Ελαμψαν στη διάρκεια της σεζόν, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην πορεία των ομάδων τους, έβαλαν τη σφραγίδα τους σε ένα πρωτάθλημα που ήταν πολύ πιο αμφίρροπο, πιο ενδιαφέρον και πιο συναρπαστικό συγκριτικά με την προηγούμενη τετραετία. Ηταν οι έντεκα που ξεχώρισαν περισσότερο στην εφετινή Σούπερ Λίγκα…
Ανδρέας Γιαννιώτης
Υπήρξε ένας από τους βασικούς συντελεστές στην εφετινή εξαιρετική πορεία του Πανιωνίου στο πρωτάθλημα. Ο 24χρονος Ανδρέας Γιαννιώτης, ο οποίος αγωνίζεται στους Κυανέρυθρους ως δανεικός από τον Ολυμπιακό (θα επιστρέψει μετά το τέλος της σεζόν), είχε σταθερή πορεία καθ’ όλη τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου. Επαιξε με την ομάδα της Νέας Σμύρνης 28 φορές στο πρωτάθλημα, εκ των οποίων τις 12 δεν δέχθηκε γκολ (συνολικά παραβιάστηκε η εστία του 20 φορές).
Λέο Μάτος
Σπάνια ένας πλάγιος μπακ έχει τόσο μεγάλη επιρροή στο παιχνίδι της ομάδας του. Ο Βραζιλιάνος Λέο Μάτος, ο οποίος αποκτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι από την ουκρανική Ντνίπρο, πέτυχε έξι γκολ και μοίρασε τρεις ασίστ στα 27 παιχνίδια που έπαιξε με τον ΠΑΟΚ. Ο 29χρονος δεξιός οπισθοφύλακας ήταν ένας από τους πιο σταθερούς και πολυτιμότερους ποδοσφαιριστές του Δικεφάλου.

Μαρίν Λέοβατς
Για δεύτερη σερί σεζόν ο Μαρίν Λέοβατς αναδεικνύεται κορυφαίο αριστερό μπακ του πρωταθλήματος. Σταθερός στην απόδοσή του, με ισορροπία σε άμυνα και επίθεση, ο 29χρονος διεθνής κροάτης αμυντικός υπήρξε σταθερή αξία στην αριστερή πτέρυγα του ΠΑΟΚ. Αγωνίστηκε 25 φορές στη Σούπερ Λίγκα, πέτυχε δύο γκολ και είχε και δύο ασίστ.
Ροντρίγκο Μολέντο
Ενας αμυντικός υψηλού επιπέδου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρήθηκε από σοβαρά προβλήματα τραυματισμών. Ο 30χρονος Βραζιλιάνος Ροντρίγκο Μολέντο αποτελεί σημείο αναφοράς στην αμυντική λειτουργία του Παναθηναϊκού, όπου βρήκε αγωνιστικό ρυθμό και ανέκτησε τη χαμένη αυτοπεποίθησή του. Στα περισσότερα από τα 19 ματς που αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα ήταν σχεδόν ανίκητος (ιδίως στον αέρα), ενώ πέτυχε και ένα γκολ.

Βασίλης Λαμπρόπουλος
Αρχισε τη σεζόν ως τέταρτος στην ιεραρχία των στόπερ της ΑΕΚ αλλά δεν τα παράτησε. Εκμεταλλεύτηκε τις συγκυρίες, όπως ήταν η απομάκρυνση του πολυδιαφημισμένου Αγγλου Τζολέον Λέσκοτ και ο τραυματισμός του Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι, και εξελίχθηκε σε έναν από τους πολυτιμότερους αμυντικούς της Ενωσης στα 23 ματς που έπαιξε (πέτυχε και ένα γκολ). Ωστόσο κατά τη διάρκεια της σεζόν στάθηκε εξαιρετικά άτυχος καθώς υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού δεξιού γόνατος και τέθηκε νοκ άουτ για αρκετούς μήνες.
Λούκα Μιλιβόγεβιτς
Ηταν μακράν του δεύτερου ο πολυτιμότερος ποδοσφαιριστής του πρωταθλήματος μέχρι τις 30 Ιανουαρίου. Ο 26χρονος σέρβος κεντρικός χαφ πέτυχε έξι γκολ στις 17 συμμετοχές που πραγματοποίησε με τον Ολυμπιακό. Εξαργύρωσε τις εξαιρετικές εμφανίσεις που πραγματοποίησε με τους Ερυθρολεύκους τα τελευταία δυόμισι χρόνια με μια σημαντική μεταγραφή 15 εκατ. ευρώ στην αγγλική Πρέμιερ Λιγκ για λογαριασμό της Κρίσταλ Πάλας. Η αποχώρησή του επηρέασε καθοριστικά το παιχνίδι και την αποτελεσματικότητα των πρωταθλητών.
Πέτρος Μάνταλος
Χωρίς να εντυπωσιάσει αλλά κάνοντας μπόλικη δουλειά εντός γηπέδου ο Πέτρος Μάνταλος επιβεβαίωσε γιατί θεωρείται ο ηγέτης της ΑΕΚ. Σε 26 συμμετοχές πέτυχε εφτά γκολ, μοίρασε πέντε ασίστ και είχε σημαίνοντα ρόλο στο παιχνίδι της Ενωσης. Η συνεισφορά του 26χρονου μεσοεπιθετικού υπήρξε πολύτιμη τόσο στην ανασταλτική λειτουργία των Κιτρινόμαυρων, όσο στη δημιουργία αλλά και την εκτέλεση. Πραγματοποίησε την πιο μεστή σεζόν του στην τριετία που αγωνίζεται στην ΑΕΚ.
Σεμπά
Χρειάστηκε χρόνο για να πείσει τους απαιτητικούς οπαδούς του Ολυμπιακού ότι αξίζει μια φανέλα βασικού. Δεν είναι ένας φαντεζί ποδοσφαιριστής που ξεσηκώνει την κερκίδα, είναι όμως το «εργαλείο» που κάθε προπονητής θέλει στην ομάδα του. Ο Βραζιλιάνος Σεμπά ήταν από εκείνους που διακρίθηκαν ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν, καθώς σε 26 συμμετοχές κατόρθωσε να μοιράσει δέκα ασίστ, τις περισσότερες από οποιονδήποτε άλλο στη Σούπερ Λίγκα, ενώ πέτυχε και τρία γκολ.

Σοτζέι Μασούντ
Ενας γητευτής της μπάλας από το Ιράν βρέθηκε στα μέρη μας, έστω και στα 32 του, και ξετρέλανε κόσμο. Ο Σοτζέι Μασούντ βγήκε λίρα εκατό για τον Πανιώνιο που στο πρόσωπό του βρήκε ένα εξαιρετικό «δεκάρι», από εκείνα που σπανίζουν πια στα γήπεδα. Σε 25 ματς πέτυχε τέσσερα γκολ, μοίρασε έξι, αλλά κυρίως πρόσφερε αμέτρητες στιγμές μαγείας.

Μάρκους Μπεργκ
Η κατάκτηση του τίτλου του πρώτου σκόρερ στη Σούπερ Λίγκα ήρθε ως επιστέγασμα για την καλύτερη εν Ελλάδι παρουσία του. Ο Σουηδός Μάρκους Μπεργκ, που παραμένει επί μια τετραετία ο κορυφαίος στράικερ του ελληνικού πρωταθλήματος, πέτυχε 22 γκολ σε 28 αγώνες, ενώ μοίρασε και έξι ασίστ. Ιδίως στο δεύτερο μισό της σεζόν ήταν ασταμάτητος έχοντας σκοράρει 17 φορές στα τελευταία 14 ματς που αγωνίστηκε.
Χάμζα Γιουνές
Ενας τριαντάρης τυνήσιος φορ χωρίς ιδιαίτερες περγαμηνές στην καριέρα του, αποτέλεσε τη μεγαλύτερη αποκάλυψη του πρωταθλήματος. Ο Χάμζα Γιουνές παίζοντας με την Ξάνθη, που δεν φημίζεται για το παραγωγικό παιχνίδι της, αναδείχθηκε δεύτερος σκόρερ πετυχαίνοντας 19 γκολ και δίνοντας τέσσερις ασίστ. Τουτέστιν «έγραψε» περισσότερα από τα μισά τέρματα της ομάδας του που έφτασε όλα κι όλα τα 34 σε 30 αγωνιστικές.
Προπονητής

Βλάνταν Μιλόγεβιτς
Ο Πάουλο Μπέντο έβαλε τις βάσεις για να αναδειχθεί πρωταθλητής ο Ολυμπιακός, ο Τάκης Λεμονής ήρθε για να «κλειδώσει» τον τίτλο, ο Μαρίνος Ουζουνίδης και ο Μανόλο Χιμένεθ άλλαξαν προς το καλύτερο την εικόνα του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ, αντιστοίχως στο δεύτερο μισό της σεζόν, και ο Βλάνταν Ιβιτς δημιούργησε τον πιο ανταγωνιστικό ΠΑΟΚ της τελευταίας επταετίας. Παρ’ όλα αυτά, ο τίτλος του πολυτιμότερου προπονητή ανήκει στον Σέρβο Βλάνταν Μιλόγεβιτς, ο οποίος έφτασε να κάνει πορεία πρωταθλητισμού με τον Πανιώνιο έχοντας ένα πολύ μικρότερο μπάτζετ συγκριτικά με τους τέσσερις μεγάλους…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ