Ο δρόμος για το Κάρντιφ, όπου στις 3 Ιουνίου θα διεξαχθεί ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ, περνάει από τη Μαδρίτη, το κοσμοπολίτικο Μόντε Κάρλο και την πρωτεύουσα του Πεδεμόντιου, το Τορίνο, μία πόλη χτισμένη σε πεδιάδα στους πρόποδες των Αλπεων.
Το ντέρμπι της Μαδρίτης ανάμεσα στην κάτοχο του τίτλου Ρεάλ και την περυσινή φιναλίστ Ατλέτικο ασφαλώς θα συγκεντρώσει τα περισσότερα βλέμματα των φίλων του ποδοσφαίρου, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το ενδιαφέρον που παρουσιάζει και ο άλλος ημιτελικός ανάμεσα στην έκπληξη της διοργάνωσης, τη Μονακό και τη Γιουβέντους.
Η Μαδρίτη χωρίζεται λοιπόν ακόμα μία φορά στα δύο για μια ευρωπαϊκή αναμέτρηση, τέταρτη συνεχόμενη, ανάμεσα στη Ρεάλ και στην Ατλέτικο. Το «Σαντιάγο Μπερναμπέου», η έδρα της Ρεάλ, απέχει μόλις οκτώ χιλιόμετρα από το «Βιθέντε Καλντερόν». Η αντιπαλότητα ανάμεσα στις δύο ομάδες είναι μεγάλη καθώς πρόκειται για μια μάχη όχι μόνο ποδοσφαιρική αλλά και κοινωνική. Η υπεροπτική Ρεάλ κόντρα στην ταπεινή Ατλέτικο που έχει ξανασηκώσει κεφάλι τα τελευταία χρόνια και έχει μάθει να κουνάει επιδεικτικά το χέρι στην αντίπαλό της. Το προλεταριάτο έχει αρχίσει την επανάστασή του κόντρα στην αριστοκρατία και στη χλιδή της Ρεάλ, με αρχηγό τον Ντιέγκο Σιμεόνε, τον προπονητή που άλλαξε την εικόνα της ομάδας από το 2011 όταν δέχτηκε την πρόσκληση να καθίσει στον πάγκο της.
Το ντέρμπι της Μαδρίτης απασχολεί συνεχώς τα τελευταία χρόνια τους φίλους του ποδοσφαίρου. Η πρώτη τους σύγκρουση έγινε στον τελικό της διοργάνωσης, το 2014, στο «Ντα Λουζ» της Λισαβόνας. Η Ρεάλ «δραπέτευσε» στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, όταν ο Σέρχιο Ράμος ισοφάρισε και στη συνέχεια πήρε το τρόπαιο στην παράταση με 4-1. Την επόμενη χρονιά οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στην προημιτελική φάση με το πρώτο ματς στο «Βιθέντε Καλντερόν» να τελειώνει 0-0 και τη Ρεάλ να νικάει 1-0 στον επαναληπτικό. Η τρίτη φορά ήταν στον περυσινό τελικό στο «Σαν Σίρο». Το ματς στην κανονική διάρκεια τέλειωσε 1-1 αλλά η Ρεάλ πήρε το τρόπαιο επικρατώντας 5-3 στη διαδικασία των πέναλτι. Η κλήρωση δεν άρεσε στους Ισπανούς και μάλιστα η εφημερίδα «As» άφησε υπονοούμενα για «ζεστά» μπαλάκια, καθώς ο Ιαν Ρας έπιασε αμέσως το αντίστοιχο της Ατλέτικο χωρίς πρώτα να τα ανακατέψει.
Μονακό – Γιουβέντους στον άλλο ημιτελικό. Θα μπορούσαμε να τους αποκαλέσουμε και… γείτονες καθώς το ταξίδι από το Μονακό στο Τορίνο είναι κάτι περισσότερο από 200 χιλιόμετρα και μάλιστα τα ιταλικά είναι μία από τις επίσημες γλώσσες στο Πριγκιπάτο. Είναι φαβορί η Γιουβέντους; Ο Σάμι Κεντίρα δεν φαίνεται να συμφωνεί απόλυτα: «Η Μονακό είναι μια δυνατή ομάδα με ιδιαίτερα ταλαντούχους παίκτες. Παράλληλα έχει μια καταπληκτική πορεία στη διοργάνωση. Στόχος μας είναι ο τελικός αλλά θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».
Η ομάδα του Λεονάρντο Ζαρντίμ απέκλεισε Μάντσεστερ Σίτι και Ντόρτμουντ, και διαθέτει μία από τις καλύτερες επιθέσεις στην Ευρώπη. Αντίθετα, η Γιουβέντους έχει την καλύτερη άμυνα στη διοργάνωση. Ουσιαστικά είναι ένα ζευγάρι στο οποίο αναμετρώνται ο ενθουσιασμός και η εμπειρία. Η γαλλική ομάδα έχει τον χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας καθώς στην ενδεκάδα της αγωνίζονται νεαροί και ιδιαίτερα ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές. Ο 18χρονος Κιλιάν Εμπαπέ με πέντε γκολ στη διοργάνωση (και 17 συνολικά) είναι ο παρτενέρ του Ρανταμέλ Φαλκάο στην επίθεση. Ακόμα, ο 22χρονος Μπακαγιόκο, ο 23χρονος Φαμπίνιο, ο 22χρονος Μπερνάντο Σίλβα, ο 22χρονος Μπενζαμέν Μεντί, ο 20χρονος Αλμαμί Τουρέ.
Από την άλλη πλευρά, η Γηραιά Κυρία διαθέτει την εμπειρία που προσφέρουν ο σπουδαίος 39χρονος τερματοφύλακας Τζιανλουίτζι Μπουφόν, ο 35χρονος Αντρέα Μπαρτσάλι, ο 33χρονος Ντάνι Αλβες, ο 33χρονος Στέφαν Λιχτστάινερ, ο 32χρονος Τζόρτζιο Κιελίνι και ο 30χρονος επιθετικός Μάριο Μάτζουκιτς. Η Γιουβέντους προέρχεται από την επιβλητική πρόκριση σε βάρος της Μπαρτσελόνα και μάλιστα χωρίς να δεχθεί γκολ!
«Θα είναι δύο πολύ δύσκολες αναμετρήσεις. Η Γιουβέντους είναι σπουδαία ομάδα. Ωστόσο, έχουμε μια ευκαιρία να προκριθούμε στον τελικό και θα παλέψουμε με όλες τις δυνάμεις μας για αυτό» είπε ο επιθετικός της Μονακό, Βαλερί Ζερμέν.
Το πρόγραμμα των ημιτελικών: 2/5 Ρεάλ – Ατλέτικο Μαδρίτης, 3/5 Μονακό – Γιουβέντους, 9/5 Γιουβέντους – Μονακό, 10/5 Ατλέτικο Μαδρίτης – Ρεάλ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ