Ο ΣΕΓΑΣ φαίνεται ότι χρησιμοποιεί λέξεις και χαρακτηρισμούς κατά το δοκούν (τουτέστιν, όπως τον βολεύει). Στην αναγγελία της σύνθεσης της εθνικής αποστολής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου υπήρχε η πρόβλεψη μιας δυναμικής διεθνούς παρουσίας. Η «δυναμική παρουσία» στο κείμενο απολογισμού της 20μελούς αντιπροσωπείας δεν ήταν βολική (ίσως παραπλανητική για τους μη γνωρίζοντες επαρκώς τα του ελληνικού στίβου) και τιτλοφορήθηκε «Ο ελληνικός στίβος συνεχίζει τη σταθερή του πορεία». Αυτή είναι όμως η πραγματικότητα; Η απάντηση, ευκρινέστατη, δίνεται από τα ατομικά στοιχεία επίδοσης στο Λονδίνο όλων των μελών της ομάδας. Εδώ πρέπει να αναγνωριστεί η πληρότητα καταγραφής, δηλαδή μια ειλικρινής εικόνα από τον ΣΕΓΑΣ, έστω και αν σε κάθε περίπτωση υπήρχε εμφανής η κατανόηση και πέραν της δικαιολογίας και αιτιολογίας.
ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ που καταγράφονται στο απολογιστικό κείμενο της αρχαιότερης ελληνικής ομοσπονδίας, της μήτρας σύμπαντος του ελληνικού αθλητισμού μέχρι τη φάση της ανακήρυξης των διαφόρων ομοσπονδιών, είναι εύγλωττα τεκμήρια για την «ασταθή» μάλλον πορεία του ελληνικού στίβου. Πέραν της επιβαλλόμενης ψυχικής ευφορίας (αλλά και υπερηφάνειας του φιλαθλητικού κόσμου για το αστραποβόλημα της «Κατερίνας μας», την αισιοδοξία του ακοντιστή, ταλαντούχου Κυριαζή και τις δύο παρουσίες σε ημιτελικό, της Μαρίας Μπελιμπασάκη, στα 200 μ., και της Ειρήνης Βασιλείου, στα 400 μ.), είναι χαρακτηριστική η αριθμητική υπεροπλία σε διακρίσεις των αθλητριών (συμπεριλαμβανομένης και της βαδίστριας Αντιγόνης Ντρισμπιώτη) –καταγράφηκαν οκτώ παρουσίες στις θέσεις 19-25, τρεις στην κλίμακα 26-30, μία στην 42η θέση, και μία στην 71η… Ακόμα και δύο μηδενισμοί (εγκατάλειψη αγώνα).
ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ στέλνουν το μήνυμά τους. Το πιεστικό ερώτημα είναι αν θα χρησιμοποιηθεί το μήνυμα αυτό από τη διοίκηση της ομοσπονδίας, τον αρχιπροπονητή και τους συνεργάτες του τεχνικούς ως εποικοδομητική αυτοκριτική και όχι για να χρυσωθεί το χάπι. (Γι’ αυτό άλλωστε φρόντισαν η «εθνική Κατερίνα» και ο προπονητής της, ο δικός μας, πια, Μιχάλης-Μίτσελ…)
ΣΩΣΤΑ σε κάθε ατομική αξιολόγηση υπήρχαν και τα «ελαφρυντικά», αλλά σε τέτοιον φραστικό πληθωρισμό ώστε όχι απλώς να αμβλύνεται η ακριβής προσωπική εικόνα αλλά και να συσκοτίζεται η πραγματικότητα. Βέβαια ουδείς αντιλέγει ότι η όλη εικόνα θα ήταν καλύτερη αν αγωνιζόταν, π.χ., ο Κώστας Φιλιππίδης ή η Νικόλ Κυριακοπούλου ή αν δεν «στραβοπατούσε» η Βούλα Παπαχρήστου στο τριπλούν. Η ουσία όμως είναι πως για μία ακόμα φορά λειτούργησαν τα «σωσίβια», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ