Τα πλέι οφ του ελληνικού πρωταθλήματος ως επί το πλείστον αντιμετωπίζονταν όπως ένα αναγκαίο κακό το οποίο επιβαλλόταν στις ομάδες μέσω των κανονισμών διεξαγωγής της διοργάνωσης. Σύνολα χωρίς όρεξη, παίκτες δίχως φλόγα, ματς τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις θύμιζαν καταναγκαστικά έργα. Και όμως, ήλθε η εφετινή διαδικασία για να διδάξει πως όταν το κίνητρο είναι σημαντικό, λόγω της συνολικής πτώσης του εγχώριου ποδοσφαίρου στα κιτάπια της UEFA, συναρπαστικά πράγματα μπορούν να συμβούν. Κερδισμένη του μίνι πρωταθλήματος αποδείχθηκε η ΑΕΚ, η οποία κατέκτησε την πρωτιά παρότι ξεκίνησε με βαθμολογικό μειονέκτημα, εξασφαλίζοντας το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Οι τέσσερις αντίπαλοι γνώριζαν εξαρχής ότι ο πρώτος θα απολάμβανε τη διπλή ευκαιρία (αν υπάρξει αποκλεισμός στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, τότε θα δοκιμάσει στο Γιουρόπα Λιγκ), ενώ ο τελευταίος της επιμέρους βαθμολογίας θα ξεκινούσε την προσπάθειά του να πετύχει κάτι αξιοπρεπές εκτός των συνόρων, από τα μέσα του Ιουλίου. Και επειδή οι αποστάσεις ήταν πολύ κοντινές (η διαδικασία εκκίνησε με τον ΠΑΟΚ στους δύο βαθμούς, τον ΠΑΟ στον έναν και την ΑΕΚ με τον Πανιώνιο στο μηδέν), η μάχη κράτησε μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο της 6ης αγωνιστικής!
Σαφώς μεσολάβησαν και γεγονότα, όπως η νίκη του ΠΑΟΚ στα χαρτιά στο ματς της Λεωφόρου απέναντι στον Παναθηναϊκό η οποία ανέτρεψε το σκηνικό λόγω της τιμωρίας των Πρασίνων από τους οποίους αφαιρέθηκαν τρεις βαθμοί, ενώ ακόμα και μετά το πέρας της διαδικασίας εκκρεμούσαν οι δικαστικές αποφάσεις για τα θλιβερά γεγονότα στον τελικό Κυπέλλου στον Βόλο.
Το τοπίο ξεκαθαρίστηκε ολοκληρωτικά το πρωί της Πέμπτης καθώς μετά την ποινή αφαίρεσης έξι βαθμών που επιβλήθηκε στον ΠΑΟΚ, η κατάσταση διαμορφώθηκε ως εξής: ΑΕΚ 12, ΠΑΟ 8, ΠΑΟΚ 5, Πανιώνιος 4. Επί της ουσίας δεν άλλαξε κάτι όσον αφορά στην πρωτιά και στην τελευταία θέση, οπότε ακόμα και αν μειωθεί η ποινή του Δικεφάλου του Βορρά μέσω έφεσης τα ευρωπαϊκά εισιτήρια που οι τέσσερις ομάδες θα λάβουν είναι ήδη επικυρωμένα: Η ΑΕΚ εντάσσεται σε προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, οι ΠΑΟ και ΠΑΟΚ σε αντίστοιχο του Γιουρόπα Λιγκ και ο Πανιώνιος θα ξεκινήσει μία φάση νωρίτερα στη δεύτερη τη τάξει διασυλλογική διοργάνωση.
Αφήνοντας τα πράγματα ως είχαν μετά και την τελευταία εξέλιξη, ας ρίξουμε μια ματιά στα όσα οι δύο ομάδες άφησαν πίσω τους μετά την κατά γενική ομολογία ολοκλήρωση των πιο συναρπαστικών πλέι οφ από καταβολής του θεσμού. Διότι προκύπτουν συμπεράσματα για όλους, τα οποία σαφώς και θα απασχολήσουν τους ιθύνοντες των συλλόγων, είτε θετικά είτε αρνητικά.
ΑΕΚ -Οι ποδοσφαιριστές της εμφανίζονταν αποκαρδιωμένοι μετά την ήττα στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας με ένα κάλπικο γκολ, ωστόσο ο προπονητής της ομάδας κ. Μανόλο Χιμένεθ βρήκε τον τρόπο να τους επαναφέρει σε κατάσταση εγρήγορσης. Αυτό που κατάφεραν ήταν τέσσερις νίκες και δύο ήττες, αποτελέσματα τα οποία τους έδωσαν την πρώτη θέση και τη διπλή ευκαιρία της Ευρώπης. Ωστόσο, αν κοιτάξει κανείς βαθύτερα, το μήνυμα που η διοίκηση της ομάδας έλαβε αφορά στον σπουδαίο επιθετικό Σέρχιο Αραούχο, ο οποίος μεταμόρφωσε την επιθετική γραμμή της Ενωσης από τον Ιανουάριο και μετέπειτα και ήταν ο καταλύτης της τρελής κιτρινόμαυρης πορείας στονδεύτερο γύρο. Το θέμα της παραμονής του είναι ανοιχτό (καθώς ανήκει στη Λας Πάλμας) αλλά και πολύ περίπλοκο. Ωστόσο η περίπτωσή του αποτελεί τον οδηγό για όσα μια ομάδα μπορεί να πετύχει διαθέτοντας παίκτες ανωτέρου επιπέδου.
ΠΑΟΚ -Ασφαλώς πρόκειται για τον αποτυχημένο της ιστορίας. Ο Δικέφαλος του Βορρά φανέρωσε σε αυτήν τη διαδικασία όλες τις αδυναμίες του και πιστοποίησε τη γνώμη πολλών, σύμφωνα με την οποία δεν διαθέτει καλύτερη ομάδα ούτε από την ΑΕΚ ούτε ασφαλώς από τον Παναθηναϊκό. Αλλωστε η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας ήταν αποτέλεσμα ξεκάθαρης διαιτητικής εύνοιας, τόσο στην ημιτελική φάση απέναντι στους Πράσινους όσο και στον τελικό του θεσμού με αντιπάλους τους Κιτρινόμαυρους. Επιπροσθέτως, εισήλθε στη διαδικασία έχοντας βαθμολογικό πλεονέκτημα ενώ αν δεν είχε συμβεί το περιστατικό με το κουτάκι της μπίρας που βρήκε τον κ. Βλάνταν Ιβιτς στο έδαφος, με επακόλουθο να πάρει το ματς στα χαρτιά, θα ολοκλήρωνε τα πλέι οφ ευρισκόμενος ακόμα πιο χαμηλά, συγκεκριμένα στην τελευταία θέση της ειδικής βαθμολογίας.

ΠΑΟ
-Χαμένος βαθμολογικά αλλά κερδισμένος πολλαπλά. Ούτως ή άλλως οι Πράσινοι, μέσω δηλώσεων του ικανότατου προπονητή τους κ. Μαρίνου Ουζουνίδη, είχαν παραδεχθεί ότι τα πλέι οφ είχαν για εκείνους πολύ μικρότερη σημασία από όση κρύβει ο σχεδιασμός εν όψει της επόμενης σεζόν. Παρ’ όλα αυτά, ο Παναθηναϊκός παρουσίασε το πιο ομοιογενές και ανταγωνιστικό σύνολο, μια ομάδα που αρνούνταν να παραιτηθεί της προσπάθειας παρά τα όσα εμπόδια τα οποία την οδήγησαν στο να απειλείται ακόμα και με τερματισμό στην τελευταία θέση της βαθμολογίας. Αν το ματς της Λεωφόρου είχε τελειώσει στο υπέρ του 1-0, σκορ το οποίο ίσχυε όταν συνέβη το περιστατικό με τον κ. Ιβιτς, σήμερα θα πανηγύριζε την πρωτιά και την επιστροφή σε προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ.
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ -Ξεκίνησε εντυπωσιακά τα πλέι οφ (ισοπαλία με ΠΑΟ και διπλό στο ΟΑΚΑ κόντρα στην ΑΕΚ), ωστόσο στην πορεία έμεινε από δυνάμεις. Ηταν λογικό αποτέλεσμα μιας σειράς διαρκών υπερβάσεων κατά τη διάρκεια της σεζόν η οποία κάποια στιγμή θα έπαιρνε ένα τέλος, κυρίως λόγω της έλλειψης φρεσκάδας και πληθώρας εναλλακτικών λύσεων εν συγκρίσει με τους αντιπάλους της διαδικασίας. Σε κάθε περίπτωση, οι Κυανέρυθροι υπερέβαλαν εαυτούς, πέτυχαν εντυπωσιακά πράγματα στο πρωτάθλημα και επιστρέφουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις έχοντας καταφέρει να νοικοκυρέψουν έναν σύλλογο ο οποίος βρισκόταν στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ