Την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου η Μπαρτσελόνα επιβεβαίωσε πως για την τρέχουσα σεζόν εκτιμά ότι τα έσοδά της θα εκτιναχθούν στα 897 εκατ. ευρώ, που αποτελούν ρεκόρ για κάθε ποδοσφαιaνομιστές της Καταλωνίας ξεκινούσαν και επίσημα την καμπάνια τους υπέρ του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, το οποίο έχει κηρυχθεί παράνομο από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας. Πρόκειται για δύο αντιφατικά γεγονότα, καθώς η ευρωστία της Μπαρτσελόνα οφείλεται εν πολλοίς στη συμμετοχή της στην Πριμέρα Ντιβισιόν.
Ακόμα και οι πιο φανατικοί αυτονομιστές διακηρύσσουν ότι η Μπαρτσελόνα θα πρέπει να συνεχίσει να αγωνίζεται στο ισπανικό πρωτάθλημα. Με άλλα λόγια, οι Καταλανοί θέλουν και τον πίτα ολόκληρη –δηλαδή μία πανίσχυρη Μπαρτσελόνα μέσα στο ισπανικό πρωτάθλημα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδά της και την παραμονή του Λιονέλ Μέσι και των άλλων αστέρων –και τον σκύλο χορτάτο, ένα ανεξάρτητο κράτος.
Οι πιέσεις που ασκεί η κεντρική κυβέρνηση ώστε να μην πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα στην Καταλωνία είναι ασφυκτικές. Δεν περιορίζονται μόνο στην κατάσχεση υλικού, στις συλλήψεις μελών της κυβέρνησης της περιφέρειας της Καταλωνίας ή στην ενίσχυση του ελέγχου επί των δημοσίων δαπανών στην περιοχή. Οι πιέσεις ασκούνται και στο καμάρι των Καταλανών, την Μπαρτσελόνα.
Ο επικεφαλής της ισπανικής λίγκας, ο Χαβιέρ Τέμπας, από τους φανατικούς πολεμίους για την αναβολή του δημοψηφίσματος, δηλώνει πως η παραμονή της Μπαρτσελόνα καθώς επίσης των Εσπανιόλ και Τζιρόνα στη Λα Λίγκα δεν είναι τόσο απλό θέμα όσο πολλοί υποστηρίζουν. Στην προσπάθειά τους να περιγράψουν το ζοφερό μέλλον της Μπάρτσα για να αποτρέψουν το «Ναι» στο δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας, ο Τέμπας και πολλοί ισπανοί αξιωματούχοι του αθλητισμού υποστηρίζουν πως οι Μπλαουγκράνα θα συμμετέχουν στο καταλανικό πρωτάθλημα, που στην καλύτερη περίπτωση θα μοιάζει με αυτό της Ολλανδίας.
Φυσικά η Μπαρτσελόνα θα έχει και τα αντίστοιχα έσοδα από μία χώρα που θα αριθμεί πλέον 7,5 εκατ. κατοίκους, θα τεθεί εκτός ΕΕ και ως επιτυχία θα θεωρείται η πρόκρισή της μέχρι τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. «Ανησυχώ για το μέλλον της Μπαρτσελόνα αν τελικά ανεξαρτητοποιηθεί η Καταλωνία. Μου προκαλούν έκπληξη τα σχόλια πως πρέπει να επιτραπεί στην Μπαρτσελόνα να συμμετάσχει στο ισπανικό πρωτάθλημα. Δεν θα είναι τόσο εύκολη μία τέτοια συμφωνία» υπογραμμίζει ο Τέμπας.
Στο ισπανικό πρωτάθλημα επιτρέπεται να συμμετέχουν και οι ομάδες της Ανδόρας ύστερα από σχετικό νόμο που έχει ψηφίσει η Βουλή της χώρας. Για να επιτραπεί στην Μπαρτσελόνα και στις άλλες ομάδες της Καταλωνίας να παίζουν στην Ισπανία θα πρέπει να ψηφιστεί νόμος από τη Βουλή της χώρας. Κάτι που στην παρούσα φάση σχεδόν το αποκλείει η κεντρική κυβέρνηση.
Η Μπαρτσελόνα θεωρείται προπύργιο των αυτονομιστών, αλλά στην ουσία πρόκειται για παρεξήγηση.
Φυσικά θεωρείται κάτι παραπάνω από μία ομάδα για τους κατοίκους της Καταλωνίας. Ο διάσημος καταλανός συγγραφέας Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν είχε χαρακτηρίσει την Μπαρτσελόνα «Σύμβολο του άοπλου στρατού της Καταλωνίας». Οι εξέδρες της ομάδας μετατρέπονται σε πολιτικό βήμα κάθε φορά που το ρολόι του αγώνα δείχνει 17 λεπτά και 14 δευτερόλεπτα. Είναι η στιγμή που όλο το Καμπ Νου φωνάζει δυνατά «Independecia!» και κυματίζουν χιλιάδες Σενιέρα για να τιμηθεί το έτος 1714, που ήταν το τελευταίο έτος της πλήρους ανεξαρτησίας των Καταλανών.
Η Μαρία Ρόζα Πιθχοάν, 65 ετών σήμερα, λέει πως οι αυτονομιστές όπως αυτή «δεν αντέχουν άλλο το ισπανικό κράτος» και αρρωσταίνουν που η Καταλωνία συνεχίζει να λεηλατείται από την Ισπανία. Η Πιθχοάν διατηρεί μαγαζί στην περιοχή και είναι μία από τις χιλιάδες οπαδούς της Μπαρτσελόνα που φωνάζουν υπέρ της ανεξαρτησίας στο Καμπ Νου. «Φωνάζω για ανεξαρτησία στο 17ο λεπτό γιατί είμαι Μπάρτσα». Εγινε οπαδός της Μπαρτσελόνα σε μικρή ηλικία, όταν στη διάρκεια της δικτατορίας του Φράνκο ένας πελάτης που επισκέφθηκε το εστιατόριο της οικογενείας της πρόσβαλε τους Καταλανούς και την ποδοσφαιρική τους ομάδα. «Αυτά που είχε πει εκείνος ο άνδρας τα κουβαλώ συνέχεια μαζί μου. Αν η Μπάρτσα ήταν ένας κανονικός σύλλογος, δεν θα γινόμουν ποτέ φίλαθλός της γιατί στα 7 με 8 χρόνια μου δεν μου άρεσε το ποδόσφαιρο».
Το επιχείρημα των υποστηρικτών του Junts Pel Si (Μαζί για το Ναι) για την παραμονή της Μπάρτσα στη Λα Λίγκα στηρίζεται στην άποψη πως όσο ανάγκη έχουν οι Μπλαουγκράνα το ισπανικό πρωτάθλημα, άλλο τόσο έχει το ισπανικό πρωτάθλημα ανάγκη αυτούς. Σημειώνουν δε πως γειτονικές χώρες όπως η Γαλλία ή η Πορτογαλία θα δέχονταν με μεγάλη χαρά την Μπαρτσελόνα στα πρωταθλήματά τους. «Δεν πιστεύω πως το ισπανικό πρωτάθλημα θα αφήσει το σημαντικότερο περιουσιακό του στοιχείο που είναι τα παιχνίδια Ρεάλ – Μπαρτσελόνα. Το πρωτάθλημα θα πεινάσει χωρίς την Μπάρτσα» δήλωνε πριν από δύο χρόνια ο εκ των φανατικών υποστηρικτών του «Ναι» και πρώην πρόεδρος της Καταλωνίας Αρτούρ Μας.
Παρά τον τόσο θόρυβο, η Μπαρτσελόνα κλείνει τα αφτιά της και παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της, που είναι να γίνει ο πρώτος αθλητικός οργανισμός που θα έχει έσοδα ένα δισ. ευρώ.
Εκτός κι αν επιβεβαιωθεί το χειρότερο σενάριο και αντί για κλάσικο η Μπάρτσα παίζει το παιχνίδι της χρονιάς με αντίπαλο την Εσπανιόλ…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ