Η μπάλα είναι πλέον στα χέρια του Μπέσνικ Χάσι. Ο κοσοβάρος προπονητής του Ολυμπιακού έχοντας δει να έχουν ολοκληρωθεί οι πρωτοκλασάτες μεταγραφές και να έχουν ενσωματωθεί στο ρόστερ της ομάδας του, βάζει το δικό του στοίχημα ώστε οι πρωταθλητές Ελλάδας να παρουσιαστούν όσο το δυνατόν με καλύτερο πρόσωπο κόντρα στην πρωταθλήτρια Σερβίας Παρτίζαν Βελιγραδίου ή την πρωταθλήτρια Μαυροβουνίου Μπούντουτσνοστ στο πρώτο παιχνίδι του τρίτου προκριματικού γύρου του Τσάμπιονς Λιγκ και να πάρουν την πρόκριση.
Οι περισσότερες πιθανότητες είναι να ταξιδέψει στο Βελιγράδι ο Ολυμπιακός μετά το 2-0 που έχει νικήσει η Παρτίζαν στο πρώτο παιχνίδι την Μπούντουτσνοστ, με το πρώτο ματς να είναι προγραμματισμένο για τις 25 ή 26 Ιουλίου εκτός έδρας και τη ρεβάνς 1 ή 2 Αυγούστου στον Πειραιά.
Με βάση τις ομάδες που ήταν στο γκρουπ των ανίσχυρων, αυτή ήταν από τις πιο δύσκολες κληρώσεις και εδώ ίσως παίξει πολύ σημαντικό ρόλο το ότι ο Ολυμπιακός εφέτος έχει προνοήσει και ολοκλήρωσε σχεδόν τις μεταγραφές του τρεις εβδομάδες πριν από τον πρώτο αγώνα.
Πέρυσι τέτοια εποχή κόντρα στην ισραηλινή Μπεέρ Σεβά ο Ολυμπιακός παρατάχθηκε με μόλις δύο μεταγραφές, τον Φιγκέιρας και τον Ντε Λα Μπέγια, και έμεινε 180 λεπτά σχεδόν χωρίς… ευκαιρία και φυσιολογικά αποκλείστηκε (0-0 και 0-1).
Σε ένα από τα πιο περίεργα καλοκαίρια του συλλόγου, με τον Μάρκο Σίλβα να αποχωρεί από την ομάδα μόλις 2-3 μέρες προτού αναχωρήσει η αποστολή για το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας της και τον Βίκτορ Σάντσεθ να αναλαμβάνει την ομάδα για να την οδηγήσει στον 3ο προκριματικό γύρο χωρίς να έχει σχεδόν χαρτογραφηθεί ο μεταγραφικός σχεδιασμός.
Ο αποκλεισμός από τους Ισραηλινούς έφερε νέα αλλαγή προπονητή, με τον Πάουλο Μπέντο να οδηγεί τελικά –με την ψυχή στο στόμα και χάρις στο γκολ του παραγκωνισμένου από τον πορτογάλο τεχνικό Τσόρι Ντομίνγκες στην παράταση –την ομάδα στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ με την αγχώδη νίκη επί της Αρούκα στον Πειραιά (2-1).
Παρά την πρόκριση, το θέαμα που προσέφερε ο Ολυμπιακός σε αυτή την καλοκαιρινή του ευρωπαϊκή περιπέτεια ήταν οικτρό και μάλιστα σε τέσσερα συνεχόμενα ενενηντάλεπτα οι πρωταθλητές Ελλάδος είχαν σκοράρει μόλις μία φορά στο 1-0 επί της Αρούκα στην Πορτογαλία, καθώς τα δύο γκολ του επαναληπτικού είχαν σημειωθεί στην παράταση!
Εφέτος η σεζόν ξεκίνησε εντελώς διαφορετικά, αρχικά με την απόκτηση ενός προπονητή (Χάσι) που έχει ζήσει την εμπειρία αυτών των νοκ άουτ προκριματικών αγώνων, οδηγώντας πέρυσι τη Λέγκια Βαρσοβίας μέχρι τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.
Στη συνέχεια αποκτήθηκαν τέσσερις ενδεκαδάτες μεταγραφές (Οφόε, Εμενίκε, Καρσελά και Βούκοβιτς), αλλά και έλληνες ποδοσφαιριστές όπως ο Ταχτσίδης και ο Κούτρης που ήδη αποτελούν βασικές επιλογές του κοσοβάρου τεχνικού στα φιλικά.
Οι τέσσερις ξένοι ήταν όλοι επιλογές του Μπέσνικ Χάσι, τις οποίες η διοίκηση υλοποίησε ξοδεύοντας πάνω από 10.000.000 ευρώ, δίνοντας πλέον στον προπονητή της ομάδας τα απαραίτητα εφόδια για να επιχειρήσει τον πρώτο μεγάλο στόχο της χρονιάς, που είναι η επιστροφή του Ολυμπιακού στα αστέρια του Τσάμπιονς Λιγκ.
Το βασικό είναι ότι έγιναν όλα στο σωστό τάιμινγκ. Δηλαδή δεν… έτυχε και ό,τι βρούμε, αλλά πέτυχε με πλάνο και προγραμματισμό τεχνικού τιμ και διοίκησης με βάση τα θέλω του προπονητή και τις ανάγκες της ομάδας που σαφώς και χρειαζόταν ενίσχυση σε καίριες θέσεις.
Φυσικά και οι μεταγραφές «βγαίνουν» στο χορτάρι και όχι στις φωτογραφίες με τις υπογραφές συμβολαίων, αλλά η στόχευση έμπειρων παικτών που είχαν δείγμα γραφής είναι ένα σημαντικό εχέγγυο και ο Οφόε για παράδειγμα (πολυτιμότερος παίκτης του πολωνικού πρωταθλήματος πέρυσι) από την πρώτη στιγμή έχει δείξει δείγματα της αξίας του, προσθέτοντας στη μηχανή του Ολυμπιακού ένα σημαντικό γρανάζι που του έλειπε πέρυσι.
Η μπάλα λοιπόν είναι τώρα στα χέρια του Μπέσνικ Χάσι, που έχει την πολυτέλεια να βλέπει όλο το ρόστερ στη διάθεσή του (και για τα φιλικά προετοιμασίας) αρκετές μέρες πριν από τον πρώτο αγώνα για τον 3ο προκριματικό όμιλο.
Το έργο του είναι δύσκολο, καθώς θα αντιμετωπίσει σαφώς ιδιαίτερα εχθρικό περιβάλλον στο Βελιγράδι (αν δεν γίνει η μεγάλη έκπληξη ώστε να πετύχει την ανατροπή η Μπούντουτσνοστ) όπως και η ομάδα του κόντρα στην Παρτίζαν που οι οπαδοί της έχουν αδελφοποιηθεί με αυτούς του ΠΑΟΚ!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ