Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ κυνήγησαν τη μεγάλη ανατροπή απέναντι στη Ρωσία, τα δεδομένα στον Δ΄ όμιλο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Βουδαπέστης δεν άλλαξαν και η Ιαπωνία θα είναι οριστικά η αντίπαλος της εθνικής υδατοσφαίρισης των ανδρών, την Κυριακή, στο χιαστί ματς για πρόκριση στους «8» της διοργάνωσης.

Οι Αμερικανοί, μετά τη συντριβή της Τετάρτης από την Ιαπωνία, χρειάζονταν νίκη με διαφορά οκτώ γκολ επί της Ρωσίας για να προκριθούν. Έκαναν ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα και προηγήθηκαν 8-1 στα μέσα της δεύτερης περιόδου, αλλά δεν άντεξαν στον ίδιο ρυθμό και το τελικό 14-11 τους έδωσε απλώς μία νίκη γοήτρου.

Λίγη ώρα αργότερα, η αναμενόμενα εύκολη επικράτηση της Κροατίας επί της Ιαπωνίας με 16-6 επισφράγισε την κατάταξη του Δ΄ ομίλου. Η Κροατία με το απόλυτο των έξι βαθμών πήρε την πρώτη θέση και πέρασε απευθείας στα προημιτελικά, ενώ οι υπόλοιπες τρεις ομάδες ισοβάθμησαν στους 2β., με τη Ρωσία να ευνοείται και να είναι δεύτερη (παίζει στα χιαστί με την Ισπανία), την Ιαπωνία τρίτη και τις ΗΠΑ εκτός 12άδας.

** Η FINA εμφανίζει διαφορετική τελική κατάταξη, με τις ΗΠΑ τρίτες και την Ιαπωνία τέταρτη, λαμβάνοντας υπόψη ως κριτήριο ισοβαθμίας τα αποτελέσματα με τη νικήτρια του ομίλου (Κροατία)! Ο κανονισμός, όμως, είναι σαφής, αφού πρώτα λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματα μεταξύ των ισόβαθμων ομάδων, όπου η Ρωσία έχει συντελεστή τερμάτων +4, η Ιαπωνία +1 και οι ΗΠΑ -5. Στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης αναφέρεται -ορθώς- ότι η Ιαπωνία προκρίθηκε και οι ΗΠΑ αποκλείστηκαν, κάτι που άλλωστε φαίνεται και από τις δηλώσεις του Ντέγιαν Ουντόβιτσιτς και των Αμερικανών διεθνών μετά τον αγώνα με τη Ρωσία.