Η αρχή της αγωνιστικής περιόδου μοιάζει σαν την έξοδο ενός πλοίου από το λιμάνι με κατεύθυνση το ανοιχτό πέλαγος. Κι όσο πιο μεγάλο είναι το πλοίο, τόσο περισσότερο αυξάνει την ταχύτητα για να περάσει στον ωκεανό.
Η Ρεάλ Μαδρίτης βγήκε με τη μέγιστη ταχύτητα στην ανοιχτή θάλασσα και έδειξε έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της νέας χρονιάς. Ο Ζινεντίν Ζιντάν έδωσε εντολή «πρόσω ολοταχώς» και το πλήρωμα ανταποκρίθηκε πλήρως. Οι Μαδριλένοι άρχισαν τη σεζόν κατακτώντας και τα δύο τρόπαια που είχαν μπροστά τους. Το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, κόντρα στην κάτοχο του Γιουρόπα Λιγκ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά και το αντίστοιχο ισπανικό, επικρατώντας με επιβλητικό τρόπο δύο φορές της αιώνιας αντιπάλου, Μπαρτσελόνα. Και οι αγώνες με τους μπλαουγκράνα είχαν ιδιαίτερη σημασία. Δεν είναι μόνο το τρόπαιο, αλλά και το γόητρο, η αίσθηση της δύναμης, η επιβεβαίωση πως «εγώ είμαι το αφεντικό στη Λίγκα».

Ζιντάν vs Βαλβέρδε
Ο Ζινεντίν Ζιντάν είναι ο προπονητής που δεν χάνει τελικό! Ηδη έχει έξι τίτλους στην κατοχή του. Δύο Τσάμπιονς Λιγκ, ισάριθμα ευρωπαϊκά σούπερ καπ, ισπανικό σούπερ καπ και παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και το πρωτάθλημα στην Ισπανία. Ο γάλλος τεχνικός ξέρει ότι δεν θα έχει στα τέσσερα πρώτα ματς πρωταθλήματος τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο πορτογάλος σταρ πλήρωσε την απαράδεκτη συμπεριφορά του στον διαιτητή του πρώτου αγώνα με την Μπαρτσελόνα και τιμωρήθηκε με πέντε αγωνιστικές. Ο Ρονάλντο δεν αγωνίστηκε στο δεύτερο ματς του σούπερ καπ, το βράδυ της Τετάρτης, ενώ θα χάσει και την αποψινή πρεμιέρα του πρωταθλήματος, κόντρα στη Λα Κορούνια στο Ριαθόρ. Ο Πορτογάλος θα απουσιάσει και τα παιχνίδια με Βαλένθια, Λεβάντε και Σοσιεδάδ και θα επιστρέψει στις 20 Σεπτεμβρίου, κόντρα στην Μπέτις.
Την ίδια στιγμή, στο απέναντι στρατόπεδο ασφαλώς και υπάρχει κρίση. Η αποστολή του Ερνέστο Βαλβέρδε ήταν από την αρχή δύσκολη, όμως όλα έγιναν δυσκολότερα μετά την –υποχρεωτική όπως εξελίχθηκε –μεταγραφή του Νεϊμάρ στην Παρί Σεν Ζερμέν. Στη Βαρκελώνη έχουν στο ταμείο τους ζεστό χρήμα για τον αντικαταστάτη του, αλλά προς το παρόν δεν έχουν καταφέρει κάτι. Οι ήττες από τη Ρεάλ στο Σούπερ Καπ έκαναν ακόμα πιο άσχημο το κλίμα. «Πρώτη φορά νιώθω ότι υστερούμε απέναντι στη Ρεάλ» παραδέχτηκε ο Τζέραρντ Πικέ, ενώ ο καταλανικός Τύπος ήταν ιδιαίτερα επικριτικός: «Χωρίς ψυχή» είχε τίτλο η «Sport», ενώ η «Mundo Deportivo» σημείωσε πως και στα δύο παιχνίδια με τη Ρεάλ η Μπαρτσελόνα δεν «έπαιξε τίποτα». Ο Ερνέστο Βαλβέρδε δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα του Νεϊμάρ. «Οι καταστάσεις που είχαμε να αντιμετωπίσουμε στη διάρκεια της προετοιμασίας δεν μας βοήθησαν». Ωστόσο, ο ισπανικός Τύπος αναρωτήθηκε και γιατί δεν έχει υπογράψει ακόμα ο Λιονέλ Μέσι το νέο του συμβόλαιο, παρότι έχει συμφωνήσει. Στην αποψινή τους πρεμιέρα στο πρωτάθλημα οι μπλαουγκράνα υποδέχονται την Μπέτις.
Οι ευθύνες του Κόντε
Συναγερμός στο Στάμφορντ Μπριτζ, μετά την ήττα της πρωταθλήτριας Τσέλσι, στην πρεμιέρα του αγγλικού πρωταθλήματος. Το 3-2 από την Μπέρνλι ενόχλησε τον Αντόνιο Κόντε, ο οποίος άφησε αιχμές για την αποβολή του Κέιχιλ στα πρώτα λεπτά του αγώνα: «Ηταν η φάση-κλειδί. Χάσαμε την αυτοσυγκέντρωσή μας και αυτό είναι κάτι που πρέπει να διορθώσουμε. Δεν ανησυχώ, είμαι έτοιμος να παλέψω. Το πιο σημαντικό είναι να συγκεντρωθούμε στη δουλειά μας και να την κάνουμε με τον καλύτερο τρόπο» είπε ο Κόντε.
Η Τσέλσι τέλειωσε το ματς με δέκα παίκτες (αποβλήθηκε στο 81′ με δεύτερη κίτρινη ο Φάμπρεγκας και ο ιταλός τεχνικός αναρωτήθηκε μήπως θα πρέπει να ετοιμάσει σύστημα για… εννέα ή δέκα παίκτες). Στον βρετανικό Τύπο πάντως υπήρξαν σχόλια που επέρριπταν ευθύνες και στον Κόντε για τους χειρισμούς του στα μεταγραφικά θέματα. Παράλληλα, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι οι σχέσεις του Ιταλού με το Ρόμαν Αμπράμοβιτς δεν είναι και οι καλύτερες, μετά το θέμα με τον Ντιέγκο Κόστα. Μπορεί ο Κόντε να υπέγραψε ανανέωση του συμβολαίου του, όμως αυτό δεν λέει κάτι… Το αποψινό παιχνίδι με την Τότεναμ, στο Γουέμπλεϊ στη 2η αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ θα είναι ασφαλώς καθοριστικό για το μέλλον του. Και η Τότεναμ άρχισε το πρωτάθλημα περνώντας από το Νιούκαστλ (2-0), δείχνοντας… αγριεμένη.
Φαβορί η Γιουβέντους αλλά όλοι συζητούν για τη Μίλαν

Ασχημα άρχισε η χρονιά και για τη Γιουβέντους. Η πρωταθλήτρια Ιταλίας ηττήθηκε από τη Λάτσιο στο Σούπερ Καπ (3-2), ωστόσο ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι δεν απογοητεύτηκε και μάλιστα έφερε στο Τορίνο και τον Μπλες Ματουιντί, από την Παρί Σεν Ζερμέν. Μπορεί η Γηραιά Κυρία να είναι το φαβορί για έναν ακόμα τίτλο, όμως το θέμα συζήτησης στο νέο ιταλικό πρωτάθλημα είναι η Μίλαν, η οποία έχει δαπανήσει αρκετά χρήματα ενισχύοντας το ρόστερ. Από τις μεταγραφικές κινήσεις ξεχωρίζουν ο κεντρικός αμυντικός Λεονάρντο Μπονούτσι από τη Γιουβέντους (40 εκατ. ευρώ), ο 21χρονος επιθετικός Αντρε Σίλβα από την Πόρτο (38 εκατ. ευρώ) και ο μέσος Χακάν Τσαλχάνογλου από τη Λεβερκούζεν (22 εκατ.). Οσο για τη Γιουβέντους, εκτός από τον Ματουιντί απέκτησε τον 24χρονο αμυντικό Ματία Ντε Σίλιο από τη Μίλαν, τον 27χρονο τερματοφύλακα Βόιτσεχ Σέζνι και τους Ντάγκλας Κόστα (επιθετικός) και Μεχντί Μπενατιά (αμυντικός) από την Μπάγερν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ