Επιστροφή στο… μέλλον θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο τίτλος του εφετινού καλοκαιριού για τον Ολυμπιακό και προσωπικά για τον πρόεδρό του Βαγγέλη Μαρινάκη. Για την ακρίβεια, ο ισχυρός άνδρας των πρωταθλητών Ελλάδας, τη σεζόν μάλιστα που όπως όλα δείχνουν θα ισοφαρίσει το ιστορικό ρεκόρ των επτά συνεχόμενων πρωταθλημάτων που είχε ο Ολυμπιακός επί θητείας Σωκράτη Κόκκαλη, δεν θα μπορεί να μείνει πολύ στους πανηγυρισμούς γιατί θα έχει πολύ τρέξιμο. Και αυτό διότι το καλοκαίρι θα είναι ίσως πιο «καυτό», ή τουλάχιστον αντίστοιχο με το πρώτο του, εκείνο του 2010 όπου παραλάμβανε από τον Σωκράτη Κόκκαλη έναν Ολυμπιακό τελευταίο και καταϊδρωμένο στα πλέι οφ, με αρκετά χρέη, και δεδομένου ότι δεν υπήρχαν και τα λεφτά του Τσάμπιονς Λιγκ έπρεπε να στήσει έναν ποδοσφαιρικό κολοσσό από την αρχή.
Και όμως, η όρεξη και κυρίως η αγάπη του Βαγγέλη Μαρινάκη (ο πατέρας του Μιλτιάδης, επί χρόνια γενικός αρχηγός της ομάδας, τον μεγάλωσε μέσα στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού) για την ομάδα της καρδιάς του, τον έκανε να τα καταφέρει από την πρώτη χρονιά. Κάλυψε την οικονομική ζημιά, βάζοντας και άλλα τόσα ως επένδυση για τις μεταγραφές, ενώ πήγε με το προσωπικό του αεροπλάνο και έφερε πίσω στον Πειραιά τον Ερνέστο Βαλβέρδε, με τον οποίο ο Ολυμπιακός εκείνη τη διετία (ιδιαίτερα τη δεύτερη) έπαιξε την καλύτερη μπάλα επί εποχής Μαρινάκη. Και ας μην έκανε τόσο μεγάλες νίκες όσες κατάφερε ο Μίτσελ ή ο Σίλβα (με το διπλό επί της Αρσεναλ), με Βαλβέρδε οι φίλοι του Ολυμπιακού χόρτασαν μπάλα.
Αυτή τη στιγμή η ομάδα θα πορευτεί με τον Τάκη Λεμονή, που για την παρούσα φάση (να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο αξιοπρεπώς στη συνέχεια και να κατακτήσει το νταμπλ) είναι δεδομένο ότι η επιλογή έπρεπε να είναι έλληνας τεχνικός και κατά προτίμηση που να έχει περάσει ως παίκτης από την ομάδα, γιατί γνωρίζει τη δυσκολία των συγκεκριμένων αποδυτηρίων. Το καλοκαίρι όμως θα μείνει με τον ίδιο κόουτς (ακόμη και αν πάρει το ντάμπλ) ή θα συνεχίσει την επιλογή να επενδύει στην τεχνική ηγεσία από το εξωτερικό; Οτιδήποτε και αν κάνει ο πρόεδρος του Ολυμπιακού θα πρέπει να ενισχύσει το ρόστερ, μπει δεν μπει η ομάδα στους χρυσοφόρους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Το βέτο στον Ουζουνίδη
Ενα πολύ σημαντικό θέμα σε κάθε μεγάλη ομάδα είναι οι οργανωμένοι οπαδοί και ιδιαίτερα στον Ολυμπιακό (αλλά και στον ΠΑΟΚ) είναι οι πιο απαιτητικοί, παίρνοντας όμως και την κατάσταση στα χέρια τους. Εδώ θα πρέπει ο πρόεδρος του Ολυμπιακού να βάλει ένα φρένο, αλλιώς σύντομα θα βρεθεί και πάλι μπροστά σε ανάλογο πρόβλημα. Το καλοκαίρι είχε συμφωνήσει σε όλα με τον Μαρίνο Ουζουνίδη, έναν προπονητή που κατά γενική ομολογία συγκαταλέγεται στην κορυφαία τριάδα ελλήνων τεχνικών.
Οι οπαδοί έθεσαν βέτο, απειλώντας ότι δεν θα μπορέσει να κάνει ούτε… προπόνηση και επέβαλαν τον νόμο τους. Χωρίς μάλιστα να επενδύουν ούτε ένα ευρώ στον σύλλογο, κάνουν κουμάντο σε τέτοιες καταστάσεις.
Ο Ουζουνίδης έχασε και τη δουλειά του στον Πανιώνιο από αυτή την πληροφορία ότι συζήτησε με τον Ολυμπιακό και αργότερα έγινε ξανά προσέγγιση μετά το 0-0 με την Κέρκυρα, όπου οι πρωταθλητές Ελλάδας είχαν αρχίσει να εμφανίζουν σημάδια κόπωσης και, το κυριότερο, δεν έπαιζαν μπάλα.

Το δώρο στον Παναθηναϊκό
Οι οπαδοί έθεσαν εκ νέου βέτο, με αποτέλεσμα να πάει ως… δώρο ο έλληνας τεχνικός στον αιώνιο αντίπαλο τον Παναθηναϊκό, τον οποίο ο Ουζουνίδης παρέλαβε διαλυμένο αγωνιστικά και ψυχολογικά και με κάποιους πρώην ποδοσφαιριστές, αλλά κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες να παίζει τουλάχιστον ορθολογικό ποδόσφαιρο.
Με τις συνθήκες που θα αναλάμβανε τον Ολυμπιακό ακόμη και αν αυτό συνέβαινε στη δεύτερη επαφή τους στο 1/3 του πρωταθλήματος είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα «πονούσαν» τα μάτια των φίλων της ομάδας, μεταξύ των οποίων και οι πιο θερμόαιμοι που άναψαν κόκκινο για τη μετακίνησή του, από το θέαμα των παικτών τους.

Οταν μιλούν οι φανατικοί

Να θυμίσουμε ότι και στον Παναθηναϊκό οι παίκτες που είχε φέρει ο Νίκος Νταμπίζας (συνδυασμός αξίας και προσφοράς) δεν έχουν ξαναπεράσει από τότε, αλλά και αυτός προπηλακίστηκε γιατί κάποιοι φανατικοί οπαδοί δεν συγχώρησαν το ερυθρόλευκο παρελθόν του.

Πλέον όμως στην εποχή της τόσο μεγάλης οικονομικής κρίσης που είναι εύκολο μια ιστορική ομάδα να κατρακυλήσει σε χρόνο μηδέν στη Γ’ Εθνική (βλέπε ΑΕΚ, αλλά και εκεί που θα πήγαινε ο ΠΑΟΚ αν δεν εμφανιζόταν ως από μηχανής θεός ο Ιβάν Σαββίδης), οι οπαδοί πρέπει να καταλάβουν πως τη δυσαρέσκειά τους εφόσον δεν τους αρέσει το θέαμα που προσφέρει η ομάδας τους μπορούν να την εκφράσουν με την αποχή τους από το γήπεδο ή ακόμη και με κάποιες αποδοκιμασίες. Και όχι συμμετέχοντας στον καταρτισμό του ρόστερ, ιδιαίτερα δε στο θέμα του προπονητή.
Είναι κομβικό σημείο λοιπόν, επειδή το πιθανότερο είναι το καλοκαίρι ο Ολυμπιακός να βρεθεί και πάλι σε σταυροδρόμι επιλογής προπονητή για τη νέα σεζόν (ακόμη κι αν ο Τάκης Λεμονής κατακτήσει το νταμπλ), ο πρόεδρος του Ολυμπιακού να είναι ξεκάθαρος στο μέχρι πού μπορούν να επεμβαίνουν οι οπαδοί στις αποφάσεις του.

Θυμίζουμε ότι ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, που δεν είχε διστάσει να κοντραριστεί με τους οργανωμένους στον Παναθηναϊκό, άκουγε τα σχολιανά του κάποιες φορές από την εξέδρα, αλλά παρέδωσε τον Παναθηναϊκό – στην πολυμετοχικότητα – χωρίς ούτε ένα ευρώ χρέος σε κρατικό ή ιδιωτικό φορέα και κράτησε την ομάδα σε υψηλό επίπεδο στα χρόνια του σε Ελλάδα και (κυρίως) Ευρώπη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ