Από τη Βαυαρία στην επαρχία του Πεδεμόντιου και από τις όχθες του ποταμού Μανθανάρες στο βροχερό Λονδίνο. Ο χάρτης των σημαντικότερων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων με τις ομάδες που κατέκτησαν τον εφετινό τίτλο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πρωτεύουσες, κοσμοπολίτικους τοπ προορισμούς, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, αλλά και αυτούς που έβαλαν την υπογραφή τους στην επιτυχία.
Τσέλσι, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπάγερν, Γιουβέντους είναι μερικά από τα γνωστά ονόματα που παρέμειναν ή επέστρεψαν στην κορυφή. Υπάρχουν όμως και ομάδες όπως η Μονακό και η Φέγενορντ, που επέστρεψαν στους τίτλους ύστερα από πολλά χρόνια. Και οι ομάδες αυτές ενδεχομένως να έχουν περισσότερο ενδιαφέρον από τις υπόλοιπες.
Το σημερινό Γκραν πρι στο Πριγκιπάτο θα είναι διαφορετικό από κάθε άλλη χρονιά, καθώς ακόμη δεν έχουν κοπάσει οι πανηγυρισμοί των Μονεγάσκων για την κατάκτηση του 8ου τίτλου, του πρώτου από την περίοδο 1999-2000.

Δεκαεπτά χρόνια μετά λοιπόν η Μονακό του Λεονάρντο Ζαρντίμ αναδείχθηκε πρωταθλήτρια (έφτασε και έως την ημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ) αφήνοντας την Παρί Σεν Ζερμέν στη δεύτερη θέση. Και αν ο Ραδαμέλ Φαλκάο ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας (21 γκολ), η αποκάλυψη χωρίς αμφιβολία ήταν ο 18χρονος Κιλιάν Εμπαπέ που τέλειωσε το πρωτάθλημα με 15 γκολ και 8 ασίστ. Γέννημα-θρέμμα των ακαδημιών της Μονακό, έγινε ο νεότερος σε ηλικία παίκτης που φόρεσε τη φανέλα της πρώτης ομάδας. Ο Αρσέν Βενγκέρ τον έχει αποκαλέσει «νέο Ανρί».

Το Ρότερνταμ είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης και εφέτος γιόρτασε την κατάκτηση του τίτλου από τη Φέγενορντ, τον πρώτο μετά την περίοδο 1998-99. Μια ομάδα που είχε φτάσει στο μηδέν και κανείς δεν θα ξεχάσει τον Οκτώβρη του 2010 και το 10-0 από την Αϊντχόβεν… Η ομάδα κινδύνευε με αφανισμό λόγω των χρεών και τη σωτηρία ανέλαβε μια ομάδα οπαδών. Συγκέντρωσαν χρήματα, πήραν στα χέρια τους τον σύλλογο, δούλεψαν με τις ακαδημίες και οι καλύτεροι παίκτες που βγήκαν από αυτές παραχωρήθηκαν σε άλλες ομάδες. Κάπως έτσι, η Φέγενορντ ξανάγινε ομάδα και έφτασε στον εφετινό τίτλο. Και αν ο Ντιρκ Κάιτ ήταν ο ήρωας με το χατ τρικ επί της Χεράκλες που έφερε τον τίτλο στο Ρότερνταμ, ο πρωταγωνιστής ήταν ο 26χρονος δανός επιθετικός Νικολάι Γιόργκενσεν που αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 21 γκολ, ενώ παράλληλα μοίρασε 11 ασίστ. Ο Γιόργκενσεν μετακόμισε στο Ρότερνταμ από την Κοπεγχάγη το περασμένο καλοκαίρι.
Ο Αντόνιο Κόντε στην πρώτη του χρονιά στο Λονδίνο και στην Τσέλσι αναδείχθηκε πρωταθλητής. Ο ιταλός τεχνικός κέρδισε από την πρώτη στιγμή την εμπιστοσύνη των παικτών και με τις κατάλληλες προσθήκες δημιούργησε μια σπουδαία ομάδα που ήξερε καλά να παίρνει τη νίκη. Η καλύτερη από αυτές αποδείχτηκε ο Ενγκολό Καντέ. Ο 26χρονος γάλλος μέσος σάρωσε τους ατομικούς τίτλους, καθώς αναδείχθηκε κορυφαίος παίκτης, τόσο από την Πρέμιερ Λιγκ όσο και από το σωματείο των ποδοσφαιριστών, αλλά και από τους δημοσιογράφους. Να θυμίσουμε ότι ο Καντέ κατέκτησε και πέρυσι τον τίτλο με τη Λέστερ.
Μία ακόμη σπουδαία χρονιά για τη Γιουβέντους ολοκληρώνεται στις 3 Ιουνίου, με τη διεξαγωγή του τελικού στο Τσάμπιονς Λιγκ στο Κάρντιφ. Η ομάδα του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι αναδείχθηκε για έκτη συνεχόμενη χρονιά πρωταθλήτρια και για τρίτη κυπελλούχος. Ο Γκονσάλο Ιγκουαΐν, στην πρώτη του σεζόν με τη φανέλα της Γιουβέντους έκανε απόσβεση των 90 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στη Νάπολι για τη μεταγραφή του. Ο αργεντινός επιθετικός σημείωσε 24 γκολ στο πρωτάθλημα ενώ για άλλη μια χρονιά η Γηραιά Κυρία είχε την καλύτερη άμυνα, με τον σπουδαίο Τζιανλουίτζι Μπουφόν να είναι βασικός συντελεστής.
Αντίπαλος της Γιουβέντους στον τελικό του Κάρντιφ είναι η Ρεάλ Μαδρίτης, που στέφθηκε την περασμένη Κυριακή πρωταθλήτρια Ισπανίας. Η ομάδα του Ζινεντίν Ζιντάν με τον Κριστιάνο Ρονάλντο να δηλώνει «παρών» στα δύσκολα (25 γκολ, 6 ασίστ), αλλά και με σημαντική βοήθεια από Μοράτα (15 γκολ) και Ισκο (10 γκολ, 9 ασίστ). Ο τελευταίος πραγματοποίησε σπουδαίες εμφανίσεις καλύπτοντας ιδανικά το κενό του Γκάρεθ Μπέιλ που είχε άσχημη χρονιά με αρκετούς τραυματισμούς. Τώρα, στη Μαδρίτη ετοιμάζονται να πανηγυρίσουν τον δεύτερο συνεχόμενο τίτλο στο Τσάμπιονς Λιγκ.
Στο Βέλγιο πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Αντερλεχτ με πρωταγωνιστή τον 25χρονο πολωνό επιθετικό Λούκας Τεόντορτσικ (20 γκολ), αλλά και τον 20χρονο Γιούρι Τίλεμανς, ο οποίος είχε συνολικά 18 γκολ και 15 ασίστ. Η βελγική ομάδα έβαλε ήδη στο ταμείο της 25 εκατ. ευρώ από την παραχώρησή του στη Μονακό.
Τέλος, τα 16 γκολ του Κώστα Μήτρογλου βοήθησαν την Μπενφίκα να κατακτήσει τον τίτλο στην Πορτογαλία. Ο διεθνής επιθετικός είχε για ακόμη μία φορά τεράστια συνεισφορά, δικαιώνοντας τους υπευθύνους των «αετών» που έδωσαν πέρυσι το καλοκαίρι επτά εκατ. ευρώ στη Φούλαμ για να τον κρατήσουν στη Λισαβόνα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ