Μια σειρά από ιδιατερότητες χαρακτηρίζουν τον φετινό τελικό του κυπέλλου Ισπανίας, μεταξύ της Μπαρτσελόνα που είναι πολυνίκης του θεσμού και της «πρωτάρας» Αλαβές, που διεξάγεται αύριο το βράδυ (22:30 ώρα Ελλάδας) στο «Βιθέντε Καλντερόν» της Μαδρίτης.

Πέραν του ότι πρόκειται -φαινομενικά τουλάχιστον- για μία σύγκρουση Δαυίδ εναντίον Γολιάθ, η αναμέτρηση με την οποία «πέφτει η αυλαία» της φετινής σεζόν έχει αρκετά ακόμη αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά.

Ο Λουίς Ενρίκε θέλει να αποχαιρετήσει τον πάγκο των «μπλαουγκράνα» με έναν τίτλο, που θα προσφέρει (έστω και υποτυπώδη) παρηγοριά για την απώλεια του πρωταθλήματος και τον αποκλεισμό στα προημιτελικά του Champions League. Παράλληλα, οι Καταλανοί έχουν την ευκαιρία να γίνουν η πρώτη ομάδα που κατακτά τρεις συνεχείς χρονιές το κύπελλο Ισπανίας από το διάστημα 1951-1953, όταν οι ίδιοι είχαν κερδίσει τρεις φορές το τρόπαιο.

Από την άλλη μεριά, η Αλαβές τέτοιες μέρες πέρυσι πανηγύριζε την επάνοδο στην Primera Division και φέτος διεκδικεί το παρθενικό τρόπαιο της 96χρονης ιστορίας της. Οσο κι αν βοηθήθηκε από την τύχη για να φτάσει τόσο μακριά (η ισχυρότερη αντίπαλος που αντιμετώπισε ήταν η Θέλτα), η συμμετοχή της και μόνο στον τελικό αποτελεί επιστέγασμα μίας εξαιρετικής χρονιάς, που την έφερε στην ένατη θέση του πρωταθλήματος.

Κορυφαία στιγμή της σεζόν για την Ντεπορτίβο ήταν φυσικά το… εκκωφαντικό «διπλό» επί της Μπαρτσελόνα στο «Καμπ Νου» (2-1) τον Σεπτέμβριο, αν και τον θρίαμβο αυτό τον πλήρωσε ακριβά στη ρεβάνς του «Μεντιθορόθα», όπου γνώρισε τη βαρύτερη φετινή της ήττα (6-0). Δύο τέρματα είχε πετύχει σε εκείνο το ματς ο Λουίς Σουάρες, ο οποίος όμως θα απουσιάσει από τον αυριανό τελικό (όπως και ο Σέρχι Ρομπέρτο), λόγω της αποβολής του στον δεύτερο ημιτελικό με την Ατλέτικο.

Η έκβαση του τελικού επηρεάζει άμεσα και δύο ομάδες που δεν συμμετέχουν σε αυτόν. Αν η Αλαβές πάρει το τρόπαιο, εξασφαλίζει αυτόματα και μία θέση στην Ευρώπη, συγκεκριμένα στους ομίλους του Europa League.

Αυτό θα έχει ως συνέπεια η Αθλέτικ Μπιλμπάο, που τερμάτισε έβδομη στο πρωτάθλημα, να μείνει εκτός Ευρώπης, ενώ η έκτη Σοσιεδάδ θα υποχρεωθεί να παίξει προκριματικά. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή η Μπαρτσελόνα στεφθεί κυπελλούχος, η Σοσιεδάδ μπαίνει απευθείας στους ομίλους (μαζί με τη Βιγιαρεάλ) και η Μπιλμπάο μπαίνει στα προκριματικά.

Τέλος, ακόμη μία ιδιατερότητα του τελικού αποτελεί το γήπεδο διεξαγωγής του. Το «Βιθέντε Καλντερόν» φιλοξενεί για δεύτερη σερί χρονιά και 14η συνολικά την καταληκτική αναμέτρηση του Copa del Rey και αυτό θα είναι το τελευταίο επίσημο παιχνίδι στην ιστορική έδρα της Ατλέτικο Μαδρίτης, αφού το γήπεδο θα κατεδαφιστεί και οι «ροχιμπλάνκος» από τη νέα χρονιά θα μετακομίσουν στο υπερσύγχρονο Wanda Metropolitano.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ

ΓΥΡΟΣ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΑΛΑΒΕΣ

Φάση «32» Με Χέρκουλες 1-1, 7-0 Με Ταραγόνα 3-0, 3-0

Φάση «16» Με Αθλέτικ Μπιλμπάο 1-2, 3-1 Με Λα Κορούνια 2-2, 1-1

Προημιτελικοί Με Σοσιεδάδ 1-0, 5-2 Με Αλκορκόν 2-0, 0-0

Ημιτελικοί Με Ατλέτικο Μαδρ. 2-1, 1-1 Με Θέλτα 0-0, 1-0