Με μια εμφάνιση βγαλμένη από τις πιο ψυχωμένες στιγμές του αθλητισμού, η Εθνική γυναικών κατάφερε να «διαλύσει» (84-55) την Τουρκία που ήταν το μεγάλο φαβορί για την πρόκριση και να πάρει εκείνη το «εισιτήριο» για την 4άδα του Ευρωμπάσκετ της Πράγας!

Τι και αν η αρχή ήταν «μουδιασμένη», η «γαλανόλευκη», γύρισε το «τσιπάκι» και απέδειξε ότι αυτή η ομάδα διαθέτει DNA… Γκάλη, Γιαννάκη και τ’ άλλα παιδιά!

Πλέον, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα περιμένει να μάθει την αντίπαλό της στον ημιτελικό, που θα είναι η νικήτρια του Γαλλία – Σλοβακία (τζάμπολ στις 20:30).

H Εθνική Γυναικών προκρίθηκε για πρώτη φορά στους «4» της διοργάνωσης, ενώ παράλληλα «σφράγισε» το εισιτήριο για τα Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, που θα γίνει στην Ισπανία (22-30/9).

Πρωταγωνίστρια για την Εθνική ήταν η Εβίνα Μάλτση που έκανε νταμπλ-νταμπλ με 25 πόντους και 10 ριμπάουντ. Από την ομάδα της Τουρκίας ξεχώρισε η Χόλινγκσγουρθ με 15 πόντους.

Η μορφή του αγώνα

Η Εθνική ξεκίνησε τον αγώνα με ένα τρίποντο της Καλτσίδου, αλλά στη συνέχεια δέχθηκε 11 σερί πόντους. Στο τέλος του δεκαλέπτου, όμως, η τουρκική ομάδα με ένα αντιαθλητικό φάουλ που έκανε έδωσε την ευκαιρία στην Ελλάδα να μειώσει στους 5 (15-10 στο 10΄).

Στην δεύτερη περίοδο το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα με ηγέτιδα την Εβίνα Μάλτση μείωσε αρχικά στο πόντο 27-26 (17΄) και στη συνέχεια προσπέρασε για να πάει στα αποδυτήρια με «αέρα» 6 πόντων (36-30).

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, όπως στον αγώνα με την Ρωσία, ήταν καταιγιστικό στο 3ο δεκάλεπτο. Η ομάδα του Κώστα Κεραμιδά με ένα σερί 7-0 πήρε για πρώτη φορά στον αγώνα διψήφια διαφορά πόντων (30-43 στο 22΄).

Η Τουρκία προσπάθησε να αντιδράσει, αλλά η Μάλτση με ακόμα ένα ένα τρίποντο και στην συνέχεια η Λύμουρα, που τελείωσε την αναμέτρηση με 10 ασίστ, ανέβασαν την διαφορά στους 14 (39-53 στο 29΄), για να κλείσει την περίοδο στο +17 (40-57).

Στο τελευταίο δεκάλεπτο η Εθνική, με την Τουρκία να έχει «παραδώσει τα όπλα» και με πολύ καλές επιλογές στην επίθεση, «καθάρισε» από νωρίς τον αγώνα. Οι Ελληνίδες δεν επανέλαβαν τα λάθη του αγώνα με την Ρωσία, που παραλίγο να τους στοιχίσουν, και παίζοντας μεθοδικά και με τρομερή αυτοπεποίθηση ανέβασαν την διαφορά στους 20, για να πάρουν τελικά την νίκη και την πρόκριση με το εμφατικό 84-55.

Tα δεκάλεπτα: 15-10, 30-36, 40-57, 55-84

Ελλάδα: Σταμολάμπρου 6 (2), Σταμάτη, Λύμουρα 7 (1), Σπυριδοπούλου 3 (1), Μάλτση 26 (3), Νικολοπούλου 4, Σωτηρίου 3 (1), Κοσμά, Σπανού 11, Καλτσίδου 10 (2), Χρηστινάκη 9 (1).

Τουρκία: Μπίλικιτς 2, Τσόρα 1, Τσακίρ 11, Ντεμιρμέν, Τσαγκλάρ 6, Αλμπέν 10, Τσανίτεθ 3, Χόλινσγουορθ 15, Ουνέρ, Σενιουρέκ 1, Κοκσάλ 6.


Συγχαρητήρια του υφ. Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδη

Συγχαρήτηρια έδωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης στις διεθνείς παίκτριες της εθνικής ομάδας μπάσκετ γυναικών για την πρόκρισή τους στα ημιτελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της Πράγας. «Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην Εθνική γυναικών για την πρόκρισή της στις «4» καλύτερες ομάδες του Ευρωμπάσκετ, που διεξάγεται στην Πράγα.

Τα κορίτσια του Κώστα Κεραμιδά επικράτησαν κατά κράτος της Τουρκίας και πήραν πανάξια πρόκριση, επιτυχία που συνιστά την μεγαλύτερη μέχρι στιγμής διάκριση στην ιστορία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.

Οι ευχές όλων μας είναι με τις διεθνείς μας στην προσπάθειά τους να ανέβουν ακόμα ψηλότερα, κατατάσσοντας πλέον και το γυναικείο μπάσκετ στην αφρόκρεμα της Ευρώπης. Μπράβο σε όλους, αθλήτριες, προπονητές και Ομοσπονδία», αναφέρει σε δήλωσή του ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης.

Συγχαρητήρια ανακοίνωση απο ΠΣΑΚ και παλαίμαχους Ολυμπιακού

Συγχαρητήρια ανακοίνωση για την ιστορική πρόκριση της Εθνικής Γυναικών στους «4» του Ευρωμπάσκετ, που διεξάγεται στην Πράγα, εξέδωσαν τόσο ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών (ΠΣAK)όσο και ο Σύνδεσμος Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών του Ολυμπιακού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΣΑΚ: «Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών, συγχαίρει την Εθνική μας ομάδα μπάσκετ των γυναικών, για την πρόκριση της στην ημιτελική φάση του Eurobasket. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που τα κορίτσια μας έγραψαν ιστορία και πιστεύουμε οτι είναι «φτιαγμένες» για μεγαλύτερα πράγματα. Τα καλύτερα έρχονται… Πολλά μπράβο σε όλες και όλους!»

Η ανακοίνωση των «ερυθρόλευκων» παλαιμάχων: «Ο Σύνδεσμος Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών του Ολυμπιακού συγχαίρει ξανά την εθνική γυναικών, αυτή τη φορά για την ιστορική πρώτη πρόκρισή της σε ημιτελικά Ευρωμπάσκετ και την εξασφάλιση της συμμετοχής στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας του 2018. Μας συγκίνησαν όλους με την αγωνιστικότητά τους, την ομαδικότητά τους και την πίστη τους στη νίκη. Μετά τη Ρωσία και η Τουρκία υποκλίθηκε στην ανωτερότητα των κοριτσιών μας. Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο, σαν οικογένεια, να μας συγκινείτε! Η δύναμή σας είναι μεγάλη!»