Φώτα, κάμερες, πάμε. Ολα είναι έτοιμα για την πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας (για την ακρίβεια, η σέντρα έγινε χθες) με τις 16 ομάδες να είναι στην εκκίνηση με διαφορετικούς στόχους και φιλοδοξίες.
Σε ένα πρωτάθλημα που έχει εκκρεμότητες, έχει κόντρα της διοργανώτριας αρχής με το τηλεοπτικό κανάλι που καλύπτει τα παιχνίδια (Nova) και που τελικά δεν θα έχει πλέι οφ για την ανάδειξη του πρωταθλητή (όπως αποφάσισαν από κοινού οι τέσσερις μεγάλοι), ενδεχομένως ούτε πλέι οφ για τις θέσεις 2-5 και φυσικά δεν θα εφαρμοστεί από εφέτος η μείωση των ομάδων σε 14, κάτι που θα σήμαινε τον υποβιβασμό ακόμη και τεσσάρων ομάδων της Σούπερ Λίγκας. Επίσης είναι εν αναμονή οι εκλογές της ΕΠΟ.
Σερί ανοιχτό σε ρεκόρ
Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός στοχεύει στο να σπάσει ένα ανεπανάληπτο ρεκόρ (ξεπερνώντας ουσιαστικά τον ίδιο του τον εαυτό) κατακτώντας για 8η συνεχόμενη χρονιά τον τίτλο, καθώς μέχρι τώρα δύο φορές έχει φτάσει τους επτά συνεχόμενους τίτλους.
Αρχικά επί προεδρίας Σωκράτη Κόκκαλη την περίοδο 1997-2003 (ο Παναθηναϊκός έσπασε το ερυθρόλευκο σερί κατακτώντας τον τίτλο του 2004) και στη συνέχεια με τον Βαγγέλη Μαρινάκη στο τιμόνι (2010-2017), με το σερί όμως εδώ να παραμένει ανοιχτό και, όπως προαναφέραμε, ο μεγάλος στόχος να είναι το 8ο πρωτάθλημα στη σειρά.
Ο ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη, που πέρυσι πανηγύρισε τον πρώτο του τίτλο (κύπελλο στον Βόλο) ως πρόεδρος του Δικεφάλου του Βορρά, θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη, και να στεφθεί πρωταθλητής, ενώ ακολουθούν κατά πόδας ο Παναθηναϊκός (που θυμίζουμε ότι ξεκινάει το πρωτάθλημα με -2 βαθμούς) και η ΑΕΚ.
Οι νέες μεταγραφές
Οι Πειραιώτες είναι πάντως το μεγάλο φαβορί, καθώς μπροστά στο όραμα της επιστροφής στη μεγάλη γιορτή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ (έχουν τον πρώτο λόγο μετά τη νίκη με 2-1 επί της Ριέκα), η διοίκηση έφερε σημαντικούς παίκτες στο λιμάνι ξοδεύοντας πάνω από 10.000.000 ευρώ και μάλιστα χωρίς να έχει εξασφαλισμένο το εισιτήριο για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Καρσελά, Ζιλέ, Οτζίτζα-Οφόε, Εμενίκε, Βούκοβιτς, Ταχτσίδης είναι τα μεγαλύτερα ονόματα που αποκτήθηκαν ενώ υπάρχουν και οι ευχάριστες εκπλήξεις, όπως ο νεαρός Λεονάρντο Κούτρης που ήρθε από τα Γιάννενα και πήρε με το «καλησπέρα» φανέλα βασικού εντυπωσιάζοντας τον νέο τεχνικό της ομάδας τον Μπέσνικ Χάσι αλλά και τους συμπαίκτες του και τον κόσμο, με την αγωνιστική του συνέπεια.
Επίσης κάποιες επιστροφές δανεικών, όπως ο Μπεν από τον Πανιώνιο ή ο Ομάρ Ελαμπντελαουί από τη Χαλ, έχουν ήδη βοηθήσει σημαντικά και ας είναι ακόμα αρχή της σεζόν.
Οι πρωταθλητές, που φυσικά χρειάζονται τον απαραίτητο χρόνο για να αποκτήσουν μεγαλύτερη ομοιογένεια, έχουν τα φόντα εφέτος να παίξουν και ωραίο ποδόσφαιρο, όπως δείχνουν τα πρώτα δείγματα γραφής, και ιδιαίτερα ο πρώτος αγώνας κόντρα στη Ριέκα, που ήταν ίσως το καλύτερο ευρωπαϊκό παιχνίδι των πρωταθλητών την τελευταία διετία και βάλε.
Ονειρα για πρωτάθλημα
Ο ΠΑΟΚ (στον οποίο επέστρεψε ο Μακ), έχοντας ζεσταθεί για τα καλά από την απόκτηση του κυπέλλου, ονειρεύεται και πρωτάθλημα εφέτος, αν και προτού καλά-καλά ξεκινήσει η σεζόν, άλλαξε προπονητή!
Ο Ράσβαν Λουτσέσκου αντικατέστησε τον Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς έχοντας πολύ μεγαλύτερη εμπειρία και γνώση της ελληνικής πραγματικότητας καθώς ο ΠΑΟΚ θυμίζουμε ότι θα δώσει τα πρώτα επτά παιχνίδια του στο πρωτάθλημα κεκλεισμένων των θυρών λόγω των σοβαρών επεισοδίων στον τελικό κυπέλλου με την ΑΕΚ (επίσης έχει τρεις αγωνιστικές τιμωρία).
Στην ΑΕΚ του Μανόλο Χιμένεθ μπορεί να χάθηκε νωρίς η διεκδίκηση εισόδου στους χρυσοφόρους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά ήδη έχει κατακτηθεί ένας τίτλος αφού η Ενωση πήρε στα χέρια της την οικοδομική άδεια και το όνειρο του δικού της γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια ξεκίνησε να γίνεται πραγματικότητα, με χρονικό ορίζοντα παράδοσης το 2019.
Οσον αφορά τον Παναθηναϊκό, είχε ένα ντεμαράζ μεταγραφών (θα γίνουν και άλλες) προς το φινάλε του καλοκαιριού, μεταξύ των οποίων και ο αργεντινός επιθετικός Αντρές Τσάβες, η ακριβότερη μεταγραφή επί εποχής διοίκησης Γιάννη Αλαφούζου (συνολικά θα κοστίσει περί τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ στην τριετία που έχει συμβόλαιο) και προορίζεται για τον δύσκολο ρόλο του αντι-Μπέργκ.
Εγγύηση για τους Πράσινους είναι η παρουσία του Μαρίνου Ουζουνίδη στον πάγκο, ο οποίος μετέτρεψε πέρυσι ένα αγωνιστικό… συνονθύλευμα σε ομάδα.

Ο Πανιώνιος και οι άλλοι
Από εκεί και πέρα έχουμε τον εκπληκτικό (κάθε χρόνο και καλύτερο) Πανιώνιο μαζί με ένα γκρουπ ομάδων όπως η Ξάνθη, ο Αστέρας Τρίπολης, τα Γιάννενα, ο Ατρόμητος και ο Παναιτωλικός να είναι αυτές που θα ερίζουν για την 5η θέση ή έστω για ένα όσο το δυνατόν καλύτερο πλασάρισμα στην πρώτη εξάδα ή οκτάδα του πρωταθλήματος.
Τέλος, υπάρχει και ένα ακόμα γκρουπ ομάδων, το οποίο αποτελούν η Λάρισα, η Κέρκυρα, ο Πλατανιάς Χανίων, ο Λεβαδειακός και οι δύο νεοφώτιστοι, ο Απόλλων Αθηνών και η πρωτάρα Λαμία, που λογικά θα είναι αυτές που θα παλέψουν για να αποφύγουν τον υποβιβασμό.
Χωρίς να αποκλείεται κάποια από αυτές τις έξι ομάδες (θα είναι πάντως έκπληξη) να τρυπώσει στο πιο πάνω γκρουπ των άλλων έξι εκτοπίζοντας κάποια από αυτές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ