Κοντά στην απόκτηση του Κροάτη Μάρκο Λιβάγια βρίσκεται η ΑΕΚ. Φαίνεται πως η αγορά της Λας Πάλμας αποδεικνύεται ιδιαίτερα φιλική για την Ενωση, αφού και ο 24χρονος επιθετικός προέρχεται από την ομάδα από την οποία αποκτήθηκαν ο Σέρχιο Αραούχο και ο Ελντερ Λόπες.

Ο Λιβάγια αναμένεται άμεσα στην Αθήνα για να περάσει από ιατρικές εξετάσεις και στη συνέχεια να υπογράψει ως δανεικός για έναν χρόνο, με οψιόν μόνιμης απόκτησής του. Ωστόσο στην περίπτωσή του η ρήτρα θα είναι «προσιτή» καθώς, σε αντίθεση με τον Αραούχο, η Λας Πάλμας θα προτιμούσε να τον παραχωρήσει οριστικά.

Η καριέρα του…

Εκεί που η περίπτωσή του προσομοιάζει με αυτήν του Αργεντινού, είναι το θέμα του χαρακτήρα. Οι συνθήκες στις οποίες οδήγησαν έναν ποδοσφαιριστή με τεράστιες προοπτικές ανέλιξης, να καταλήξει στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Οπως και ο «Τσίνο», έτσι και ο Λιβάγια, πριν από μερικά χρόνια δεν θα περνούσε ούτε… έξω από τα Σπάτα. Παιδί-θαύμα του κροατικού ποδοσφαίρου, ήταν μόνιμο στέλεχος των μικρών εθνικών ομάδων από τα 15 του χρόνια έως τα 19.

Αδικήθηκε στην Ίντερ…

Εδωσε για πρώτη φορά δείγματα γραφής του αυθόρμητου και παρορμητικού χαρακτήρα του το 2011 σε ηλικία 18 ετών, όταν αγνόησε την Χάιντουκ Σπλιτ για να πάρει μεταγραφή στην Ιντερ. Προτίμησε να μείνει εκτός για μεγάλο χρονικό διάστημα και πίεσε όσο μπορούσε μέχρι να «απελευθερωθεί» και να μετακομίσει στο Μιλάνο.

Στέφθηκε πρωταθλητής Νέων (Primavera) και πέρασε διαστήματα ως δανεικός στη Λουγκάνο (2011) και την Τσεζένα (2013).

Η καλύτερη περίοδος στους «νερατζούρι» (ίσως και στην καριέρα του ολόκληρη) ήταν το διάστημα Αύγουστος-Δεκέμβριος 2012 όταν πραγματοποίησε ντεμπούτο στη Serie A ενώ έπαιξε σε 7 ματς του Europa League και σκόραρε 4 φορές!

Παρόλα αυτά, η Ιντερ αποφάσισε να μην του δώσει άλλες ευκαιρίες και τον Ιανουάριο του 2013 τον παραχώρησε στην Αταλάντα τον Ιανουάριο του 2013 ως αντάλλαγμα για τη μεταγραφή του Σκελότο. Εκεί ακριβώς ήταν το χρονικό σημείο που η καριέρα του άρχισε να αποκλίνει από την προδιαγεγραμμένη -προς την κορυφή- πορεία της.

Μετά… αδίκησε τον εαυτό του

Στο Μπέργκαμο ξεκίνησε εντυπωσιακά, όμως γρήγορα περιθωριοποιήθηκε λόγω πειθαρχικών παραπτωμάτων. Πλάκωσε στο ξύλο τον συμπαίκτη του, Ιβάν Ραντοβάνοβιτς σε μια προπόνηση, διαφώνησε ανοιχτά με τον προπονητή Στέφανο Κολαντουόνο και τιμωρήθηκε, ενώ χαρακτήρισε «Ιταλούς μπάσταρδους» (!) τους οπαδούς που τον αποδοκίμασαν. Ετσι, δεν ήταν δυνατό να μακροημερεύσει.

Παρόλα αυτά σε 1,5 χρόνο έπαιξε συνολικά 31 ματς στη Serie A (τα 14 ως βασικός) και σκόραρε 4 φορές.

Επόμενος σταθμός του, η Ρούμπιν Καζάν τη σεζόν 2014/15 όπου έπαιξε μόνο 11 ματς (5 βασικός) χωρίς να σημειώσει γκολ και παραχωρήθηκε δανεικός στην Εμπολι για την αμέσως επόμενη (2015/16) αγωνιστική περίοδο.

Επαιξε μόνο 4 ματς ως βασικός και άλλα 14 ως αλλαγή (1 γκολ) όμως κι εκεί η καριέρα του διεκόπη πρόωρα καθώς έμεινε εκτός τους τελευταίους δύο μήνες. Αυτή τη φορά δεν είχε ο ίδιος την παραμικρή ευθύνη, καθώς «χτυπήθηκε» από σκωληκοειδίτιδα.

Το καλοκαίρι του 2016 η Ρούμπιν δεν ανανέωσε το συμβόλαιό του, όμως ο Κροάτης στράικερ βρήκε στέγη στην Πριμέρα Ντιβιζιόν και τη Λας Πάλμας. Ξεκίνησε πάρα πολύ καλά με 4 γκολ και 3 ασίστ στις πρώτες 15 αγωνιστικές του πρωταθλήματος.

Ομως το 2017 δεν κύλησε ευνοϊκά, αφού έχασε τη θέση του από τον Κέβιν-Πρινς Μπόατενγκ, άρχισε ξανά να παρουσιάζει δείγματα εκνευρισμου και ολοκλήρωσε άδοξα τη σεζόν στην 33η αγωνιστική.

Μπήκε ως αλλαγή στο 83΄ του αγώνα με την Αλαβές και τρία λεπτά αργότερα αντίκρισε την κόκκινη κάρτα. Διαφώνησε με την απόφαση, έσπρωξε τον διαιτητή και τιμωρήθηκε με αποκλεισμό για τις πέντε τελευταίες αγωνιστικές.

Αρχισε να σκοράρει στη Λας Πάλμας

Γενικά ο 24χρονος (ημερ. γεν. 26/8/1993) Κροάτης είναι ένας σέντερ φορ που μέχρι στιγμής δεν δείχνει να «έχει» το γκολ. Ομως είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία σεζόν έκανε ρεκόρ καριέρας με 7 γκολ (5 στη La Liga, 2 στο Κύπελλο Ισπανίας) άρα η τάση του είναι ανοδική. Η έντονη προσωπικότητά του αποτελεί θέμα, όμως η ΑΕΚ του Μανόλο Χιμένεθ έχει δείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει ανάλογες καταστάσεις και το παράδειγμα (Αραούχο) είναι πολύ πρόσφατο. Οσο για το πρόβλημα στο σκοράρισμα, μην ξεχνάμε ότι ο Τόμας Πέκχαρτ, φορώντας τη φανέλα της Ενωσης πέτυχε περισσότερα γκολ απ΄όσα είχε συνολικά τα προηγούμενα 4,5 χρόνια! Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Κροάτης υπερτερεί σε ποιοτικά χαρακτηριστικά, χωρίς αυτό να αποτελεί εγγυητικό παράγοντα.

Τα 19 γκολ στην επαγγελματική καριέρα του Λιβάγια:

Πρωτάθλημα Ισπανίας: 5 (Λας Πάλμας)

Κύπελλο Ισπανίας : 2 (Λας Πάλμας)

Πρωτάθλημα Ιταλίας : 5 (4 Αταλάντα, 1 Εμπολι)

Κύπελλο Ιταλίας : 2 (Αταλάντα)

Κύπελλο Ρωσίας : 1 (Ρούμπιν)

Europa League : 4 (Ιντερ)