ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, γήπεδο Μίκρας, Σάββατο 19 Απριλίου 1997. Ο Βούλγαρος Λιούμπομιρ Γκάνεφ εκτελεί το τελευταίο σερβίς του τρίτου τελικού των πλέι οφ του 29ου πρωταθλήματος βόλεϊ. Είναι άσος. Η μπάλα προσγειώνεται στο τερέν της Ορεστιάδας και ο Αρης κατακτά τον πρώτο τίτλο στην ιστορία του. Ταυτόχρονα, στην ιστορία του ελληνικού βόλεϊ γράφεται μια νέα σελίδα που άνοιξε με τη διεξαγωγή του τελικού του 29ου πρωταθλήματος χωρίς τη συμμετοχή Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, οι οποίοι ως τώρα μονοπωλούσαν τους τίτλους.


Ωστόσο, το κατεστημένο των «αιωνίων» είχε ήδη σπάσει από την ημιτελική φάση των πλέι οφ, όταν ο Αρης έβγαλε εκτός μάχης τον περυσινό πρωταθλητή Παναθηναϊκό και η Ορεστιάδα απέκλεισε τον επίδοξο πρωταθλητή Ολυμπιακό.


Αυτό που ως πρόσφατα φαινόταν ακατόρθωτο έγινε πραγματικότητα και επιτέλους μια ομάδα εκτός κέντρου κατέκτησε το πρωτάθλημα! Το γεγονός είναι πραγματικά ιστορικό, σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το βόλεϊ και δίνει ελπίδες για περαιτέρω ανάπτυξή του, αφού είναι γνωστό ότι αυτή έρχεται με τον συναγωνισμό και την κατάργηση των μονοπωλίων που μειώνουν το ενδιαφέρον.


* Τροφοδότις η Βόρεια Ελλάδα


Μεγάλη πρόοδο για το άθλημα θεωρεί τη συμμετοχή του Αρη και της Ορεστιάδας στον τελικό του πρωταθλήματος ο διεθνής παίκτης της Ορεστιάδας Νίκος Σαμαράς. «Μας ικανοποιεί ιδιαίτερα το γεγονός γιατί βλέπουμε ότι ο κόπος τόσων ετών παίρνει σάρκα και οστά και το πιο σημαντικό είναι ότι συμμετείχαν δύο ομάδες εκτός Αθηνών στον τελικό του πρωταθλήματος».


Ο Ν. Σαμαράς τονίζει ότι δικαιωματικά ήταν οι δύο ομάδες στον τελικό. «Η Βόρεια Ελλάδα τροφοδοτεί όλες τις ομάδες της Αθήνας με παίκτες. Το υλικό των δύο ομάδων δικαιολογεί τη συμμετοχή τους στον τελικό. Μην ξεχνάμε ότι ο Ολυμπιακός έπαιζε όλη τη χρονιά με τρεις ξένους. Δεν οφείλεται στην πτώση του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, απλά υπάρχει άνοδος και στις ομάδες εκτός Αθηνών. Γίνεται καλύτερη και πιο οργανωμένη δουλειά και κατά την προσωπική μου άποψη η επαρχία προσφέρεται περισσότερο για πρωταθλητισμό από την Αθήνα».


Ο ίδιος ο Σαμαράς ανήκει στους αθλητές που δεν πήραν τον δρόμο για την Αθήνα προκειμένου να κατακτήσουν το πρωτάθλημα. «Είναι πολύ πιο σημαντικό να παραμείνεις στην πόλη σου και να προσπαθήσεις να κατακτήσεις με την ομάδα σου το πρωτάθλημα. Δεν σημαίνει τίποτα για μένα ένα πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό ή με τον Παναθηναϊκό».


Για πολλούς φιλάθλους του βόλεϊ ο τελικός Αρη – Ορεστιάδας υστερεί σε αίγλη ενός τελικού μεταξύ των «αιωνίων». Ο Ν. Σαμαράς διαφωνεί: «Για μένα ο φετινός τελικός δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από έναν τελικό μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Δεν υστέρησε γιατί η ποιότητα του θεάματος ήταν πολύ καλή και εξάλλου πέρα από την Αθήνα υπάρχει και η επαρχία. Εχει επέλθει κορεσμός από το μονοπώλιο Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στον τίτλο του πρωταθλητή τόσα χρόνια».


Και ο προπονητής του Αρη, όμως, κ. Κώστας Χαριτωνίδης πιστεύει ότι η εξέλιξη στο ελληνικό βόλεϊ έρχεται από την επαρχία. «Υπάρχει άνθηση του ελληνικού βόλεϊ στην περιφέρεια και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι στον φετινό τελικό συμμετείχαν δύο ομάδες εκτός Αθηνών. Κάποτε υπήρχε μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις ομάδες, η ψαλίδα όμως μικραίνει. Οι ομάδες της Βόρειας Ελλάδας κράτησαν τους παίκτες τους. Η Ορεστιάδα, για παράδειγμα, κράτησε το αστέρι της, τον Σαμαρά. Επίσης, ο Αρης είχε πέρυσι τέσσερις παίκτες προσφορά – αντιπροσφορά, τους πλήρωσε και έμειναν. Αποτέλεσμα, οι δύο ομάδες με δύο καλούς ξένους να διεκδικήσουν τον τίτλο».


* Μόνο η επαρχία καλλιεργεί φυτώριο


Ο κ. Χαριτωνίδης θεωρεί ότι δίκαια έπαιξαν στον τελικό Αρης και Ορεστιάδα. «Πιστεύω ότι στον τελικό συμμετείχαν οι δύο καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος και δεν συμφωνώ ότι από τον Ολυμπιακό έκλεψαν τον τίτλο. Πρέπει να θυμίσω ότι το ίδιο σύστημα έβγαλε κάποτε την Ορεστιάδα εκτός τελικού, ενώ είχε νικήσει δύο φορές τον Παναθηναϊκό, ο οποίος στη συνέχεια αναδείχτηκε πρωταθλητής. Δεν συμφωνώ ότι το ενδιαφέρον για τη σειρά των τελικών ήταν περιορισμένο. Ενας τελικός είναι πάντα τελικός, όποιες ομάδες και αν συμμετέχουν». «Εδώ και τόσα χρόνια οι βορειοελλαδίτικες ομάδες είναι παραγκωνισμένες και φέτος παρουσιάστηκε η «χρυσή» ευκαιρία να αποδείξουμε ότι πρέπει να τυγχάνουμε μεγαλύτερης προσοχής», επισημαίνει ο κ. Χαριτωνίδης. «Μόνο οι ομάδες της περιφέρειας έχουν φυτώριο· οι ομάδες της Αθήνας απαρτίζονται από παίκτες της Βόρειας Ελλάδας. Χάρηκα και για τις δύο ομάδες για την πρόκρισή τους στον τελικό, γιατί το πρωτάθλημα ανέβηκε πιο… βόρεια», καταλήγει.


* «Μητρόπολη η Ορεστιάδα»


Ο πρόεδρος του ΤΑΠ Ορεστιάδας κ. Αθηνόδωρος Χατζηπαναγιώτου ήταν σίγουρος για τη συμμετοχή της ομάδας του στον τελικό: «Χωρίς να υπερβάλλω, ήταν αναμενόμενη. Η μητρόπολη του βόλεϊ στην Ελλάδα είναι η Ορεστιάδα. Η υποδομή που υπάρχει στο άθλημα και η σοβαρή δουλειά που γίνεται στην ομάδα μάς οδήγησαν στον τελικό. Ηταν ένα όνειρο και ένας από τους στόχους που είχε βάλει η διοίκηση με τον προπονητή και τους παίκτες για τη φετινή αγωνιστική περίοδο».


Στον χώρο του βόλεϊ η μη συμμετοχή ομάδας της Αθήνας στον τελικό του πρωταθλήματος αποτελεί… «κοσμογονική» αλλαγή. Ο κ. Χατζηπαναγιώτου συμφωνεί: «Είναι σίγουρα καλό για το ελληνικό βόλεϊ. Οι ομάδες της Βόρειας Ελλάδας αγαπούν το βόλεϊ. Ειδικά στον νόμο του Εβρου το μεγάλο μας όπλο στον τομέα του αθλητισμού είναι το βόλεϊ. Εδώ δίνουμε όλες τις δυνάμεις μας στο άθλημα και το στηρίζουμε. Η δύναμη της Ορεστιάδας είναι το φυτώριο, οι ακαδημίες που υπάρχουν για τα μικρά παιδιά. Δεν υπάρχει κλιμάκιο στην Εθνική ομάδα όπου να μη συμμετέχει δικός μας αθλητής».


Η γεωγραφική θέση της Ορεστιάδας είναι πολύ σημαντική. Ο ρόλος της ομάδας δεν πρέπει να περιορίζεται στον αθλητισμό. «Εχουμε ένα μεγάλο παράπονο από την πολιτεία. Η θέση της πόλης μας τής δίνει σοβαρό κοινωνικό ρόλο. Στον αθλητικό όμιλο της Ορεστιάδας αθλούνται 500 παιδιά, όχι μόνο στο βόλεϊ, αλλά και στα υπόλοιπα τμήματα. Εδώ προστατεύουμε τη νεολαία και δίνουμε μια διέξοδο στα παιδιά. Το μεγάλο μας παράπονο είναι η αδράνεια της πολιτείας για τη μη κατασκευή ενός κλειστού γυμναστηρίου. Οι φίλαθλοί μας γνωρίζουν το άθλημα του βόλεϊ, αλλά το κλειστό γήπεδο που έχουμε δεν επαρκεί για τις ανάγκες μας», τονίζει ο κ. Χατζηπαναγιώτου.


* «Αποκέντρωση» του… τίτλου


Από την πλευρά του, ο διεθνής παίκτης του Αρη Βασίλης Μητρούδης υποστηρίζει ότι η… «αποκέντρωση» του τίτλου πρέπει να γίνει και στα υπόλοιπα αθλήματα. «Για χάρη του συναγωνισμού και για τη βελτίωση της ποιότητας των αθλημάτων, δεν πρέπει οι ισχυρές ομάδες να βρίσκονται μόνο στην Αθήνα. Οσον αφορά τον Αρη, χρόνια πρωταγωνιστεί στο πρωτάθλημα και ήταν στις δύο πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα. Οι συγκυρίες τού στερούσαν τον τίτλο. Στην ομάδα της Ορεστιάδας ξέρουμε ότι γίνεται σοβαρή δουλειά, ειδικά στα θέματα υποδομής, και ήταν αναμενόμενη η πορεία της. Ηταν λοιπόν φυσικό να φθάσουν ως εδώ και να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα. Στις ομάδες του κέντρου οι λάθος επιλογές παικτών και προπονητών έφεραν την πτώση».


Το ενδιαφέρον για έναν τελικό μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού περιορίζεται στους φιλάθλους τους, λέει ο Β. Μητρούδης. «Για τους ανθρώπους του βόλεϊ, όμως, που θέλουν την εξέλιξή του, ήταν ό,τι καλύτερο ο φετινός τελικός. Οσον αφορά το σύστημα διεξαγωγής, είναι καλό, γιατί βοηθάει τις ομάδες να μη χαλαρώνουν και όλα τα παιχνίδια να έχουν τη δική τους σημασία. Οι ομάδες του κέντρου τυγχάνουν ιδιαίτερης μεταχείρισης και το είδαμε φέτος και με τους ξένους του Ολυμπιακού. Εχουν συνηθίσει να ευνοούνται. Ολοι το ξέρουμε, αλλά δεν θέλουμε να μιλήσουμε γι’ αυτά και κλείνουμε το στόμα».


* Ιδια τάξη πραγμάτων


Ενας… τρίτος τώρα, ο διεθνής παίκτης του Παναθηναϊκού Μιχάλης Τριανταφυλλίδης, αναρωτιέται σε πόσους προκάλεσε το ενδιαφέρον ο τελικός Αρη – Ορεστιάδας. «Παρακολουθώντας τη σειρά των τελικών μου έδινε την εντύπωση ότι έλειπε το… αλατοπίπερο. Ο τελικός μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού θα είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Οσο και αν ενοχλεί κάποιους, πιστεύω ότι λίγος κόσμος παρακολούθησε τη σειρά των τελικών. Δεν είχαν ιδιαίτερη βαρύτητα και έλειπε η αίγλη που θα έπρεπε να έχει ένας τελικός πρωταθλήματος».


Συμφωνεί, πάντως, ότι ο τελικός Αρη – Ορεστιάδας «ήταν μία από τις μεγαλύτερες ειδήσεις για το ελληνικό βόλεϊ. Είναι πολύ σπουδαίο αυτό που έγινε για τον χώρο του βόλεϊ, γιατί σπάει τη μονοτονία που υπήρχε. Φυσικά δίνει και μεγαλύτερο ενδιαφέρον γιατί κάνει τις ομάδες που διεκδικούν τον τίτλο πιο ανταγωνιστικές. Δίνει μια άλλη αίσθηση στο πρωτάθλημα».


Δεν πρόκειται όμως να αλλάξει η τάξη πραγμάτων στο ελληνικό βόλεϊ, υποστηρίζει ο Μ. Τριανταφυλλίδης. «Η αίγλη και η δύναμη των «αιωνίων» δεν πρόκειται ποτέ να πάψουν να ισχύουν. Απλά η ιστορία δεν έγραψε για πρώτη φορά το όνομα του Ολυμπιακού ή του Παναθηναϊκού στη θέση του πρωταθλητή. Δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι ριζικά στο ελληνικό βόλεϊ, απλά δίνεται η δυνατότητα στις άλλες ομάδες να έχουν κίνητρο. Σίγουρα το βόλεϊ γνωρίζει μεγάλη άνθηση στη Μακεδονία και στη Θράκη, αλλά δεν παύει να ισχύει το γεγονός ότι όλοι θέλουν να κερδίσουν τον πρώτο. Και πρώτος είναι συνήθως ή ο Ολυμπιακός ή ο Παναθηναϊκός».