τον επίσης φιλόδοξο ΠΑΟΚ του Στέφενς. Ομως εκείνος ο ΠΑΟΚ αγωνιζόταν στην Ευρώπη και ο γερμανός προπονητής του δεν είχε χρόνο να προετοιμάσει την ομάδα όπως ήθελε. Τώρα το πράγμα είναι αλλιώς.
Προβλήματα… μυαλού
Στον Ολυμπιακό όλοι περιμένουν να δουν μια αντίδραση. Ο Λεμονής δεν χρησιμοποίησε στο βασικό σχήμα κόντρα στην Μπαρτσελόνα ούτε τον Σεμπά ούτε τον Πάρντο για να τους έχει ξεκούραστους, μαζί με τον Καρίμ Ανσαριφάρντ στην κορυφή της επίθεσης. Ολοι ανησυχούν για τις μεταπτώσεις της ομάδας σε κάθε ματς και τη δυσκολία της να τρέξει στο τελευταίο τέταρτο.
Ο ΠΑΟΚ υποφέρει στα ματς που δίνει στην Αθήνα. Το πρόβλημα είναι πιο πολύ στο μυαλό –συνήθως η προσέγγιση των αγώνων στο Λεκανοπέδιο είναι φοβισμένη: εφέτος δεν κέρδισε τον ουραγό Απόλλωνα. Ομως αγωνίζεται γενικά καλύτερα στο «Γ. Καραϊσκάκης» από ό,τι με αντιπάλους τον ΠΑΟ, την ΑΕΚ, τον Πανιώνιο κ.τ.λ. Πριν από τρία χρόνια, με προπονητή τον Αγγελο Αναστασιάδη, είχε νικήσει (1-2) και είχε ξεφύγει από τον Ολυμπιακό πέντε βαθμούς, αλλά στη συνέχεια πλήρωσε τον ενθουσιασμό του, γιατί όπως έλεγε ο προπονητής του «τα πόδια όλων δεν ξαναγύρισαν στη γη».
Το αποψινό παιχνίδι είναι όντως κομβικό για την έκβαση του πρωταθλήματος. Μόνο που η μεγαλύτερη δυσκολία ξεκινά και για τους δύο μετά το τέλος του ματς. Η διαχείριση του αποτελέσματος δεν είναι ποτέ απλή υπόθεση.
Δεν υπήρξαν ανακοινώσεις για την τοποθέτηση του διαιτητή Κομίνη στο ματς. Ο διεθνής διαιτητής γνώριζε ότι θα διευθύνει το παιχνίδι εδώ και μέρες. Η ΚΕΔ δεν τον χρησιμοποίησε στα τελευταία ματς για να μην «καεί» εξαιτίας κάποιου λάθος. Ο ΠΑΟΚ έχει μόνο ωραίες αναμνήσεις. Ηταν διαιτητής στον περσινό τελικό του Κυπέλλου που ο ΠΑΟΚ κέρδισε, και στο ματς με τον ΠΑΟ στη Λεωφόρο που διακόπηκε και ο ΠΑΟΚ το πήρε στα χαρτιά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ