ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ αθλήτριες ρυθμικής γυμναστικής της Ευρώπης αναμένεται να δώσουν το «παρών» στο 13ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, που θα διεξαχθεί από 22 ως 25 Μαΐου στο Αθλητικό Μέλαθρο «Ολυμπιονίκης Δ. Τόφαλος» της Πάτρας.


Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ρυθμικής Αγωνιστικής Γυμναστικής «Πάτρα ’97» διεκδικήθηκε το 1994 μετά από πρόταση της Επιτροπής Γυμναστικής του ΣΕΓΑΣ, αλλά διοργανώτρια αρχή είναι πλέον η νεοϊδρυθείσα Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία (ΕΓΟ). Ο προϋπολογισμός του Πάτρα ’97, κατά δήλωση του προέδρου της ΕΓΟ κ. Δ. Δημητρόπουλου, είναι «λιτός, αθλητικός, χωρίς υπέρβαση, αλλά αξιοπρεπής». Το κόστος της διοργάνωσης, εκτός του προϋπολογισμού κατασκευής προπονητηρίου (36Χ70 μ.), ανήλθε στο ποσό των 314.000.000 δραχμών και κατά την ΕΓΟ θα υπάρξουν έσοδα 75 εκατ. δραχμών, που θα προέλθουν από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία η οποία έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα των διαφημίσεων.


Στο «Πάτρα ’97» θα λάβουν μέρος 29 κράτη στα αγωνίσματα ανσάμπλ γυναικών και ανσάμπλ νεανίδων. Επίσης στο ατομικό γυναικών θα λάβουν μέρος οι 17 καλύτερες αθλήτριες που προκρίθηκαν από το προηγούμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Νορβηγίας. Η ελληνική εκπροσώπηση θα αποτελείται από δύο πλήρεις ομάδες γυναικών και νεανίδων και από δύο αθλήτριες στο ατομικό, τη Μαρία Παγκάλου και την Ειρήνη Πολυδώρου.


Υπάρχει αρκετή αισιοδοξία στην ελληνική ρυθμική γυμναστική για διάκριση στο 13ο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην Πάτρα. Αναμένεται η παρουσία της ελληνικής ομάδας να μην είναι αγωνιστικά μόνο τυπική. Οι αθλήτριες της Εθνικής ομάδας είναι σε θέση να διεκδικήσουν μετάλλια και πιο συγκεκριμένα με την Παγκάλου, που θεωρείται το μεγάλο σύγχρονο αστέρι της ελληνικής ρυθμικής γυμναστικής και το ανσάμπλ νεανίδων. Η Παγκάλου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα κατέλαβε τη 12η θέση στο σύνθετο ατομικό ενώ την ίδια θέση είχε κατακτήσει και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βιέννης το 1996.


Στο ατομικό γυναικών (εκτός από τις δύο Ελληνίδες) μετέχουν οι κάτωθι αθλήτριες: Αικατερίνα Σερεμπράνσκαγια (Ουκρανία, χρυσό μετάλλιο στην Ατλάντα), Γιανίνα Μπατίρτσινα (Ρωσία, αργυρό μετάλλιο στην Ατλάντα), Ολένα Βιτριτσένκο (Ουκρανία, χάλκινο μετάλλιο στην Ατλάντα), Νατάλια Λιπκόφσκαγια (Ρωσία), Αννα Κβιτνιέφσκα (Πολωνία), Στέλλα ΣαλαπατίναΜποριάνα Γκίνεβα (Βουλγαρία), Αντρέα Σεμπέστοβα (Τσεχία), Αλκουδένα Θιδ ΤοστάδοΑλβα Καρίδε Κόστα (Ισπανία), Χέινι Λάουταλα (Φινλανδία), Εύα Σερανό (Γαλλία), Εντίτα Σάουφλερ (Γερμανία), Τατιάνα ΟγκρίσκοΕβγκένια Παβλίνα (Λευκορωσία).


Το ελληνικό ανσάμπλ νεανίδων αποτελείται από τις παρακάτω αθλήτριες: Ειρήνη Αϊνδίλη, Χαρά Καριάμη, Βασιλική Γιαπαλάκη, Εύα Χριστοδούλου, Ειρήνη Κούβελη, Μαίρη Τζίμου, Γιώτα Γούσιου, Αιμιλία Χείλαρη. Φαβορί για τα μετάλλια είναι οι ομάδες της Ισπανίας, της Βουλγαρίας, της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και της Λιθουανίας. Την ελληνική ομάδα στο ανσάμπλ γυναικών αποτελούν οι: Ροδούλα Χριστοδούλου, Ειρήνη Μανδραβέλη, Γεωργία Στράκα, Χριστίνα Λαζαρίνου, Στέλλα Χατζηεμμανουήλ, Ανέττα Τριαντοπούλου. Φαβορί για τα μετάλλια εδώ είναι οι ομάδες Ισπανίας, Βουλγαρίας και Ρωσίας, που είχαν καταλάβει το βάθρο και στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα.


Με τη φροντίδα του οικοδεσπότη τού «Πάτρα ’97» δημάρχου της πόλης κ. Ανδρέα Καράβολα, αφίσες και πανό διαφημίζουν τη διοργάνωση, η τελετή έναρξης της οποίας θα γίνει την Πέμπτη 22 Μαΐου στον ιστορικό χώρο του Κάστρου της Πάτρας και θα περιλαμβάνει χαιρετισμούς του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του «Πάτρα ’97» υφυπουργού Αθλητισμού κ. Ανδρέα Φούρα και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κλάους Λοτζ.


Τα εισιτήρια του 13ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ρυθμικής Γυμναστικής από τις πρώτες ημέρες της κυκλοφορίας τους είχαν ζήτηση, καθώς οι πατρινοί φίλαθλοι θέλουν να δώσουν το «παρών» στο μεγάλο αθλητικό γεγονός. Η διάθεση των εισιτηρίων γίνεται από το Αθλητικό Μέλαθρο «Δ. Τόφαλος» στα Μποζαΐτικα, όπου θα φιλοξενηθούν οι αγώνες, αλλά και από ειδικό κιόσκι στην Πλατεία Γεωργίου. Τα εισιτήρια έχουν συμβολική τιμή (από 500 ως 1.500 δρχ.).


Για τους αγώνες έχουν διαπιστευθεί, εκτός των Ελλήνων, 85 ξένοι δημοσιογράφοι, ενώ 7 ευρωπαϊκά κανάλια θα καλύψουν «ζωντανά» τη διοργάνωση.