Η Στοκχόλμη έχει πολλά αξιοθέατα που πρέπει να δει ένας επισκέπτης. Η «πόλη ανάμεσα σε γέφυρες», όπως σημαίνει το όνομά της, φιλοξενεί το βράδυ της Τετάρτης τον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ, ανάμεσα στον Αγιαξ και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ασφαλώς το πρώτο που θα ήθελαν να δουν οι προπονητές των δύο ομάδων, Πέτερ Μπος και Ζοζέ Μουρίνιο, είναι η «Friends Arena», το γήπεδο στο οποίο θα διεξαχθεί το παιχνίδι.

Στη «Βενετία του Βορρά»
Ισως το πρωί του τελικού ένας από τους δύο να επιλέξει –για να χαλαρώσουν οι παίκτες –μια βόλτα στους κήπους Ρόζενταλ στο νησί του Τζούργκαρντεν, ή μια ξενάγηση κάτω από τις γέφυρες της πόλης (15 συνολικά). Η Στοκχόλμη αποτελείται από μια συστάδα νησιών και βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Σουηδίας, στην είσοδο της λίμνης Μέλαρεν. Στη «Βενετία του Βορρά», λοιπόν, θα κριθεί ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος της χρονιάς.
Αγιαξ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Βαριά ονόματα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, με πλούσιες τροπαιοθήκες και τεράστιους ποδοσφαιριστές που έχουν φορέσει τη φανέλα τους. Ο τίτλος εφέτος θα αλλάξει χέρια καθώς τα τρία τελευταία χρόνια κυριαρχούσε η Σεβίλλη. Ο ισπανικός σύλλογος αγωνίστηκε αυτήν τη χρονιά στο Τσάμπιονς Λιγκ, έφθασε ως τη φάση των 16, αλλά αποκλείστηκε από τη Λέστερ. Η πρώτη συνάντηση των δύο φιναλίστ ήταν την περίοδο 1976-77 στο τότε Κύπελλο UEFA, όταν ο Αγιαξ είχε νικήσει 1-0 στο Αμστερνταμ με γκολ του Κρολ αλλά η Γιουνάιτεντ απάντησε στο «Ολντ Τράφορντ» με 2-0 (Λου Μακάρι, Σάμι ΜακΙλρόι) και πήρε την πρόκριση.
Η αγγλική ομάδα ήταν νικήτρια και στην επόμενη αναμέτρησή τους, στο Γιουρόπα Λιγκ, την περίοδο 2011-2012. Η Γιουνάιτεντ νίκησε 2-0 στην Ολλανδία και πήρε την πρόκριση παρά την ήττα με 2-1 στο «Ολντ Τράφορντ».
Η ομάδα του Ζοζέ Μουρίνιο έχει μπροστά της μία πρόκληση. Αν κατακτήσει το τρόπαιο θα μπει στην ελίτ των ευρωπαϊκών συλλόγων που έχουν στη συλλογή τους και τους τρεις ευρωπαϊκούς τίτλους.
Εχουν αναδειχθεί τρεις φορές πρωταθλητές Ευρώπης ενώ έχουν κατακτήσει επίσης το Κύπελλο Κυπελλούχων, το 1991. Ο Αγιαξ ανήκει ήδη σε αυτήν τη μικρή ομάδα καθώς ήταν τέσσερις φορές πρωταθλητής Ευρώπης και σήκωσε τις κούπες στο Κύπελλο Κυπελλούχων (1987) και UEFA (1992). Οι άλλες ομάδες είναι η Γιουβέντους, η Μπάγερν και η Τσέλσι.
Η κατάκτηση του τροπαίου στη Στοκχόλμη έχει όμως άλλη –σημαντικότερη –σημασία για τον Ζοζέ Μουρίνιο. Αυτός είναι ο μοναδικός, πλέον, τρόπος για τη Γιουνάιτεντ να αγωνιστεί στο Τσάμπιονς Λιγκ καθώς έχει ήδη χάσει το τρένο μέσω της Πρέμιερ Λιγκ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει η επιστροφή του Αγιαξ σε τελικούς ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Ενας νέος κύκλος ανοίγει λοιπόν για τον Αίαντα που παρουσίασε μiα σπουδαία ομάδα, από εξαιρετικά ταλέντα, ποδοσφαιριστές που προέρχονται όχι μόνο από τις ακαδημίες του συλλόγου αλλά και από τις σωστές μεταγραφικές κινήσεις, κάτι που οφείλεται στον αθλητικό διευθυντή Μαρκ Οβερμαρς, ο οποίος ελέγχει το σκάουτινγκ.

Η πιο νεανική ομάδα
Στο εκτός έδρας παιχνίδι με τη Βίλεμ, στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, ο Αγιαξ παρουσίασε στο γήπεδο τη νεότερη σε ηλικία ενδεκάδα όλων των εποχών. Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν 20 χρόνια και 139 ημέρες, γεγονός το οποίο δεν έχει συμβεί ποτέ έως τώρα στην ιστορία του ολλανδικού πρωταθλήματος. Ο πιο μεγάλος σε ηλικία ήταν ο αρχηγός του Αγιαξ, ο 24χρονος Ντάβι Κλάσεν (έκλεισε τη σεζόν με 14 γκολ και 9 ασίστ). Στον πρώτο ημιτελικό με τη Λυών ο προπονητής Πέτερ Μπος χρησιμοποίησε δύο 17χρονους, τον Ματάις ντε Λιχτ και τον Τζάστιν Κλάιφερτ, γιο του Πάτρικ, ο οποίος ήταν μέλος εκείνης της σπουδαίας ομάδας τη δεκαετία του ’90.

Το δράμα του Ιμπραΐμοβιτς

Χωρίς αμφιβολία, η μεγάλη απουσία του τελικού είναι ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. Ο σουηδός επιθετικός της Γιουνάιτεντ θα ήθελε όσο τίποτα να σηκώσει το τρόπαιο μπροστά στους συμπατριώτες του, αλλά ο σοβαρός τραυματισμός του στον επαναληπτικό με την Αντερλεχτ είχε συνέπεια να χάσει το υπόλοιπο της χρονιάς. Και όπως φαίνεται, μάλλον το κεφάλαιο Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κλείνει για αυτόν. Θυμίζουμε ότι ο Ιμπραΐμοβιτς άρχισε τη σπουδαία επαγγελματική καριέρα του από τον Αγιαξ (2001-2004). Ο σουηδός επιθετικός δεν είναι πάντως η μοναδική απουσία της Γιουνάιτεντ. Ο Μουρίνιο δεν υπολογίζει και στους (επίσης τραυματίες) Ασλεϊ Γιανγκ, Μάρκο Ρόχο, Λουκ Σο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ