Να γράψει Ιστορία κόντρα στη Φενέρμπαχτσε και μπροστά σε ένα φανατισμένο κοινό από 12.000 και πλέον φίλους των γηπεδούχων θέλει απόψε (21.00 – ΕΡΤ 2 και Νovasports) ο Ολυμπιακός.
Το εύκολο (έτσι τουλάχιστον το κάνει να φαίνεται η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου) κομμάτι του φάιναλ φορ που ακούει στο όνομα ΤΣΣΚΑ Μόσχας πέρασε για τους Ερυθρολεύκους που βρίσκονται σε έναν ακόμα τελικό Ευρωλίγκας, τον 8ο της ιστορίας τους !
Σήμερα το βράδυ θα αγωνιστούν σε ένα «καυτό» Σινάν Ερντέμ κόντρα στη Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς διεκδικώντας το 4ο ευρωπαϊκό τρόπαιό τους και κυρίως θα επιχειρήσουν να σπάσουν δυο ιδιαίτερα δυσμενείς παραδόσεις για αυτούς.
Η πρώτη είναι ότι δεν έχουν κατακτήσει ποτέ την Ευρωλίγκα στη χώρα του αντιπάλου τους μετρώντας δύο ήττες από τη Ρεάλ στη Σαραγόσα το 1995 και στη Μαδρίτη το 2015.
Η δεύτερη είναι ότι δεν έχουν καταφέρει ποτέ να νικήσουν σε φάιναλ φορ ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, έχοντας χάσει δύο τελικούς στο Τελ Αβίβ από την Μπανταλόνα (1994) και στη Σαραγόσα από τη Ρεάλ (1995) και έναν ημιτελικό στο Βερολίνο από τον Παναθηναϊκό (2009).
Κόντρα στην πιο ανερχόμενη ομάδα της τελευταίας διετίας οι πρωταθλητές Ελλάδος θα έχουν εξαιρετικά δύσκολο έργο και θα πρέπει να μπλοκάρουν τα μεγάλα ατού των Τούρκων, που είναι ο ηγέτης τους Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, αλλά και ο αμερικανός φόργουορντ Εκπε Ούντο, ένα δίδυμο-φωτιά, χωρίς βέβαια να ξεχνάμε και τον πρώην Ερυθρόλευκο, τον Κώστα Σλούκα, που θα βρεθεί απέναντι στη μεγάλη του αγάπη, τον Ολυμπιακό.
Ηταν κάτι που είχε ευχηθεί άλλωστε και ο Κώστας Παπανικολάου (έναν τελικό με τον κολλητό τους φίλο) προσθέτοντας όμως ότι φιλίες δεν χωρούν για 40 λεπτά.

Σκληρές άμυνες και πολύ… ξύλο
Οι δύο ομάδες φημίζονται για τη σκληρή τους άμυνα και σίγουρα θα πέσει πολύ… ξύλο και εκεί είναι το ποιος θα αντέξει.
Ο Ολυμπιακός θα επιχειρήσει να φτάσει στο τρόπαιο καταθέτοντας και πάλι στο παρκέ το πάθος και την καρδιά που είχαν οι παίκτες του στον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.
Εκεί που έκαναν και πάλι το απίθανο να φαίνεται απλά άλλη μια μέρα στη δουλειά. Βρέθηκαν και πάλι πίσω με 13 πόντους λίγο πριν από το φινάλε του πρώτου ημιχρόνου (40-27) αλλά η κόρνα της γραμματείας βρήκε και πάλι νικητές τους Πειραιώτες (82-78).
Οπως στην Πόλη το 2012 (τελικός), στο Λονδίνο το 2013 (ημιτελικός) και φυσικά στη Μαδρίτη το 2015 (ημιτελικός).
Τι θα πρέπει να κρατήσει και τι να πετάξει όμως ο Ολυμπιακός από τον ημιτελικό της Παρασκευής;
Σίγουρα η εμφάνιση των Ελλήνων ήταν και πάλι όλα τα λεφτά και το αναφέρουμε διότι και οι έξι (ίσως για πρώτη φορά τόσο πολύ όλοι μαζί) που αγωνίστηκαν ήταν το Α και το Ω, κρατώντας σε όλα τα δύσκολα σημεία του αγώνα τον Ολυμπιακό.
Με τον Γιώργο Πρίντεζη να κρατάει το σκορ με συνεχόμενους πόντους στο ξεκίνημα, τον Ιωάννη Παπαπέτρου να παίζει σημαντικό ρόλο εκεί που άρχισε να παίρνει τις επιθέσεις με πλάτη και τον Κώστα Παπανικολάου να είναι σεληνιασμένος, ιδιαίτερα στο τρίτο δεκάλεπτο με συνεχόμενα τρίποντα.
Απίστευτο παιχνίδι, ιδιαίτερα στο δεύτερο ημίχρονο από τον Βαγγέλη Μάντζαρη που έπαιξε και τον ρόλο του Βασίλη Σπανούλη όσο ήταν έξω, ενώ είχε επωμιστεί και το μαρκάρισμα του Ντε Κολό παίζοντας 34 λεπτά.
Αλλά μήπως ο αρχηγός πήγε πίσω; Ο Βασίλης Σπανούλης διάβασε εξαιρετικά το παιχνίδι (ιδιαίτερα στο δεύτερο ημίχρονο), μοίρασε ασίστ, δεν εκβίασε σουτ και όταν ήρθε η ώρα πήρε το μεγάλο σουτ μόλις δύο λεπτά πριν από το τέλος φέρνοντας τον Ολυμπιακό μπροστά με 74-73.

Πού κρίθηκε ο ημιτελικός
Ομως ο Ελληνας-κλειδί στον ημιτελικό ήταν ο Δημήτρης Αγραβάνης, που μάλιστα εκτός από τα καθοριστικά επιθετικά ριμπάουντ στο δεύτερο ημίχρονο, πέτυχε και σπουδαία τρίποντα εκεί που ήθελε σκορ η ομάδα του.
Το δεύτερο στοιχείο που ο Ολυμπιακός ελπίζει να έχει πιο έντονο στον τελικό είναι το να μπουν νωρίτερα στο κλίμα του αγώνα οι πρωτάρηδες ξένοι του, όπως ο Ερικ Γκριν που ήταν καθοριστικός στο φινάλε του αγώνα με την ΤΣΣΚΑ με ένα πολύ μεγάλο τρίποντο που έσπασε την ισοπαλία (κάνοντας το 79-76) και φυσικά τις δύο βολές που έκριναν τον αγώνα και έγραψαν το τελικό 82-78.
Ο Κεμ Μπιρτς μπήκε επίσης στο δεύτερο ημίχρονο σε πιο έντονους ρυθμούς κάνοντας αισθητή την παρουσία του, όπως και ο Πάτρικ Γιανγκ, έστω για 2-3 άμυνες, ενώ αναλογικά ο Νίκολα Μιλουτίνοφ ήταν αυτός που ήταν περισσότερο ενεργός από την πρώτη στιγμή.

Ψυχραιμία και μαχητικότητα τα κλειδιά

Απόψε θα χρειαστεί να δώσουν για ακόμη περισσότερα λεπτά τη συνδρομή τους οι ξένοι, κυρίως για να πάρουν ανάσες οι Ελληνες που τράβηξαν μεγάλο κουπί.

Ομως εδώ πρόκειται για τελικό και η συγκέντρωση του κάθε παίκτη θα πρέπει να αγγίζει ή και να ξεπερνά ει δυνατόν το 100%.

Κάθε διεκδικούμενη μπαλιά, κάθε ριμπάουντ μπορεί να κάνει συνολικά τη διαφορά και είναι κάτι που έχει τονίσει και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος στους παίκτες του από την πρώτη στιγμή και πόσω μάλλον τώρα που η ευρωπαϊκή σεζόν έφτασε στο τελευταίο της και φυσικά πιο κρίσιμο παιχνίδι!

Ενα άλλο σημείο-κλειδί θα είναι και η ψυχραιμία που θα (πρέπει να) δείξει ο Ολυμπιακός στην αντιμετώπιση από τους διαιτητές.

Είναι απόλυτα λογικό και στο στρατόπεδο των Ερυθρολεύκων το περιμένουν ότι οι γηπεδούχοι θα πάρουν τα δωράκια τους.

Εγινε και με την ΤΣΣΚΑ και αποδείχθηκε καθοριστικό για την εξέλιξη του αγώνα ότι οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου δεν έχασαν σε κανένα σημείο του παιχνιδιού την ψυχραιμία τους.

Το ίδιο πρέπει να κάνουν και τώρα, σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ