«Αν δείτε τον χάρτη της Ευρώπης, θα παρατηρήσετε ότι η Ελλάδα μοιάζει με σκελετωμένο χέρι που απλώνει τα σκεβρωμένα δάχτυλά του μέσα στη Μεσόγειο» είχε υποστηρίξει σχεδόν κυνικά ο κατά τα άλλα λάτρης του αρχαίου ελληνικού πνεύματος αμερικανός ιστορικός Γουίλ Ντιράν. Κάπως έτσι –με το συμπάθιο –και οι ελληνικές ποδοσφαιρικές ομάδες αντιμετωπίζουν την Ευρώπη, ήτοι τη συμμετοχή στις διοργανώσεις της UEFA, το Τσάμπιονς Λιγκ και το Γιουρόπα Λιγκ.

Χωρίς όραμα και δυναμική, ενίοτε χωρίς πλάνο και αποφασιστικότητα, με ελλιπή μεταγραφικό σχεδιασμό και επαναλαμβάνοντας τα ίδια λάθη που διέπραξαν στο παρελθόν αλλά δεν τις έκαναν σοφότερες. Για να δούμε εφέτος πώς θα τα πάνε οι πέντε εκπρόσωποι: Ολυμπιακός και ΑΕΚ στο Τσάμπιονς Λιγκ, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και Πανιώνιος στο Γιουρόπα Λιγκ. Συγκριτικά με προηγούμενες δεκαετίες, το διακύβευμα δεν είναι τόσο απλό, ή μάλλον τόσο αγνό. Μετά το νέο Μιλένιουμ, οι ομάδες όλης της Ευρώπης, άρα και οι δικές μας, δεν σκέφτονται «Και τι έγινε αν αποκλειστούμε; Θα συνεχίσουμε στις εγχώριες διοργανώσεις».

Η UEFA μοιράζει δισεκατομμύρια και σύμφωνα με τις εξαγγελίες της οι ομάδες του αστραφτερού Τσάμπιονς Λιγκ θα μοιραστούν… περίπου 760 εκατ. ευρώ συν μισό δισ. ευρώ από το λεγόμενο market pool, ενώ στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση θα διανεμηθούν συνολικά 560 εκατ. ευρώ (400+160 αντίστοιχα).

Για να το κάνουμε πιο λιανά, αν ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ, που αντιμετωπίζουν τις Παρτιζάν Βελιγραδίου και ΤΣΣΚΑ Μόσχας αντιστοίχως στον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, προκριθούν στα πλέι οφ και σταματήσουν εκεί, θα λάβουν από 3 εκατ. ευρώ και θα συνεχίσουν στους ομίλους του Γιουρόπα. Εκεί, η συμμετοχή ισοδυναμεί με 2,6 εκατ. ευρώ, η νίκη αποφέρει 360.000 ευρώ και η ισοπαλία 120.000 ευρώ. Αν όμως καταφέρουν να προκριθούν στους χρυσοφόρους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, τινάζουν την μπάνκα στον αέρα, καθώς θα πάρουν από 2 εκατ. ευρώ συν από 12,7 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή, η οποία προβλέπει 1,5 εκατ. ευρώ για κάθε νίκη και μισό εκατ. ευρώ για την ισοπαλία.
Αντιστοίχως, στο Γιουρόπα Λιγκ οι τρεις ελληνικές ομάδες που θα συμμετάσχουν στον τρίτο προκριματικό γύρο (Παναθηναϊκός – Γκαμπάλα, Ολιμπίκ Ντόνετσκ – ΠΑΟΚ, Μακάμπι Τελ Αβίβ – Πανιώνιος) θα πάρουν από 235.000 ευρώ. Θα προσθέσουν 245.000 ευρώ, αν συμμετάσχουν στα πλέι οφ και αποκλειστούν, ενώ για την πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ θα βάλουν στα ταμεία τους 2,6 εκατ. ευρώ. Εκεί η νίκη «πληρώνει» 360.000 ευρώ και η ισοπαλία 120.000 ευρώ.

Να σημειώσουμε εδώ ότι στο market pool του Γιορόπα Λιγκ ο ΠΑΟΚ έχει υψηλότερα κέρδη ως κυπελλούχος Ελλάδος, ενώ η αντίστοιχη αναλογία στο market poll του Τσάμπιονς Λιγκ είναι 55% για τον πρωταθλητή Ολυμπιακό και 45% για την ΑΕΚ. Εξυπακούεται ότι αν μόνο μία ομάδα προκριθεί στους ομίλους θα καρπωθεί το 100% των κερδών και συνολικά μπορεί να αποκομίσει ως και 29 εκατ. ευρώ!

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι πρόκειται για χορό εκατομμυρίων, τον οποίο αν θέλουν να ακολουθήσουν οι ελληνικές ομάδες θα πρέπει να εμφανιστούν ανταγωνιστικές και αποφασισμένες στους αγωνιστικούς χώρους, αρχής γενομένης την ερχόμενη Τρίτη. Για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει (21.45) την Παρτιζάν στο Βελιγράδι σε ένα ματς ειδικών συνθηκών, αν συνυπολογίσει κανείς ότι εκτός από τον δείκτη (αν)ετοιμότητας οι Ερυθρόλευκοι αναμένεται να συναντήσουν εχθρικό κλίμα λόγω της «αδελφοποίησής» τους με τους οπαδούς του Ερυθρού Αστέρα, που αποτελεί τον μισητό εχθρό της οικοδέσποινας Παρτιζάν, η οποία έχει αδελφοποιηθεί με τον ΠΑΟΚ!

Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, θα έχει ενδιαφέρον η διαχείριση της κατάστασης από τον προπονητή Μπέσνικ Χάσι, ο οποίος λόγω της εθνικότητάς του (γεννημένος στην πόλη Γκιάκοβα του Κοσόβου) θα αποτελεί σημείο αναφοράς. Για την ιστορία, η Παρτιζάν απέκλεισε την Μπουντούτσνοστ και θεωρείται ανώτερη ποιοτικά από τη Χάποελ Μπερ Σεβά, που είχε αποκλείσει πέρυσι τον Ολυμπιακό.

Τα υψηλά εμπόδια και η ευκαιρία για εκδίκηση

Την Τρίτη (στις 20.30) μπαίνει και η ΑΕΚ στη μάχη αντιμετωπίζοντας (για πρώτη φορά στην ιστορία της, όπως και ο Ολυμπιακός την Παρτιζάν) την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο ΟΑΚΑ. Ο Μανόλο Χιμένεθ ζήτησε από τους παίκτες του να παίξουν με καρδιά για να ισοσταθμίσουν τη διαφορά στη φυσική κατάσταση, δεδομένου ότι η δευτεραθλήτρια Ρωσίας πίσω από τη Ζενίτ έχει δώσει επίσημα ματς στη ρωσική Πρέμιερ Λιγκ.

Η ΑΕΚ δεν είναι το φαβορί στους διπλούς αγώνες, αλλά και η ΤΣΣΚΑ δεν συνιστά φόβητρο. Ευκαιρία για «εκδίκηση» θα έχει ο Παναθηναϊκός, ο οποίος θα υποδεχθεί την Γκαμπάλα από το Αζερμπαϊτζάν, μια ομάδα που είχε κόψει τον δρόμο προς τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ για τους Πράσινους τη σεζόν 2015-16 και αυτή τη στιγμή προβάλλει ξανά ως το αουτσάιντερ.

Με τον μανδύα του φαβορί θα εμφανιστεί και ο ΠΑΟΚ στις αναμετρήσεις με την ουκρανική Ολιμπίκ Ντόνετσκ αρχής γενομένης την Πέμπτη στο Στάδιο «Βαλερί Λομπανόφσκι» του Κιέβου. Την ελληνική πεντάδα ολοκληρώνει ο Πανιώνιος, ο οποίος με τον αέρα της πρόσφατης πρόκρισης επί της σλοβενικής Γκόριτσα, και μάλιστα με δύο νίκες (2-0, 2-3), θα συγκρουστεί με τη Μακάμπι (που είναι το φαβορί) στο Τελ Αβίβ, ενώ ο επαναληπτικός θα διεξαχθεί στην Αθήνα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ