Το βράδυ της 21ης Μαΐου το άστρο του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς έλαμψε για 9η φορά, προσφέροντας στη Φενέρμπαχτσε και στο τουρκικό μπάσκετ των μεγάλων και πολυετών επενδύσεων την πρώτη Ευρωλίγκα στην ιστορία τους! Εκεί, στην Ιστορία, πέρασε και το 16ο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας, που γίνεται ολοένα και πιο illustration. Η μεγαλοπρέπεια του σύγχρονου, «Sinan Erdem» που φιλοξένησε τους αγώνες, η επιβλητικότητα και η χλιδή του «Ciragan Palace» όπου έγινε η εναρκτήρια συνέντευξη Τύπου και το gala των καλυτέρων της διοργάνωσης, η ποιότητα των τεσσάρων ομάδων που έλαβαν μέρος και η συνεχής αναβάθμιση του event από πλευράς Ευρωλίγκας, πρόσφεραν ένα χορταστικό και εκλεκτό πιάτο σε όσους το παρακολούθησαν.
Κάνοντας την αποτίμηση των τριών ημερών του φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης, η Φενέρμπαχτσε κατέκτησε απολύτως δίκαια το βαρύτιμο τρόπαιο καθώς από την προτελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου, με τους τραυματίες (Μπογκντάνοβιτς, Σλούκα, Ντατόμε) να έχουν αποθεραπευτεί, γύρισε τον διακόπτη και ήταν η πιο αγριεμένη και προσηλωμένη στον στόχο ομάδα.
Από τη μεγαλύτερη γιορτή του ευρωπαϊκού μπάσκετ, αντίστοιχη με το φάιναλ φορ του κολεγιακού πρωταθλήματος στις ΗΠΑ, θα έχουμε πολλά να θυμόμαστε. «Το Βήμα» σταχυολογεί τα γεγονότα και τις «εικόνες» από το F4 της Κωνσταντινούπολης που έγιναν ωραίες αναμνήσεις, οι οποίες θα μας συνοδεύουν για μια ζωή.
Κίτρινος πυρετός â Στον ευρωπαϊκό χάρτη λίγες ήταν οι ομάδες που ακολουθούσαν χιλιάδες οπαδοί δημιουργώντας καυτή ατμόσφαιρα στα φάιναλ φορ. Οι ελληνικές και η Μακάμπι. Σε αυτές προστέθηκε η Φενέρμπαχτσε. Οκ, αγωνιζόταν εντός έδρας η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης, αλλά έχει λαό που «εκπαιδεύεται» μπασκετικά από τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς και είναι αποφασισμένο να ακολουθεί πάντα την ομάδα. Η εικόνα των κερκίδων του «Sinan Erdem» θύμιζε Παρίσι 2001, όπου το «Palais de Paris-Bercy» ήταν κατακίτρινο.
Γιούντο εδώ, Γιούντο εκεί â Η κυριαρχική εμφάνιση του αμερικανονιγηριανού άσου της Φενέρμπαχτσε δεν ξεχνιέται ούτε με Αλτσχάιμερ. Ο μακρύς, γρήγορος και πανέξυπνος 30χρονος Εκπε Γιούντο ήταν παντού στην άμυνα της Φενέρμπαχτσε και ήταν το «πυρηνικό όπλο» του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς για την εξολόθρευση του Βασίλη Σπανούλη.
Ερυθρόλευκο déjà vu â Κόντρα στις προβλέψεις, τα μπάτζετ και την έλλειψη αιφνιδιασμού, ο Ολυμπιακός το διέπραξε ξανά. Οπως την πρώτη φορά, ξανά στην Κωνσταντινούπολη, όπως το 2013 στο Λονδίνο, αλλά και το 2015 στη Μαδρίτη, οι Ερυθρόλευκοι έριξαν στο καναβάτσο την ΤΣΣΚΑ Μόσχας σε ένα αδιανόητο 4/4 την τελευταία 6ετία!
Killer Bill â Το προσωνύμιο του είναι Kill Bill, αλλά ο άσος του Ολυμπιακού απέδειξε στον ημιτελικό με την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη ότι είναι ο μεγαλύτερος killer που κυκλοφορεί στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Στο τελευταίο 6λεπτο, ύστερα από μια επική τάπα που δέχθηκε, πάτησε το κουμπί του beast mode και «καθάρισε» το ματς.
Ζ9τς â Δεν χρειαζόταν να ξεπεράσει τα τρόπαια των Μεσίνα, Ιβκοβιτς και Γκέρσον που έχουν συνολικά 8 τρόπαια για να επιβεβαιωθεί ότι είναι ο κορυφαίος προπονητής στην ιστορία του μπάσκετ. Στο φάιναλ φορ της Πόλης φάνηκε ξανά το μεγαλείο του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Μετά το τέλος του τελικού, αντί να πανηγυρίσει με τους παίκτες του έσπευσε να αγκαλιάσει και να συγχαρεί για τη σπουδαία πορεία των πρωταθλητών Ελλάδας τους ιδιοκτήτες της ΚΑΕ Ολυμπιακός, κ.κ. Γιώργο και Παναγιώτη Αγγελόπουλο, όπως επίσης και όλα τα στελέχη των Ερυθρολεύκων, αποδεικνύοντας πως πίστευε όσα αποθεωτικά λόγια είχε πει τις προηγούμενες ημέρες, ενώ το Σάββατο στη συνέντευξη Τύπου του τελικού απηύθυνε έκκληση στους οπαδούς της Φενέρμπαχτσε να σεβαστούν και να φιλοξενήσουν τους οπαδούς του Ολυμπιακού στην πόλη.
Πικρές δηλώσεις: Σε αντιδιαστολή με τη συμπεριφορά και τις δηλώσεις του Ομπράντοβιτς, οι αδελφοί Αγγελόπουλοι ενδεχομένως πικραμένοι από την απώλεια του τελικού δεν έδειξαν μεγαλοψυχία! Με όσα είπαν φάνηκε να ήθελαν να απαξιώσουν την επιτυχία της Φενέρμπαχτσε. Η πορεία του Ολυμπιακού είναι αξιοθαύμαστη. Οχι μόνο εφέτος, αλλά την τελευταία 9ετία. Αποτελεί παράδειγμα για μίμηση και το μεγαλύτερο μερίδιο ανήκει στους Αγγελόπουλους, οι δηλώσεις τους όμως ξένισαν.
Ο… ανώνυμος Σπανούλης –Η σειρά παρουσίασης των ομάδων του φάιναλ φορ έφερε στο πάνελ της εναρκτήριας συνέντευξης Τύπου τον Βασίλη Σπανούλη δίπλα-δίπλα με τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Οι δυο τους κάθισαν σχεδόν πλάτη-πλάτη. Δεν αντάλλαξαν βλέμμα και τα meme με την εικόνα τους έκαναν τον γύρο του κόσμου. Ο Ομπράντοβιτς δεν ψέλλισε ούτε μία φορά το ονοματεπώνυμο του σούπερσταρ του Ολυμπιακού και της Ευρωλίγκας, όποτε αναφέρθηκε σε αυτόν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του τελικού.
Σου γράφω ένα γράμμα –Μετά το τέλος του φάιναλ φορ, ο Ντάνιελ Χάκετ που είδε –μαζί με τον Ματ Λοτζέσκι –από την κερκίδα λόγω του σοβαρού τραυματισμού του την προσπάθεια των συμπαικτών του έστειλε στον «αρχηγό του, Τζίτζι Ντατόμε, με στοργή» ένα συγκλονιστικό γράμμα, διαφήμιση των αθλητικών αξιών. Ενα γράμμα που αξίζει να μοιράζεται σε όλα τα σχολεία!

Η βαρκάδα στον Βόσπορο –
Η μαγεία της Πόλης, η ομορφιά του Βοσπόρου είναι μεθυστική. Οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι είχαμε την τύχη να την απολαύσουμε πηγαίνοντας στο Gala της Euroleague, στο επιβλητικό Ciragan Palace. Οι διοργανωτές φρόντισαν να μεταφέρουν τους απεσταλμένους από το ξενοδοχείο στη δεξίωση με καραβάκι που πρόσφερε μια αξέχαστη βαρκάδα την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Πώς να το ξεχάσεις!
Ενα «Sinan Erdem» γεμάτο Ελλάδα –Τελευταίο αλλά ίσως πιο σημαντικό από όλα η συμπεριφορά των τούρκων οπαδών στο «Sinan Erdem» και η αντίδραση των οπαδών της Φενέρμπαχτσε για τη σεμνή και ταπεινή στάση του Κώστα Σλούκα στους πανηγυρισμούς της τουρκικής ομάδας. Ο διεθνής άσος, αντίθετα με άλλους ξένους της Φενέρ, δεν πήρε σημαία για να ανέβει στο βάθρο. Δεν ήθελε να προκαλέσει και προτίμησε να μην το πράξει. Οι τούρκοι οπαδοί το αντιλήφθηκαν και για χάρη του Σλούκα, τρεις μέρες αργότερα στο πρώτο ματς της Φενέρ ως πρωταθλήτριας Ευρώπης στην Ulker Arena, ανέμιζαν στις κερκίδες πλήθος ελληνικών σημαιών. Μήπως έχουμε μείνει πολύ, αλλά πραγματικά πολύ πίσω στα μέρη μας;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ